Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΕΛΑΥΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε προηγούμενο κείμενό μας είχαμε τονίσει με έμφαση πως η εισβολή της Εκκλησίας της Ρωσίας στην Αφρική ήρθε για να μείνει και να εμπεδωθεί. Δυστυχώς, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της ρωσικής εισβολής στην Αφρική. Γι’ αυτό και δεν έχουν αντιδράσει ούτε φραστικά!
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αλλά και η εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, μοιάζει ακάθεκτη! 
Το πρόσχημα για την εισβολή ήταν η αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Όμως, φαίνεται πως η Μόσχα θέλει να εδραιωθεί στην Αφρικανική Ήπειρο απροκάλυπτα και με κάθε κόστος. Σκοπός είναι η κατακυρίευση της Ορθοδοξίας πάση τη κτίσει και επειδή η Αφρική ήταν το μόνο κάπως …παρθένο έδαφος, δόθηκε η ευκαιρία και για την Μαύρη Ήπειρο. 
Η ρωσική Εκκλησία γνωρίζει ότι στην Αφρική τα κράτη δεν έχουν ιδέα ούτε ενδιαφέρονται για εκκλησιαστική «κανονικότητα» και έτσι επιδιώκει τη νομιμοποίηση της παρουσίας της όπου είναι δυνατό.
“Στις 23 Αυγούστου 2022, η Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής έλαβε πιστοποιητικό κρατικής εγγραφής στη Ζάμπια. Αυτή είναι ήδη η δεύτερη χώρα στη Μαύρη Ήπειρο όπου η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει νόμιμα καθιερώσει την παρουσία της. Στις 4 Ιουλίου 2022, η Πατριαρχική Εξαρχία εγγράφηκε επίσημα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία”. 
Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξουν τη νομιμοποίηση παντού και μάλιστα ως οι μοναδικοί εκπρόσωποι της Ορθοδοξίας. 
Επομένως, το θέμα ξεφεύγει από την εκκλησιαστική του διάσταση (εισπήδηση, αντκανονικότητα και τα παρόμοια) και αποκτά καθαρά πολιτική, καθώς σε αυτήν προσβλέπουν οι ρώσοι για να εδραιώσουν την εκκλησιαστική τους παρουσία στην Αφρική. 
Μέχρι τώρα η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ζάμπια, αύριο και καθημερινά, όλο και περισσότερες χώρες θα αναγνωρίζουν την ρωσική Εκκλησία ως νόμιμη μέσα στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Ειλικρινά, τώρα θα ήθελα πολύ να ακούσω μία γνώμη γι’ αυτή την κατάσταση από τον σεβαστό μας αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος έχει διακονήσει την ιεραποστολή στην Αφρική επί δεκαετίες και νομίζω τότε δεν συναντούσε στο διάβα του ρώσους. 
Από την άλλη, η προέλαση των ρώσων στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας είναι υπόθεση όλης της Ορθοδοξίας κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό επιτέλους. Οι Εκκλησίες που επιλέγουν την …αιδήμονα σιωπή ας συνειδητοποιήσουν ότι έρχεται και η σειρά τους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Ιλαρίων λέει κοινώνησε τον Κάλλιστο Γουέαρ πριν κοιμηθεί. Επιλεκτική κοινωνία βλέπω.

Ανώνυμος είπε...

''Δυστυχώς, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της ρωσικής εισβολής στην Αφρική. Γι’ αυτό και δεν έχουν αντιδράσει ούτε φραστικά!''
Δεν αντιλαμβάνονται; Φοβερό! Τότε τι;
π.Κ.Ι.Κ.

Related Posts with Thumbnails