Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

"ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΝ" ΜΕ ΤΟΝ π. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΜΠΑΘΡΕΛΛΟ


Η ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει τον Β΄κύκλο της διαδικτυακής εκπομπής «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες της Εκκλησίας, του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην εικοστή δεύτερη εκπομπή προσκεκλημένος ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού.

 

Η συζήτηση περιστρέφεται, κυρίως, γύρω από το βιβλίο του π. Δημητρίου Μπαθρέλλου με τίτλο "ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑ-ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΣΗΣ - Σκέψεις και προτάσεις για τη θέση και τη μαρτυρία της Εκκλησίας στον δημόσιο χώρο" (εκδ. Εν πλω).
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: 
"... Η συγγραφή του επιχειρείται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας και άγονης αντιπαράθεσης μεταξύ αφενός όσων προωθούν την πλήρη εκκοσμίκευση του κράτους και του δημόσιου χώρου και αφετέρου υπερσυντηρητικών "εκπροσώπων" της Εκκλησίας, που επιδιώκουν μεν το αντίθετο, χωρίς όμως η στάση και ο λόγος τους να χαρακτηρίζονται από τη νηφαλιότητα και τη διάκριση που εμπνέει η χριστιανική πίστη... Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τους όρους της συζήτησης και να την οδηγήσει σε γονιμότερες κατευθύνσεις. Η κατάρρευση του "μύθου" της εκκοσμίκευσης και η δυναμική επιστροφή της θρησκείας, η θέση και η μαρτυρία των χριστιανών στον δημόσιο χώρο, η σχέση κράτους και Εκκλησίας, η σύγχρονη οικονομική κρίση και η θεολογική της ανάγνωση, η αναβίωση του νεοναζισμού, και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι ορισμένα από τα θέματα που αναλύονται στις σελίδες του". 


Ο π. Δημήτριος Μπαθρέλλος είναι ιερέας στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Σπούδασε φιλολογία (1986-1990) και θεολογία (1991-1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συστηματική θεολογία στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1996-2000). Αναγορεύτηκε διδάκτορας της συστηματικής θεολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 2001. Διδάσκει δογματική θεολογία ως επισκέπτης λέκτορας στα Πανεπιστήμια του Cambridge (από το 2002) και του Λονδίνου (από το 2004), και έχει διατελέσει Visiting Research Fellow του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (2004-2007). Στις δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται το The Byzantine Christ: Person, Nature and Will in the Christology of St Maximus the Confessor (Oxford: Oxford University Press 2004) και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. 
Ανάμεσα στα έργα του: ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ - Με βάση το συγγραφικό έργο του Αγίου Συμεών Θεσσαλονίκης († 1429) και ΙΔΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Το δόγμα της αναμαρτησίας του Χριστού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails