Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ ΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πρόκειται, ίσως, για την μεγαλύτερη περιφερειακή διοργάνωση του καλοκαιριού και μάλιστα με ιδιαίτερες απαιτήσεις και υψηλά standards. 
Έξι χρόνια τώρα η ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ο Πολιτιστικός και Κοινωνικός Οργανισμός που εδρεύει στην Χίο, διοργανώνει το Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής της Χίου. Ένα φεστιβάλ ειδικό για την σύγχρονη, λόγια ελληνική μουσική, που δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. 
Η ιδρύτρια και ακαταπόνητη καλλιτεχνική διευθύντρια της ΜΟΥΣΑΣ Ελευθερία Λυκοπάντη, φιλόλογος-μουσικός, τ. μαέστρος Χορωδίας Χίου, μαζί με τον οτρηρό Καλλιτεχνικό Σύμβουλο και Πρόεδρο της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Αλέξανδρο Καλογερά, συνθέτη και καθηγητή σύνθεσης στο Berklee College of Music της Βοστώνης, επιμένουν ελληνικά και άκρως ποιοτικά και διοργάνωσαν μέχρι τώρα πέντε Φεστιβάλ, με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία και με εστίαση στην ελληνική μουσική παράδοση ως πηγή έμπνευσης των σύγχρονων ελλήνων συνθετών. 
- Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (2021)
- Μουσική και Λόγος (2020) 
- Η Αρχαία Ελλάδα πηγή έμπνευσης (2019) 
- Ο συνθέτης Μιχάλης Αδάμης και η σχέση του με την βυζαντινή μουσική (2018) 
- Τάσεις στη σύγχρονη ελληνική μουσική (2017). 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, κάθε χρόνο, περιλαμβάνει συναυλίες, διαλέξεις, masterclassses, εκπαιδευτικά προγράμματα, πρεμιέρες μουσικών έργων, forum νέων συνθετών και παρουσίαση συνθέσεων που γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας του Φεστιβάλ, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έκφρασης Νέων για μαθητές όλων των βαθμίδων και άλλες δράσεις. 
Συμμετέχουν: διακεκριμένοι ομιλητές, καθηγητές πανεπιστημίων, προσκεκλημένοι μουσικοί και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μουσικοί από τη Χίο και μαθητές, σ' έναν πραγματικό μουσικό οργασμό.
Φέτος, στο 6ο Φεστιβάλ (1-10 Ιουλίου 2022), δεσπόζει ο κύκλος "Μικρασιατικά", με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, μια μεγάλη εκδήλωση για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, για τα 111 χρόνια από τον θάνατο του, αφιερώματα στον Ιάννη Ξενάκη (100 χρόνια από τη γέννησή του) και τον Ολιβιέ Μεσσιάν (30 χρόνια από το θάνατό του) και πολλές άλλες ξεχωριστές εκδηλώσεις. 
Το δεκαήμερο θα κορυφωθεί με μία πολύκλωνη, πολυχωρική εκδήλωση, μια γιορτή της Μουσικής και πανδαισία των Τεχνών, με πολλές ταυτόχρονες δραστηριότητες στο Κάστρο της Χώρας, όπου συμμετέχουν όλοι οι μουσικοί του Φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων και νέων από το Μουσικό Σχολείο και τα Ωδεία της Χίου, καθώς επίσης και ζωγράφοι, χορευτές, και συγγραφείς.
Δείτε στη συνέχεια το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails