Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ: "ΕΙΣΕΛΘΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΤΙΒΟ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΗΤΟΥ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ήδη από το 2009 είχαμε αναφερθεί στο φαιδρό – τουλάχιστον – φαινόμενο των Λειτουργιών, Παρακλήσεων και Αγρυπνιών για τους μαθητές που διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις. 
Το φαινόμενο εισήγαγε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος με ειδικές λειτουργίες και παρακλήσεις, με μηνύματα ενθάρρυνσης προς τους μαθητές, με στυλό, εικονίτσες, κομποσχοινάκια και άλλες ...ευλογίες.
Δεν άργησε να γίνει καθεστώς. Ποιος παπάς τολμάει πια στην ενορία του να μην κάνει κάτι για τις Πανελλαδικές; 
Από την άλλη στο διαδίκτυο διαβάζουμε πολλές τοποθετήσεις δημοσιογράφων και άλλων γύρω από το φαινόμενο που πήρε ενδημικές διαστάσεις. Χαρακτηρίζεται από τους περισσότερους ως «μεσαίωνας». Όμως δεν είναι τίποτε άλλο από μία έκφραση λαϊκισμού της ποιμαίνουσας Εκκλησίας. 
Δυστυχώς η Εκκλησία διολίσθησε στον λαϊκισμό και άρα τα «ευλογημένα» στυλό θεωρούνται πλέον απαραίτητο αξεσουάρ για κάποιους από τους υποψηφίους των πανελλαδικών. 
Οι ενορίες και οι μητροπόλεις φροντίζουν να διαδώσουν την… συνταρακτική είδηση, ότι, δηλαδή, θα κάνουν μια ειδική ακολουθία «για τα παιδιά μας» που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις και στη συνέχεια αναρτούν το «μέγα» αυτό γεγονός στο διαδίκτυο κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα… 
Ευτυχώς όταν έδωσα πανελλαδικές δεν υπήρχε αυτή η λειτουργική …μόδα. Τίποτε από αυτά. Τώρα θεωρούνται αυτονόητα, λόγω της απώλειας της πνευματικότητος και της σοβαρότητος. Γιατί πολλές από αυτές τις λειτουργικές εκδηλώσεις εκτρέπονται – φευ! – στα όρια του γελοίου… 
Ο λαϊκισμός, που κάνει θραύση στην Εκκλησία μας, δυστυχώς, αποτυπώνεται εύγλωττα και σε ...νουθεσίες, όπως αυτή του μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου: "Εισέλθετε στο στίβο των εξετάσεων χωρίς άγχος, αλλά με τον  αέρα του νικητού" (sic)! Πόσο παιδαγωγική - και θεολογική - άποψη! 
Η κατάσταση είναι πλέον μη αναστρέψιμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails