Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

«ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ» Ή «ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ»


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο πιστός στις παραδόσεις του τόπου του, ποιητής Διονύσης Φλεμοτόμος, με ανάρτησή του στο fb μας έδωσε τον τόνο: 
Σε όσους στη Ζάκυνθο εύχονται «καλή Παναγιά», αντεύχομαι «καλά κρασιά», για να γίνεται και ρίμα...
Μας λέει, λοιπόν, ξεκάθαρα ο Δ. Φλεμοτόμος ότι τέτοια ευχή στην Ζάκυνθο δεν στέκει. Δεν παραδίδεται, άρα δεν διαδίδεται. 
Αυτή η ευχή, που αφορά στην εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, και αντικατέστησε, εν εσχάταις ημέραις, το παραδοσιακό «Καλό Δεκαπενταύγουστο», έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού, χλευασμού, ευθυμογραφήματος, από πολλούς, κυρίως στο διαδίκτυο. 
Πώς προέκυψε, άραγε, το «Καλή Παναγιά», που παρά την όποια κριτική, έχει επικρατήσει κατά κράτος; 
Νομίζω πως είναι απόρροια της «πολυευλάβειας» κάποιων πιστών, οι οποίοι ήθελαν προφανώς να τονίσουν το πρόσωπο της Παναγίας με μια ευχή που θα ακούγεται αντί χαιρετισμού. Λένε κάποιοι ότι υπήρχε ως ευχή σε κάποιες περιοχές της χώρας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την πρωτοφανή διάδοσή της στις μέρες μας, καθώς το ακούς ακόμα και από «κοσμικούς», δηλαδή ανθρώπους που δεν έχουν και πολύ στενή σχέση με την Εκκλησία. 
Την πήραν, λοιπόν, αυτή την ευχή οι «πολυευλαβείς» και την έκαναν «σημαία»! Είναι οι ίδιοι οι οποίοι εφηύραν και το «Χριστός ετέχθη» - κατά το «Χριστός Ανέστη» - για την μετά τα Χριστούγεννα περίοδο, ασχέτως που δεν έτυχε της διάδοσης του «Καλή Παναγιά». Σ’ αυτούς τους …κιτσάτους τύπους προτείνω μέχρι τα Εννιάμερα της Παναγίας το «Παναγία μετέστη». Καλό δεν είναι; 
Ο λαός δεν είπε ποτέ «Καλά Φώτα» ούτε «Καλή Πεντηκοστή». Οι ξεχωριστές ευχές αφορούσαν μόνο στα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τις δύο μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Το «Καλό Δεκαπενταύγουστο» είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται κάτι άλλο. Είναι, μάλιστα, και αντίστοιχο του «Καλά Χριστούγεννα» και του «Καλή Ανάσταση», δηλωτικό μιας γιορτής – περιόδου. 
Με την ευκαιρία, ανάλογη διάδοση με το «Καλή Παναγιά», γνωρίζει και το ανόητο, των «πολυευλαβών», επίσης, «Καλό Παράδεισο» για κάποιον πεθαίνει, όταν η Εκκλησία έχει για αιώνες το «Αιωνία η μνήμη».
Επομένως, καλό Δεκαπενταύγουστο!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το είπε πιο ευγενικά κ ο Ναυπάκτου σήμερα

Related Posts with Thumbnails