Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

ΑΣΜΑΤΟΜΕΛΩΔΩΝΤΑΣ ΧΙΟΥΣ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΕΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, το βράδυ, και στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική, πραγματοποιήθηκε στον ειδυλλιακό χώρο "Περιβόλι" της Χίου, μια εκδήλωση - αφιέρωμα στους Ψάλτες και Υμνογράφους της Χίου τον 19ο αιώνα, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου. 
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης που εμπνεύστηκε ο Χίος καθηγητής Μιχάλης Στρουμπάκης και υλοποίησε με μεράκι και θαυμαστά αποτελέσματα.
Παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό καθώς και ένα βίντεο που επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Αναγνώστου, συνεργάτης του Φεστιβάλ. 
Την εκδήλωση προλόγισε ο Καλλιτεχνικός Σύμβουλος του Φεστιβάλ, συνθέτης Αλέξανδρος Καλογεράς. 
Η Χίος στη μακρά ιστορία της έχει να επιδείξει μια λαμπρή χορεία ψαλτών, προικισμένων όχι μόνο με το χάρισμα της φωνής αλλά ταυτόχρονα εφοδιασμένων με τη μουσικο-θεωρητική γνώση της Ψαλτικής Τέχνης, η οποία τους επιτρέπει να μελοποιούν (να συνθέτουν) ύμνους. Κατά το 19ο αιώνα συναντάμε το ενδιαφέρον φαινόμενο της συνάντησης εξαιρετικών ψαλτών σπουδασμένων μουσικά στη Χίο, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη με σύγχρονούς τους ή περίπου σύγχρονούς τους υμνογράφους, των οποίων τα έργα ενδύουν μουσικά.   
Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική, του οποίου Καλλιτεχνική Διευθύντρια είναι η φιλόλογος και μουσικός Ελευθερία Λυκοπάντη, εντάσσεται πάντοτε και μία εκδήλωση για την βυζαντινή μουσική παράδοση. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails