Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Η ρωσική “Πατριαρχική Εξαρχία” κατακυριεύει την Αφρική


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ένας φοβερός πόλεμος φαίνεται πως διεξάγεται στην Αφρική, με φόντο την λεγόμενη «Πατριαρχική εξαρχία της Αφρικής», που δημιούργησε η ρωσική Εκκλησία, με αφορμή την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά στην πραγματικότητα προς ενέργεια του ιμπεριαλιστικού της σχεδίου. 
Όπως ήδη γράψαμε, στις 23 Αυγούστου 2022, η Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής έλαβε πιστοποιητικό κρατικής εγγραφής στη Ζάμπια, ενώ στις 4 Ιουλίο, η Πατριαρχική Εξαρχία εγγράφηκε επίσημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η ρωσική «Εξαρχία» διεισδύει παντού, αλλού με λιγότερα και αλλού με περισσότερα αποτελέσματα. 
Μεγάλη, για παράδειγμα, είναι η ρωσική διείσδυση στην Μητρόπολη Βορείου Μαδαγασκάρης, εκεί όπου ο οικείος ποιμενάρχης κ. Ιγνάτιος επιτελεί σημαντικό ιεραποστολικό έργο. Αρκετοί ιερείς έχουν προσχωρήσει στην ρωσική «Εξαρχία», ενώ στην ιστοσελίδα της διαβάζουμε τα εξής πρόσφατα και πρωτοφανή γεγονότα: 
«Για πρώτη φορά στην ιστορία της πατριαρχικής εξαρχίας στην Αφρική μια μοναστική κοινότητα ανακοίνωσε την ένταξή της στους κόλπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της. Όταν η μοναχή Νεκταρία και ομάδα δοκίμων μοναζουσών στην πόλη Αμπατουντραζάκα στη Μαδαγασκάρη ανακοίνωσαν την απόφασή τους και αφού μάζεψαν τα πράγματά τους εγκατέλειψαν τον προηγούμενο τόπο διαμονής τους, ο ιερέας Ιωάννης Ρακουτουσουλούφου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κάλεσε την αστυνομία και δημοσιογράφους, κατηγορώντας την μοναχή για κλοπή. Προηγουμένως βάσει των ψευδών καταγγελιών του είχαν ήδη συλληφθεί κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας, ενώ ο μητροπολίτης Ανταναναρίβο και Βορείου Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος με τη σειρά του εξανάγκασε κάποιες αδελφές να ψευδομαρτυρήσουν κατά των κληρικών, οι οποίοι προσχώρησαν στην πατριαρχική εξαρχία προερχόμενοι από την Εκκλησία της Αλεξανδρείας. Αυτή τη φορά όμως η αστυνομία αρνήθηκε να συλλάβει τις κατά φαντασίαν εγκληματίες. Αυτή τη στιγμή οι αδελφές εγκαθίστανται ήδη σε χώρο, που νοίκιασε γι’ αυτές η πατριαρχική εξαρχία». 
Η παραπάνω ρωσική περιγραφή είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται. 
Ιερείς και μοναχοί εγκαταλείπουν την κανονική Εκκλησία τους, αυτή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, εντάσσονται στην ρωσική «Εξαρχία», δημιουργούνται εντάσεις, εμπλέκεται η αστυνομία και τελικά η «Εξαρχία» νοικιάζει χώρο για τις μοναχές που θέλουν να την ακολουθήσουν. Νομίζω ότι είναι αρκούντως εύγλωττα τα παραπάνω και δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. 
Την ίδια στιγμή, οι ρώσοι ανακοινώνουν ότι στη Μόσχα άρχισε η κατάρτιση των μελλοντικών κληρικών της πατριαρχικής «εξαρχίας» της Αφρικής. Η σχετική ανακοίνωση λέει επίσης πολλά για τη στρατηγική των ρώσων, προκειμένου να αλώσουν κυριολεκτικά την Μαύρη Ήπειρο: 


«Κατέφθασε στη Ρωσία από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ο πρώτος σπουδαστής για να παρακολουθήσει μαθήματα για υποψηφίους κληρικούς, αναφέρει η ιστοσελίδα της πατριαρχικής εξαρχίας της Αφρικής. Στις 19 Αυγούστου 2022 ο πατριαρχικός έξαρχος της Αφρικής μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας συναντήθηκε με τον Σέργιο Βογιεμάβα, πρώην επικεφαλής μιας εκ των ορθοδόξων μη κανονικών κοινοτήτων της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, που εντάχθηκαν στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Επίσης αναμένονται σπουδαστές από την Κένυα, τη Νιγηρία, το Μαλάουι, το Καμερούν και άλλες χώρες. Τα προγράμματα σπουδών για την κατάρτιση του επιτοπίου κλήρου μεταξύ των κατοίκων της Αφρικής εκπονήθηκαν από κοινού με το συνοδικό Τμήμα Ιεραποστολής. Ο Σέργιος Βογιεμάβα παρακολουθεί μαθήματα ορθοδόξου δογματικής θεολογίας στη γαλλική γλώσσα. Τις διαλέξεις για το Μυστήριο της Εξομολογήσεως παραδίδει ο υπεύθυνος του Ορθόδοξου Ιατρικού-Μορφωτικού Κέντρου «Ζιζν» (“Ζωή”, πρωθιερέας Μάξιμος Όμπουχοφ). Στη Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου με τον Σέργιο θα συναντηθεί και συνομιλήσει ο υφηγητής της έδρας φιλολογίας της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, Δρ. Φιλολογίας αρχιμανδρίτης Συμεών Τοματσίνσκι. Οι ηχογραφήσεις των διαλέξεων θα διατηρηθούν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των επομένων γαλλοφώνων υποψηφίων. Επιπλέον, ο Σέργιος είναι επιφορτισμένος με τη διαδικασία της πρακτικής λατρείας και βοηθά σε ναούς, ενώ έχει εφοδιαστεί με τα απαραίτητα τελετουργικά κείμενα στα γαλλικά. Ο κληρικός του ναού του Αγίου Νικολάου στη Νόβαγια Σλομποντά Μόσχας πρωθιερέας Ίγκορ Νταβίντοφ μαζί με γαλλόφωνους ψάλτες ετοιμάζεται να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στα γαλλικά. Ο μητροπολίτης Λεωνίδας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο του συνοδικού Τμήματος Ιεραποστολής επίσκοπο Λουχοβίτσκι Ευθύμιο για τη συνδρομή και την καρποφόρα συνεργασία». 
Η ρωσική εισβολή στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συντελείται μεθοδικά και με γοργούς ρυθμούς. Νομίζω πως τίποτα πια δεν μπορεί να την αναχαιτίσει. Και αυτό σημαίνει πως πλέον η «ιεραποστολή» στην Αφρική θα πραγματοποιείται με ρωσικούς όρους και πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails