Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

"Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ" ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ (Ελληνικά και Αραβικά)


Στις 15 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας μια εκδήλωση για τους μετανάστες που επιμελήθηκε το «Πλήρωμα 94», με τίτλο «Πάτρα, Πόλη Μεταναστών». 
Οι υπεύθυνοι είχαν επιλέξει τρία ιστορικά πρόσωπα που δεν ήσαν Αχαϊοί, αλλά σημάδεψαν την ιστορία της πόλης. Τα ονόματα των τριών προσώπων είχαν παραμείνει μυστικά πριν την εκδήλωση και η έκπληξη όσων προσήλθαν στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, το βράδυ της Τετάρτης, ήταν μεγάλη όταν συνειδητοποίησαν πως η παρουσίαση αφορούσε στον Πατρέα, τον Άγιο Ανδρέα και τον Γουσταύο Κλάους!
Μετανάστης, λοιπόν, και ο πολιούχος της Πάτρας Άγιος Ανδρέας, αφού γεννήθηκε στην Γαλιλαία του σημερινού Ισραήλ και διάλεξε έναν ξένο τόπο για να κηρύξει την πίστη του και τελικά να μαρτυρήσει γι' αυτήν, την ελληνική (Παλαιά) Πάτρα, που βρισκόταν τότε υπό την κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά παράδοξο τρόπο ο Άγιος Ανδρέας συνέχισε να είναι μετανάστης και μετά τον θάνατό του, καθώς η Κάρα του, το λείψανό του και τμήμα του δακτύλου του ακολούθησαν πολλές ατραπούς και είχαν ...μεταναστευτικές περιπέτειες.
Τα μέλη του Καλλιτεχνικού Συνόλου Πολύτροπον (υπεύθυνος Π.Α.Ανδριόπουλος) που συμμετείχαν στην εκδήλωση, απέδωσαν με τον δικό τους τρόπο ένα απόσπασμα από την αποστολική περικοπή της εορτής του Αγίου Ανδρέου, που ταιριάζει και στους σημερινούς μετανάστες:
ὁ Θεὸς ἡμᾶς τοὺς ἀποστόλους ἐσχάτους ἀπέδειξεν, ὡς ἐπιθανατίους, ὅτι θέατρον ἐγενήθημεν τῷ κόσμῳ, καὶ ἀγγέλοις καὶ ἀνθρώποις... ἄχρι τῆς ἄρτι ὥρας καὶ πεινῶμεν καὶ διψῶμεν καὶ γυμνητεύομεν καὶ κολαφιζόμεθα καὶ ἀστατοῦμεν καὶ κοπιῶμεν ἐργαζόμενοι ταῖς ἰδίαις χερσί· λοιδορούμενοι εὐλογοῦμεν, διωκόμενοι ἀνεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλοῦμεν· ὡς περικαθάρματα τοῦ κόσμου ἐγενήθημεν, πάντων περίψημα ἕως ἄρτι.
Εμμελής απαγγελία (ελληνικά και αραβικά)
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Peter Saliba
Roni Bou Saba
Στο πιάνο ο Τάσος Σπηλιωτόπουλος (παίζει τη Συννεφιασμένη Κυριακή του Β. Τσιτσάνη από τις Έξι λαϊκές ζωγραφιές του Μάνου Χατζιδάκι). 
Την βιντεοσκόπηση έκανε το intv.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαιδρές παρουσιάσεις Αποστολικού λόγου.

Ανώνυμος είπε...

είναι μεγάλη αλήθεια ότι οι απόστολοι ήταν "λαθρομετανάστες" σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. ξεχνάμε τώρα που τιμούμε τον Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα ότι κάποτε κάποιοι πρόγονοί μας τον "σταύρωσαν".

Ανώνυμος είπε...

δεν τον σταυρωσαν γιατι ηταν λαθρομεταναστης ρε παιδιά, το παρακάνατε. καποιος αλλος λόγος υπηρξε για τους ρωμαίους αν θυμαστε, γιατι κοντευετε να ξεχασετε και τα θρησκευτικα θεολόγοι άνθρωποι.....

Related Posts with Thumbnails