Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ VS ΙΕΡΕΜΙΑ


Του
Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

 
Κάνοντας κατάχρηση της φιλοξενίας του amen.gr θα διαφωνήσω με τον Νίκο Παπαχρήστου στο θέμα της στάσης του Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία κατά την ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου στη Δημητσάνα προ ημερών.
Ο Ν. Παπαχρήστου χαρακτηρίζει τη στάση του κ. Ιερεμία “θαρραλέα”και την δικαιολογεί με το αφοπλιστικό – εκ πρώτης όψεως – επιχείρημα ότι αφού η Πολιτεία κάλεσε τον Μητροπολίτη στην ορκωμοσία όφειλε και να τον προστατεύσει. Από τι; Από κάποιον ο οποίος ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά ότι βάσει νόμου δεν θα έπρεπε να γίνει θρησκευτική ορκωμοσία και να παρίστανται στην αίθουσα ιερείς. Εξέφρασε δηλ. κάποιος μια διαφορετική γνώμη και αμέσως ο Μητροπολίτης εξαπέλυσε, ως άλλος Δίας, τους κεραυνούς του, όπως βλέπουμε στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Η στάση του Μητροπολίτη οπωσδήποτε υστερική.
Την απάντηση στον κ. Ιερεμία έδωσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τη στάση του στην ορκωμοσία του νέου Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Πήγε στην ορκωμοσία εν γνώσει του ότι ο νέος Δήμαρχος θα ορκιζόταν πολιτικά. Παρέστη. Δεν απέστη όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος στην αντίστοιχη περίπτωση του Γιάννη Μπουτάρη. Ήταν παρών, με την σεμνότητα που τον διακρίνει, και δέχτηκε και τις αποδοκιμασίες κάποιων ακραίων στοιχείων που δεν τους κάνει το χατήρι ο Αρχιεπίσκοπος να συμμορφώνεται με τις γελοίες απόψεις τους.
Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου είναι μεγάλη στην Εκκλησία σήμερα. Έχει κατανοήσει ότι ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, και γι' αυτό η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι καταγγελτική ούτε επιτρέπεται να κουνάει το δάχτυλο για να επιβάλει εξουσιαστικώς πράγματα και καταστάσεις.
Όσοι εκ των ιεραρχών επικαλούνται ακόμη “το σκοινί του Πατριάρχη” για να δικαιολογήσουν τη δική τους ελλειμματικότητα να συλλάβουν τα μηνύματα των καιρών, όχι απλώς γίνονται γραφικοί, αλλά εκθέτουν σύνολη την Εκκλησία, η οποία φαντάζει ακόμα στα μάτια των πολλών ως ένας οπισθοδρομικός θεσμός, δεκανίκι της όποιας εξουσίας.
Αλλά και θεολογικά να το δει κανείς το πράγμα είναι δυνατόν να αξιώνει η Εκκλησία την αναγνώριση και την τιμή; Να την κερδίσει. Εκεί είναι το στοίχημά της. Όλοι οι θεσμοί σήμερα απομυθοποιούνται. Η Εκκλησία που δεν είναι θεσμός αλλά Χριστός τί έχει να φοβηθεί; Θα πορεύεται σήμερα με αστεία συνθήματα του στυλ “η αθεϊα δεν θα περάσει” ή “έχουν βαλθεί να αποχριστιανοποιήσουν την Ελλάδα” κ.ο.κ.;
Ό,τι συμβαίνει σήμερα είναι απότοκο του ελλείμματος θεολογίας και πνευματικότητος των ποιμένων, οι οποίοι νομίζουν ότι με υστερικές κορώνες, με αποκλεισμούς, με λάβαρα και δεν ξέρω τι άλλο θα επιβληθούν στη σύγχρονη κοινωνία.
Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αυτή τη στιγμή μια μοναδική ευκαιρία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να σοβαρευτεί. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, γιατί δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που βαδίζουν την πεπατημένη και αισθάνονται ευχαριστημένοι και αυτάρκεις μέσα στο τείχος που οι ίδιοι έχουν χτίσει για να ζουν, αρνούμενοι την πορεία προς το λαό.
Όμως, αν έστω κάποιοι κάνουν τη διαφορά και βγουν μπροστά, μη υπολογίζοντας το ...εκκλησιαστικό κόστος, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα είναι όντως αποστολική, ήτοι εν πορεία, εν λύπαις, εν διωγμώ, εν εγρηγόρσει, αλλά και εν προσμονή του αεί Ερχόμενου Νυμφίου. Αυτού που δεν αποκλείει από την Βασιλεία Του ούτε τον κ. Καμίνη, ούτε τον κ. Μπουτάρη, ούτε τον κ. Φράγκο...

