Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

"Pagliacci" του Leoncavallo με τον έλληνα μαέστρο Παντελή Κογιάμη στην Αυστρία

Σήμερα, Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, ο ταλαντούχος έλληνας μαέστρος Παντελής Κογιάμης θα διευθύνει την πρεμιέρα των "Pagliacci" του Leoncavallo στο φεστιβάλ Schloss-Wartholz στο Reichenau an der Rax στην Αυστρία. Από απόψε και για επτά βραδιές, μέχρι τις 30 Αυγούστου ο Παντελής Κογιάμης  θα διευθύνει αυτό το μοναδικό αριστούργημα του ιταλικού Βερισμού, με τους διεθνούς φήμης σολίστ Ekaterina Doss-Hayetskaya, Miki Stojanov, Peter Doss, Thomas Weinhappel, Savva Tikhonov. Πριν από αυτό, μέσα στον Ιούλιο, διηύθυνε παραστάσεις του μιούζικαλ "My Fair Lady". 

Η όπερα "Παλιάτσοι" είναι η μόνη παιζόμενη σήμερα όπερα του ιταλού μουσουργού και φαίνεται πως επισκίασε το υπόλοιπο έργο του, που έχει μείνει στην αφάνεια. Το έργο εντάσσεται στην κατηγορία του μουσικού Βερισμού (του ιταλικού ρεαλισμού), που δόξασε ο φίλος του Λεονκαβάλο, Τζιάκομο Πουτσίνι. Ο Λεονκαβάλο, όπως και στις περισσότερες όπερές του, έγραψε ο ίδιος το λιμπρέτο κι έδειξε πως είχε λογοτεχνική κλίση και αντίληψη για τα θεατρικά εφέ. Η πρεμιέρα των Παλιάτσων δόθηκε στις 21 Μαΐου 1892 στο Τεάτρο νταλ Βέρμε του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Το 1893 ακολούθησε η πρεμιέρα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η επιτυχία του έργου ήταν άμεση και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ιδιαίτερα ημοφιλής είναι η άρια του τενόρου Vesti la giubba (Βάλε το κοστούμι).

Ο μαέστρος Παντελής Κογιάμης βάσισε την προσέγγιση του στο έργο σε δύο πηγές: α) στην καινούρια κριτική έκδοση της παρτιτούρας από την Bärenreiter και β) στην ηχογράφηση του 1907, την οποία έχει διευθύνει ο συνθέτης είτε εξ oλοκλήρου είτε εν μέρει.

Ο μαέστρος Παντελής Κογιάµης με καταγωγή από τη Χίο, έκανε λαμπρές σπουδές διεύθυνσης ορχήστρας στο Πανεπιστήµιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης (MDW), έπειτα από απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις. και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2016 µε Αριστείο και Διάκριση διευθύνοντας την καταξιωµένη Ορχήστρα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας στην φηµισµένη αίθουσα του Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, παρουσιάζοντας σε πρώτη Αυστριακή εκτέλεση το 4ο µέρος της 9ης Συµφωνίας του Άντον Μπρούκνερ. Τον Νοέµβριο του 2016 το Πανεπιστήµιο Μουσικής της Βιέννης του απένειµε το “Τιµητικό Βραβείο MDW 2016” για τις υψηλές επιδόσεις του κατά τη διάρκεια των σπουδών του, βραβείο που απονέµεται κάθε δύο χρόνια σε έναν φοιτητή/τρια. Έχει παρακολουθήσει σεµινάρια διεύθυνσης µε διακεκριμένους ξένους μαέστρους, έχει κερδίσει βραβεία διεύθυνσης ορχήστρας σε διεθνείς διαγωνισμούς και έχει διευθύνει ήδη αρκετές ορχήστρες. Δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό και διακρίνεται για την ευρυμάθειά του, αλλά και για την πιστότητα και εργατικότητά του στην διεύθυνση ορχήστρας. 

Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails