Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Τα Βαλκάνια ξυπνούν – Η Μόσχα απειλεί – Οι νεκροί θα εκδικηθούν


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες στα Βαλκάνια είναι ραγδαίες και σημαντικές. 
Πριν λίγες μέρες, η Βόρεια Μακεδονία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον επικεφαλής του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σόφια, αρχιμανδρίτη Βάσιαν Ζμέεβ, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι κατηγορούνται για παραβίαση των διπλωματικών κανόνων. 
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο Ρώσος κληρικός τον τελευταίο χρόνο συντόνιζε όλες τις πολιτικές της Ορθόδοξης Εκκλησίας της γειτονικής χώρας σε ό,τι αφορά στην εκκλησιαστική της διπλωματία, γεγονός που οδήγησε σε κατάσταση πλήρους στασιμότητας τις σχέσεις της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την πλήρη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της. 
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι σε πρόσφατη συνέντευξή του αποκάλυψε ότι ορισμένοι Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνεργάζονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας. 
Την απαγόρευση από την Βόρειο Μακεδονία ακολούθησε η απέλαση από την Βουλγαρία. 
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 η κυβέρνηση της Βουλγαρίας υποχρέωσε τον προϊστάμενο του Μετοχίου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Σόφια αρχιμανδρίτη Βασσιανό Ζμέγεφ, τον γραμματέα του Μετοχίου πρωθιερέα Ευγένιο Παβελτσούκ και έναν υπάλληλο του Μετοχίου να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας εντός εικοσιτετραώρου, καθώς η παραμονή τους στη Βουλγαρία «αποτελεί απειλή για την κρατική ασφάλεια». 
Έχουμε, δηλαδή, ανάγλυφη την γνωστή – μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – πραγματικότητα για τα ορθόδοξα κράτη των Βαλκανίων: οι κυβερνήσεις συντάσσονται με την Ουκρανία και βλέπουν πλέον με …άλλο μάτι την «Αγία Ρωσία», ενώ οι Εκκλησίες παραμένουν προσδεδεμένες στο ρωσικό άρμα, όλως αναιτιολογήτως. 
Σε …οργισμένη ανακοίνωση του Γραφείου Επικοινωνίας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, διαβάζουμε, μεταξύ άλλων: «Το βάναυσο μέτρο αστυνομικής αυθαιρεσίας που υλοποιεί η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποβλέπει στην υπονόμευση των εκ παραδόσεως φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών, έχει σκοπό να προδιαθέσει τον έναν κατά του άλλου δύο αδελφούς λαούς, οι οποίοι συνδέονται με κοινή ιστορία και μία πίστη. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα σχέδια των πρωτεργατών αυτής της προσβλητικής ενέργειας θα αποτύχουν. Τα Πατριαρχεία Μόσχας και Βουλγαρίας θα διατηρήσουν τη ριζωμένη στους αιώνες κοινότητά τους και δεν θα προδώσουν την ιστορική μνήμη των λαών μας». 
Το Πατριαρχείο Μόσχας επιτίθεται ολομέτωπα στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας και θεωρεί ότι «τα σχέδια των πρωτεργατών αυτής της προσβλητικής ενέργειας θα αποτύχουν»! 
Η Μόσχα βλέπει ότι η εκκλησιαστική διπλωματία – κατασκοπεία της χάνει έδαφος σε παραδοσιακά φιλικές προς αυτήν χώρες. Και αυτό είναι κάτι που δύσκολα αναστρέφεται, καθώς δεν πρόκειται για «ρωσοφοβία», αλλά για κατάσταση που πρέπει να ελεγχθεί – επιτέλους – για να μην ξεφύγει τελείως.
Ως εκ τούτου, όσες ανακοινώσεις και αν εκδώσει ο Βολοκολάμσκ Αντώνιος, ας γνωρίζει από τώρα ότι απέτυχε η επιθετική πολιτική του – και φυσικά του προϊσταμένου του Μόσχας Κυρίλλου. Η ρωσική διείσδυση λαμβάνει, σιγά σιγά, τέλος στα Βαλκάνια, καθώς η Ρωσία είναι στη γωνία και θα παραμείνει εκεί αν δεν αντιληφθούν τα μηνύματα των καιρών οι ιθύνοντες της ρωσικής εκκλησιαστικής διπλωματίας. 
Ας έχει στο νου του ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος θα ακολουθήσει, αργά ή γρήγορα, την ..τύχη του προκατόχου του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα: Θα …προαχθεί σε μητροπολίτη Πορτογαλίας, ας πούμε. Τόσες μαζεμένες αποτυχίες – έπονται κι άλλες - δεν θα μείνουν ατιμώρητες από τον πατερούλη.
Την ίδια ώρα θυμηδία προκαλεί η δήλωση του Μόσχας Κυρίλλου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Με συνοχή καρδίας πληροφορήθηκα την επανάληψη των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα πρώτα θύματα της αντιπαραθέσεως, που αναθερμάνθηκε εκ νέου. 
Επί δεκαετίες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση της ειρήνης σε αυτή την ευλογημένη γη, από κοινού με τους πνευματικούς ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας συνδράμει στο διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και των λαών των δύο όμορων κρατών». 
Για τους ρώσους νεκρούς από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ούτε λέξη! Δεν υπάρχουν, αφού δεν υπάρχουν και για την κυβέρνηση Πούτιν! Αντιθέτως θλίβεται για τα θύματα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ! Δεν μιλάμε για τους Ουκρανούς – θύματα της ρωσικής εισβολής. Αυτοί για τον Μόσχας Κύριλλο δεν είναι άνθρωποι, είναι Ουκρανοί! 
Αλλά οι δικοί σας νεκροί, στυγερώτατε, θα σας εκδικηθούν! Από αυτούς δεν θα γλιτώσετε ούτε στην παρούσα ούτε στην μέλλουσα ζωή. Ο κόσμος των δολοφονημένων είναι πιο δυνατός από τους δολοφόνους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails