Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού στο Istorima Archive του Ιδρύματος "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"


"Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Νέο Ψυχικό – Μια κοιτίδα ιστοριών και Ιστορίας διά στόματος του πατέρα Μιχαήλ Σταθάκη". 
Το σχετικό αρχείο περιλαμβάνει την αφήγηση του π. Μιχαήλ Σταθάκη σε ενότητες (ηχητικό), την απομαγνητοφώνηση και φωτογραφίες. 
Ένα απόσπασμα από όσα λέει ο π. Μιχαήλ: 
"Βρισκόμαστε στο Νέο Ψυχικό, προάστιο των Αθηνών, ανήκει στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, παρ' όλα αυτά ως όνομα και ως ιστορία της περιοχής, μάλλον το όνομα Ψυχικό το είχε συνδέσει με την Αγία Φιλοθέη. Εδώ, όπως λέει η παράδοση, ήταν κτήματα της οικογένειας Μπενιζέλου από τον οποίο καταγόταν και η Αγία Φιλοθέη και επειδή εκείνη άνοιξε πηγάδια για να πίνουν νερό οι εργάτες που είχε και δούλευαν στα χωράφια, το θεώρησαν ότι ήτανε ψυχικό αυτό που έκανε και έμεινε μετά η ονομασία. Όπως στη συνέχεια είναι η Καλογρέζα πιο πέρα, όλα αυτά έχουν να κάνουν με την Αγία Φιλοθέη. Παρ' όλα αυτά, εδώ που βρισκόμαστε στο Ψυχικό δεν έχουμε κατοίκηση από τα αρχαία χρόνια, ήτανε περιοχή νεκρή. Εδώ δεν έχουμε και αρχαιολογικά ευρήματα. Ωστόσο οι πρώτοι κάτοικοι έρχονται εδώ πέρα το 1929 στο Νέο Ψυχικό. Ήρθανε οι πρώτοι κάτοικοι με ενέργειες του τότε Νομάρχη Αττικο-Βοιωτίας Νικολάου Παρίτση, ο οποίος ήτανε προσκείμενος στην κυβέρνηση του Βενιζέλου. Έκανε λοιπόν τότε ενέργειες και απαλλοτριώθηκε η περιοχή αυτή και δόθηκε στους πρόσφυγες που είχαν έρθει από τη Μικρά Ασία ήδη από το 1922. Ήρθανε λοιπόν οι πρόσφυγες σε αυτό το μέρος και το πρώτο πράγμα, το πρώτο οικοδόμημα που έφτιαξαν μαζί με τα σπίτια τους ήτανε ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Όχι αυτός βέβαια στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα, μια πρόχειρη κατασκευή έτσι από πλίνθους το 1929 και το 1932, αν δεν κάνω λάθος, έγινε και η πρώτη ενορία του Νέου Ψυχικού και ακολούθησαν μετά η Αγία Σοφία. Πριν όμως φθάσουμε εδώ σε αυτή την κατάληξη, πρέπει να πάμε λίγο πίσω στο χρόνο να δούμε από πού έλκουν την καταγωγή τους όλοι αυτοί που ήρθαν και έμειναν στο προάστιό μας. Εψάχνοντας λοιπόν κι εγώ όταν ήρθα εδώ στον Ναό το 2010, άρχισα να ψάχνω την πρώτη ιστορία του, γιατί δε βρήκα μαρτυρίες, κάποια έρευνα να έχει γίνει. Έτσι λοιπόν ψάχνοντας, ανακάλυψα κάποια φοβερά στοιχεία, νομίζω έχουν κάποιο ενδιαφέρον. Μεταφερόμαστε στην εποχή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Λοιπόν ο Σουλεϊμάν, ήταν ένας εμπνευσμένος άνθρωπος, ηγέτης, είχε νομίζω και πρότυπο τον Αλέξανδρο, τον Μέγα Αλέξανδρο. Ήθελε λοιπόν να κάνει μια τεράστια αυτοκρατορία στα πρότυπα του Αλεξάνδρου. Τέλος πάντων βέβαια αυτό οδήγησε σε πολέμους με τους Ευρωπαίους ηγέτες μέχρι τη Βιέννη, είναι γνωστή ιστορία έτσι;"
Δείτε και ακούστε τη συνέχεια εδώ


Το Ίδρυμα "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ" παρουσιάζει το Istorima Archive, δηλαδή ένα Αρχείο προφορικών ιστοριών της Ελλάδας. Το Istorima είναι ένα μεγάλο εγχείρημα συλλογής προφορικών ιστοριών και έχει στόχο να συλλέξει 20.000 ιστορίες από διαφορετικές εποχές και θεματικές, ενώ φέρνει σε δημιουργική επαφή τη Δημοσιογραφία και την Ιστορία, συνδυάζοντας την Δημοσιογραφία των Πολιτών και την Προφορική Ιστορία. 
Το Istorima Archive είναι ένα ερευνητικό εργαλείο που διαθέτει δημόσια προσβάσιμες πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον: ηχογραφήσεις, απομαγνητοφωνήσεις, φωτογραφίες, βίντεο, τεκμήρια και δίνει σε αφηγητές τη μοναδική ίσως δυνατότητα να διηγηθούν τη ζωή τους και τα βιώματά τους και στους ακροατές τη δυνατότητα να ακούσουν, να αισθανθούν και να κατανοήσουν τις ιστορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails