Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΑΤΡΙΝΟΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ

Θανάσης Νιάρχος για τον Γ. Τσαρούχη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Προδημοσίευση από το βιβλίο του Θανάση Θ. Νιάρχου «Γιάννης Τσαρούχης, Καθάπερ φερομένης βιαίας πνοής» με δώδεκα σχέδια του Γιάννη Τσαρούχη και προλόγους της Αννας Συνοδινού και του Παναγιώτη Τέτση από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, που κυκλοφόρησε την Δευτέρα.
Αντλούσε τα παραδείγματά του από τους βίους των αγίων και των θεατρίνων, ενώ μέσα στο λόγο του μυθοποιούνταν εξίσου και οι δύο αυτές κατηγορίες και ήξερε να κρατά σε θαυμαστή ισορροπία το νήμα που τους ένωνε και όχι εκείνα που τους χώριζαν. Ετσι κατανοεί κανείς το «πανηγύρι» που ξεσηκωνόταν, κυριολεκτικά, στην κοινότητα των μοναχών του Αγίου Ορους όταν τους επισκεπτόταν ο Τσαρούχης, καθώς η βαθιά του ανατρεπτικότητα, η συνδυασμένη με την επίσης βαθιά κατανυκτικότητά του, βοηθούσε και τους ίδιους τους μοναχούς να συνειδητοποιούν ακόμη εντελέστερα τον πνευματικά ανατρεπτικό χαρακτήρα της «ανορθοδοξίας» τους, όπως αναπτύσσεται εν πλήρη ορθοδοξία.
Ο εξαιρετικά ευγενής αυτός άνθρωπος, που έμενε κατάπληκτος μπροστά στην απειροελάχιστη βαρβαρότητα, ακόμη και όταν προσέβαλλαν μπροστά του και τους αποδεδειγμένα ανέντιμους, είχε τον τρόπο να καταφάσκει στα πιο αντίθετα μεταξύ τους πράγματα. Φτάνει να συλλογιστεί κανείς τα κείμενα που έχει γράψει για καλλιτέχνες όπως ο Πικιώνης και η Σωτηρία Μπέλλου, ο Φώτης Κόντογλου και η Μαρίκα Νίνου, ο Σπύρος Παπαλουκάς και η Μαρία Κάλλας, ή η Κατίνα Παξινού, καλλιτέχνες που, αναμφίβολα, θα αντιμετώπιζαν το λιγότερο καχύποπτα, αν όχι με πλήρη περιφρόνηση, ο ένας τον άλλον, κείμενα που αποτελούν συγκλονιστικές σύντομες μονογραφίες και που, πέρα από την εμβέλεια των ενδιαφερόντων του Γιάννη Τσαρούχη, αποδεικνύουν κάτι εξόχως σημαντικότερο και πολυτιμότερο: την ύπαρξη μιας ενιαίας ηθικής και καλλιτεχνικής στάσης, ενός πνεύματος λυτρωμένου από διακρίσεις και, προπαντός, την παραδοχή της ανθρώπινης φύσης, μ΄ οποιονδήποτε τρόπο κι αν εκδηλώνεται.
Διαβάστε επίσης, αγαπητοί συνοδίτες, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής 6.12.09 για τις μεταμφιέσεις του Γ. Τσαρούχη: Η φωνή και η βεντάλια. Προδημοσίευση από το βιβλίο της Μαρίας Καραβία «Ο στοχαστής του Μαρουσιού. Μνήμες και συνομιλίες με τον Γιάννη Τσαρούχη», Εκδόσεις Καπόν, που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σάν να σε μοιάζει λίγο ρε Ανδριόπουλε αυτός

Related Posts with Thumbnails