Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Ο ΠΑΠΑ – ΚΑΛΛΙΚΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΚΑΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων Παύλος Καλλίκας, είναι γνωστός για τις «παραδοσιακές» του θέσεις, τις οποίες εκφράζει με «δυναμισμό», στοιχούμενος στην πρακτική του ποιμενάρχου του, Κυθήρων Σεραφείμ. 
Τώρα δημοσίευσε ένα «μανιφέστο», «με αφορμή την απάντηση του αρχιδ. Ιωάννη Χρυσαυγή», που αναφερόταν στο σάλο που προκλήθηκε από το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος βάπτισε παιδιά ομόφυλου ζευγαριού. 
Το «μανιφέστο» Καλλίκα φέρει τον τίτλο: «Πόση η αρρώστια; Λόγος περί μετα-ανθρωπισμού». 
Στο κείμενο αυτό ο παπα Καλλίκας ολοφύρεται για τους «μετα – ανθρώπους», στους οποίους δεν αρέσει ο Χριστιανισμός – η Ορθοδοξία, αν θέλετε – όπως τον έχει ο συγκεκριμένος παππούλης σχηματοποιήσει στο κεφαλάκι του. Για όσους δεν είναι στο δικό του πλαίσιο προβαίνει και σε …ενδιαφέρουσες ψυχολογικές ερμηνείες: «Ίσως στερήθηκαν την μητρική αγκαλιά στα παιδικά τους χρόνια; Ίσως έχουμε εδώ κάποιο είδος ανασφάλειας;». 
Στο τέλος του γλυκανάλατου κειμένου του, με αποτυχημένη δόση ειρωνείας, ο παπα Καλλίκας δείχνει τους στόχους του (Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, «ψευτο-εκσυγχρονιστές» Εκκλησίας της Ελλάδος, Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.λπ.): 
«Εάν θέλουν οι εξ Αμερικής, Ελλάδος, Τουρκίας και απανταχού της γης ψευτο-εκσυγχρονιστές να είναι ειλικρινείς τουλάχιστον με τους εαυτούς τους, τις άμυνες και τους φόβους τους, ας αλλάξουν, μαζί με τα άλλα, και ας ονοματίσουν κάπως αλλιώς το παν-θρησκευτικό τους μόρφωμα. Πιο κοντά στα γούστα τους. Καταλαβαίνουμε τι θέλουν να μας πουν και τους κατανοούμε∙ πλην της αμετανοησίας τους και του θράσους τους. Δεν καταλαβαίνουμε (τρόπος του λέγειν εδώ) γιατί αυτό που πασχίζουν να στήσουν, θέλουν να το συνταιριάξουν και να το συμφιλιώσουν με την Ορθόδοξη βιωματική και Σταυροαναστάσιμη πορεία του Χριστιανισμού». 
Άραγε, το δικό του θρησκευτικό μόρφωμα πώς το ονομάζει ο παπα Καλλίκας; Δεν πιστεύω να θεωρεί τον εαυτό του γνήσιο εκφραστή της Ορθοδοξίας, βουτηγμένος καθώς είναι σε μια οργανωσιακού τύπου εξυπναδίστικη και τετραγωνισμένη λογική. 
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω καμία απαίτηση ο κληρικός του Κυθήρων να καταλάβει την θεολογία του π. Ιωάννη Χρυσαυγή. Ο π. Ι. Χρυσαυγής διαλέγεται από την αρχή της θεολογικής του πορείας με την οικουμένη, ενώ ο παπα Καλλίκας μόνο με τον Κυθήρων Σεραφείμ συνεννοείται. 
Ούτε έχω την απαίτηση να καταλάβει ο κληρικός του Κυθήρων τις σύγχρονες προκλήσεις για την Εκκλησία, ταμπουρωμένος καθώς είναι στην «Σεραφείμεια» πολεμική κατά των «εχθρών της πίστεως».
Γι’ αυτό ας το συνειδητοποιήσει: Ο Καλλίκας δεν πρόκειται να γίνει κάλυκας, δηλαδή το μέρος του άνθους που αποτελείται από τα σέπαλα και προστατεύει το άνθος. Γιατί απλούστατα δεν έχει σχέση με τα άνθη. Μόνο στα αγκάθια αρέσκεται ή - αν προτιμάτε - στους κάλυκες οβίδων. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δε φταίει ΚΑΝΈΝΑΣ άλλος από το μακαρίτη Παρασκευαΐδη,που ανέδειξε τέτοιους μητροπολίτες σχεδόν ΠΑΝΤΟΎ!!!

Related Posts with Thumbnails