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό ρε Πάνο αλλά άνθρωπος είναι και αυτός... ΜΑ τόση αγένια και εμπάθεια από τους άλλους

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως πας Ανδριόπουλε υποστηρίζοντας τον αφωνότερο ιχθύος και απραγότερο βατράχου Ιερώνυμο θα μείνεις μόνος σου!Όλοι οι Έλληνες τον ονομάζουν ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ!Να τον χαίρεσαι!

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι καλύτερα θα ήταν, εφ'όσον αισθάνθηκε θιγμένος ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερεμίας, να αποχωρήσει διακριτικά και να τους αφήσει να αναρωτιούνται, γιατί έφυγε.
Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει θέμα μεταξύ των μεν και των δε, χωρίς να υπάρξουν οι υστερικές εικόνες που είδαμε στο video.
π. Ματθαίος

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΦΘΑΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΒΟΡΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΘΡΕΨΑΝ ΔΛΔ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1833 Η ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΦΙΧΤΑΓΓΑΛΙΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.
ΟΡΚΙΣΕ ΒΑΣΙΛΕΙΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ,ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΠΛΩΝΑΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΕΥΓΓΕΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΛΩΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΥΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΚΛΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΟΡΟ ΑΥΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ.
ΚΑΙ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΑΝ ΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΜΕ ΨΗΓΜΑΤΑ ΚΟΣΜΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΑΓΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΏΝΤΕΣ.
ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΜΑΡΩΝΑΝ ΩΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΕΜΕΝΑ ΒΛΑΧΑΔΕΡΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΟΥΣΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΟΙ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΧΑΤΟ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΝΑ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΩΣΥΝΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΡΙΚΝΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
ΚΑΙ ΕΝΩ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΠΟΥ Η ΚΟΣΜΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ "ΑΘΕΑ" ΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΕΝΘΕΑ.
ΚΑΙ ΟΙ ΘΛΙΒΕΡΟΙ ΕΛΛΑΔΙΤΕΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩς ΕΝΑΣ ΕΡΑΣΤΗΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ.
ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΓΕΛΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ. Η ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΌΡΑΣΗΣ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ.
ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!! ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΧΩΡΙΣΜΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ. ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΛΛΑΔΙΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ
31-12,12.27΄!!!

Ανώνυμος είπε...

Πάνο, καλή χρονιά νάχουμε, αλλά κάπου δεν μάς τά λές καί καλά..

Γιά διάβασε παρακάτω τον νέο Νόμο για ορκομωσία Δημάρχων.

Πουθενά δεν λέει ότι απαγορεύεται να ορκισθούν μέ ιερείς !

Ώς εκ τούτου, εκείνος ο τύπος πού εκανε την ένσταση συνελήφθη αγράμματος, εμπαθής, καί ακατάλληλος.

Ούτε για δημοτικός σύμβουλος δεν έκανε με τέτοια ασχετωσύνη πού έχει...

Ιδού παρακάτω ο πρόσφατος Νόμος:

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
=========================


ΝΟΜΟΣ 3852/2010

Άρθρο 52
Ορκωμοσία των δημοτικών αρχών

1. Μετά την ανακήρυξη του επιτυχόντος και των επιλαχόντων συνδυασμών ο δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και οι τοπικοί εκπρόσωποι κοινοτήτων πριν από την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο:

«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».


2. Η ορκωμοσία γίνεται στο κατάστημα του δήμου σε δημόσια συνεδρίαση, της οποίας ο ακριβής χρόνος (ημερομηνία και ώρα) ορίζεται από τον εκλεγέντα δήμαρχο.

3. Για την ορκωμοσία συντάσσεται πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το δήμαρχο, τους συμβούλους και τους τοπικούς εκπροσώπους που ορκίστηκαν.

Το πρακτικό αυτό συντάσσεται σε δύο (2) αντίτυπα, από τα οποία το ένα αντίτυπο παραμένει στο δήμο και το άλλο αποστέλλεται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα προαναφερόμενα πρόσωπα αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους από την ημέρα της εγκατάστασης.

a

Ανώνυμος είπε...

Δεν ορίζει τον ορκίζοντα και το α-
φήνει φλου γνωρίζοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθε-
νός να τον ορίσει!!Πάντως στην Πά-
τρα και παρέστη και προέστη ο οι-
κείος μητροπολίτης και μπράβο του και μπράβο σε όλους,που δεν αντέδρα
σαν,αλλά και σε κάποια χλιαρή αντί
δραση ο μητροπολίτης απάντησε μειδι
ών ότι τους αγαπάει ΟΛΟΥΣ η εκκλησί
α ανεξαρτήτως των φρονημάτων τους απέναντί της!!ΈτσιΔΕΝ έγινε σούργε-
λο,όπως ο Φούντας!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος με τον Δήμαρχο Αθηναίων επεσκεφθησαν τα συσσίτια ! Θαυμαστε διαφορετικη νοοτροπία αντίληψη και συμπεριφορά από κάποιους άλλους. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 1/1 /2011 2:02 μ.μ., πρέπει να πούμε ότι η συμπεριφορά του Μητροπολίτη Πατρών στην ορκομωσία των εκλεγμένων πολιτικών προσώπων ήταν άριστη.

Ανώνυμος είπε...

καλα εκανε ο Αρχιεπισκοπος και παρεστη στην ορκωμοσία (αφου ειχε προσκληθει εννοείται) οπως καλα επραξε και ο Πατρων. Γιατι κατηγορείτε τοσο πολύ τους ιεράρχες;

Ανώνυμος είπε...

Όσοι κατηγορούν τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο για το ότι "δεν μιλάει", ας θυμούνται ότι δεν είναι για όλους να τα κάνουν όλα. Το Άγιο Πνεύμα μοιράζει τα χαρίσματα με τον δικό Του τρόπο. Τα λέει στην Προς Εφεσίους Επιστολή, και αλλού. Υπάρχουν και άλλοι που τα λένε πιο "χύμα", χρειάζονται και αυτοί, αλλά όχι μόνο αυτοί. Ο Μακαριώτατος μιλάει όπου πρέπει, όταν πρέπει, όπως πρέπει, όσο πρέπει. Στην Αγία Γραφή λέει "καιρός του σιγάν και καιρός του λαλείν" (Εκκλησιαστής, κεφ. 1). Άραγε αυτοί που με τόση ευκολία ανοίγουν το στόμα τους κατά του Μακαριώτατου (συμπεριλαμβάνεται και ο κ. Τελεβάντος, με τον οποίο συμφωνώ σε ορισμένα άλλα θέματα, αλλά σε ό,τι αφορά τον Μακαριώτατο και τον Άγιο Νέας Ιωνίας δεν συμφωνώ καθόλου) έχουν ακούσει τα κηρύγματά του, που είναι τόσο υπέροχα και ουσιαστικά, χωρίς φανφάρες αλλά και χωρίς εκπτώσεις σε θέματα πίστεως; Όλοι αυτοί οι αδελφοί μας πρέπει να καταλάβουν ότι ο Μακαριώτατος κρατάει κάποιες ισορροπίες που δεν είναι εύκολο να κρατηθούν και κάποιες φορές πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια για να αποφευχθούν μεγαλύτερα κακά. Π.χ. ναι μεν δεν συγκρούεται με ορισμένους ιεράρχες για το θέμα της αμετανόητα ανήθικης ζωής τους, αλλά αν συγκρουόταν, θα κέρδιζαν εκείνοι και έτσι θα είχαμε έναν αρχιεπίσκοπο όπως ο Χριστόδουλος που να προωθεί όλα τα αίσχη. Ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι μια οικογένεια. Όταν ένα μέλος παραστρατεί, πρέπει πάντα η αντιμετώπιση να είναι μετωπική; Όχι, βέβαια, γιατί τότε θα διαλυθεί το σπίτι τελείως! Έχω γνωρίσει πολλούς νομιζόμενους αγίους, και κάποτε και εγώ έβριζα τον Μακαριώτατο, αλλά παραδέχομαι τα λάθη μου και τώρα πλέον νομίζω ότι αυτός είναι πιο κοντά στον Θεό από σχεδόν οποιονδήποτε άλλον ρασοφόρο έχω γνωρίσει. Και εργάζεται συνέχεια, αθόρυβα, σιωπηλά. Και εκεί που πρέπει να είναι πιο μαχητικός είναι. Παράδειγμα ο αγώνας που έδωσε κατά των αυτοαποκαλούμενων "Μαρτύρων του Ιεχωβά" ως Μητροπολίτης Θηβών.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέμε όλοι εμείς μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή, αλλά όταν έχουμε ιδιαίτερες ευθύνες στον πραγματικό κόσμο, πρέπει να επιλέγουμε ποιες μάχες ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δώσουμε και ποιες όχι. Γιατί το θέμα είναι οι συνέπειες των πράξεών μας, και όχι το να "την βρούμε" ακούγοντας τον εαυτό μας να φωνάζει και καμαρώσουμε με την ιδέα ότι είμαστε δήθεν ομολογητές ενώ το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αρνητικό παρά θετικό.

Related Posts with Thumbnails