Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΟ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΜΕΡΑΚΟΥ


Η διαδικτυακή εκπομπή της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, με τον τίτλο "Προς Εκκλησιασμόν", που επιμελείται ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, ξεκινάει τον δεύτερο κύκλο της, συνεχίζοντας την παρουσίαση ανθρώπων της Εκκλησίας, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, που απαρτίζουν την …άλλη Ελλάδα. 
Ο πρώτος κύκλος περιλάμβανε 20 εκπομπές με ισάριθμες προσωπικότητες. 
Στην πρώτη εκπομπή του νέου κύκλου, προσκεκλημένη η μουσικολόγος κ. Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», που στεγάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 
Η Στεφανία Μεράκου παρουσιάζει την ιστορία και τον τρόπο λειτουργίας της πρώτης και μεγαλύτερης μουσικής βιβλιοθήκης της χώρας από την γέννησή της μέχρι και σήμερα, καθώς ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της εποχής και στοιχείται στις σύγχρονες απαιτήσεις των ηλεκτρονικών, διαδικτυακών και παγκόσμιων πλέον βιβλιοθηκών. 
Ειδική αναφορά γίνεται στο μοναδικό «Αρχείο Ελληνικής Μουσικής» της Βιβλιοθήκης και στο Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή την εκδημία του μεγάλου έλληνα συνθέτη, αλλά και την πολύ επιμελημένη έκθεση – αφιέρωμα που πραγματοποιείται αυτόν τον καιρό στο Μέγαρο Μουσικής. 
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου της εκπομπής είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.

        

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά. 
Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. 
Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της. 
Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails