Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ



Του Αριστείδη Βικέτου

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε αντιφώνησή του, κατά την έναρξη της Σύναξης των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου στο Φανάρι, υπογράμμισε ότι «η μαρτυρική Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, ήταν φυσικό να εκδηλώσει την μέριμνά της και για την τύχη του χριστιανισμού στην περιοχή μας στη Μέση Ανατολή».

Ο Μακαριώτατος, ανέφερε ότι η συγκίνησή του επαυξάνεται από το γεγονός ότι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται στην ίδια δυσχερή ή και δυσχερέστερη θέση και όμως εν μέσω των ποικίλων καθημερινών θλίψεων, εκδηλώνει την αγάπη του και για τις άλλες δοκιμαζόμενες αδελφές Εκκλησίες. Ο Αρχιεπίσκοπος κατήγγειλε ότι το σημερινό σκηνικό σε βάρος των Χριστιανών, στη Μέση Ανατολή, συνθέτουν επιδρομές σε χώρους και ώρα λατρείας, φόνοι αθώων ανθρώπων, βιαιότητες και βιαιοπραγίες, κατά χριστιανικών περιουσιών, κατάφωροι παραβιάσεις ακόμη και των στοιχειωδέστερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος, τόνισε ότι οι Προκαθήμενοι των ορθοδόξων Εκκλησιών οφείλουν να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας, υπερασπιζόμενοι τους πιστούς τους. «Έχει γίνει ξεκάθαρο, ότι σκοπός των στοιχείων, που φαίνεται να επικρατούν τώρα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι ο εξαναγκασμός των Χριστιανών σε εκπατρισμό».
Ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος προς την Σύναξη, την κάλεσε να κάνει χρήση του κύρους και της προσωπικότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη, και οι Προκαθήμενοι να προσφύγουν, διαμαρτυρόμενοι από κοινού, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε οποιοδήποτε άλλο διεθνή θεσμό.
Σε άλλο σημείο της αντιφώνησής του, ο κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι: «Εμείς προσωπικά, βιώνουμε το δράμα του βίαιου εκτοπισμού του λαού μας, από τις πατρογονικές εστίες του».
Επίσης, πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε, τον εποικισμό της γης μας, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας. Επαναστατεί η χριστιανική συνείδησή μας, παρακολουθώντας τις ραδιουργίες και τα μηχανεύματα των ισχυρών της γης».
Tέλος, ο Κύπρου Χρυσόστομος υποστήριξε τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφορικά με την σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails