Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Ο Κυθήρων Σεραφείμ οφείλει να παραιτηθεί


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου
Πριν τρία χρόνια, στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, είχα δημοσιεύσει κείμενο με τίτλο: «Ο Κυθήρων Σεραφείμ οφείλει να παραιτηθεί»
Με αφορμή το Ουκρανικό είχα γράψει, μεταξύ άλλων: «Ο μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, γνωστός για την απόλυτη ταύτισή του με τη Ρωσία στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, φιγουράρει σε φιλορωσικά sites ως κατήγορος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Οι απόψεις του Κυθήρων Σεραφείμ δεν είναι άλλες από αυτές των αντιπατριαρχικών και αποτειχισμένων κληρικών και λαϊκών που περιάγουν ένα κείμενο προς υπογραφήν και το απευθύνουν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να μην προβεί στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας. Ο ίδιος, άλλωστε, επικαλέστηκε αυτή την επαίσχυντη επιστολή σε πρόσφατο κείμενο του. 
Η στάση του Κυθήρων και στο Ουκρανικό – γιατί ανάλογη ήταν και στο θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου – είναι βαθιά διχαστική και αντιεκκλησιαστική. Άμα τη αναγνωρίσει της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σε λίγες μέρες, ο Κυθήρων Σεραφείμ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ! Να πάει να ησυχάσει και να έλθει εις εαυτόν, μήπως και κατορθώσει να αντικρίσει κάποια στιγμή το πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου, το οποίο αποφεύγει – κατά δήλωσή του – να ατενίσει». 


Τώρα, επανέρχομαι μετ’ επιτάσεως στην άποψή μου. Ο Κυθήρων Σεραφείμ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ. Έπρεπε να το είχε κάνει χθες, αφού απέτυχε παταγωδώς σε όλες τις επιλογές και παρεμβάσεις του (Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, Ουκρανικό, πανδημία), ερχόμενος σε αντίθεση με την Εκκλησία της Ελλάδος στην οποία ανήκει και μάλιστα είναι υπόδικος, καθώς εκκρεμεί ανακριτική διαδικασία σε βάρος του. 
Τα πρόσφατα κείμενά μου για την αντιεκκλησιαστική στάση του Κυθήρων Σεραφείμ πυροδότησαν σειρά «απαντήσεων» σε μένα, επωνύμων (Δασκαλάκης, Δαπέργολας) και ανωνύμων («Πορφυρίτης»). 
Φαίνεται πως έχει …φανατικούς οπαδούς – εκτός Κυθήρων βέβαια – οι οποίοι έχουν βαλθεί να τον ηρωοποιήσουν. 
Πρόκειται για μια μάταιη προσπάθεια. Ο Κυθήρων έχει αυτοαπομονωθεί και με την όλη στάση του μόνο κακό κάνει στην μικρή επαρχία του. Άρα, η παραίτηση είναι μονόδρομος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails