Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΓΑΡΑΣ ΓΙΑ "ΤΑ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΚΑ" ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ


Του Κώστα Λογαρά
Από την προσωπική σελίδα του στο fb
Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, στο πρόσφατο βιβλίο του "Τα Χατζιδακικά", Αθήνα 2023, ξέρει να αφηγείται και να ζωντανεύει με λεπτομέρειες την αφήγησή του. Δεν βιάζεται να παραθέσει τα γεγονότα τα οποία διανθίζει με ουσιαστικές παρατηρήσεις που αναδεικνύουν το πνεύμα και την προσωπικότητα του μεγάλου συνθέτη. Σαν τον καλό αφηγητή φροντίζει να μπουν τα ενδιαφέροντα υλικά της αφήγησης στην κατάλληλη στιγμή, στο σωστό σημείο ώστε να εξάψει το ενδιαφέρον, κυρίως να φωτίσει τον μύθο του συνθέτη. Και, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να φτάσει στην κορύφωση. 
Το υλικό του συνίσταται από ψηφίδες φτιαγμένες από παλιά προγράμματα συναυλιών, φυλλάδια παραστάσεων, ημερολογιακές σημειώσεις του ίδιου τού συγγραφέα καταγραμμένες στο προσωπικό του ημερολόγιο ή στιχομυθίες τις οποίες κατέγραψε ευθύς μόλις έχει τελειώσει μια τηλεφωνική συνομιλία του με τον μεγάλο συνθέτη κι έχει κλείσει το τηλέφωνο. Ξέρει ότι είναι πολύτιμες αυτές οι κουβέντες του και τις έχει καταγράψει σκεπτόμενος ότι κάποτε θα τις βγάλει στο φως - και ιδού. 
Ο Παναγιώτης λειτουργεί σαν ένας συνειδητοποιημένος αποθησαυριστής ένας «κληρονόμος πουλιών» που λέει ο Σαχτούρης. Έτσι λίγο λίγο συνθέτει το παζλ κομματιών της ζωής και του έργου του Μάνου Χατζιδάκι. Τόποι όπου βρέθηκε, πρόσωπα με τα οποία δούλεψε, το πώς εμπλέκονται άλλα πρόσωπα σημαντικά στη ζωή του συνθέτη και καταστάσεις. Ο Λόρκα, ο Ντε Φάλια, ο Θεοδωράκης, οι ρεμπέτες και το ρεμπέτικο. 
(Tο βιβλίο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ θα έχω τη χαρά να το παρουσιάσω στο βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία" της Πάτρας στις 3 Νοεμβρίου). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails