Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους: Σεμνή παρουσία, ηχηρή απουσία

Χ. Θεμιστοκλέους, Ελένη, 1980

Σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, η δυναμική των πραγμάτων αναπτύσσεται και στηρίζεται, κυρίως στις αξίες που γεννούν οι δημιουργικές πράξεις των ανθρώπων. Αυτές αξίζει ν’ ανακαλύπτουμε και να παρουσιάζουμε σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, καθώς αποτελούν παραδείγματα φωτεινά. 
Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, υπήρξε αναχωρητής και θρησκευόμενος της Τέχνης, καθώς εργάστηκε με πάθος και εν σιωπή, διαμορφώνοντας στον χρόνο το προσωπικό του ύφος, μεταδίδοντας παράλληλα στους μαθητές του ό,τι ο ίδιος με κόπο και θυσίες κατάφερε να κατακτήσει. 
Αναζήτησε την πεμπτουσία της ζωγραφικής, με συνεχείς πειραματισμούς και διαρκείς σχεδιαστικές αναζητήσεις, για τη σύζευξη μορφής και περιεχομένου. Παρέμεινε πιστός στην ανθρωποκεντρική ζωγραφική, επιλέγοντας μια πανδαισία χρωμάτων, με κυβιστικές και αφαιρετικές τάσεις, για να εκφράσει τον συγκλονισμό του για το θαύμα της ζωής και το αναπότρεπτο του θανάτου. Υπηρέτησε την Τέχνη και την ιερότητά της, ως μύστης και πλαστουργός ζωγραφικών και γλυπτικών συνθέσεων, μιας άλλης αρμονίας. 

Χ. Θεμιστοκλέους, Νταϊάνα, 1985

Ακολούθησε τα δύσβατα μονοπάτια της Τέχνης, όντας παιδί του πόνου, του μόχθου και της ανάγκης. Ως πρόσφυγας μετά την Κυπριακή τραγωδία, σήκωσε το δικό του σταυρό, αναζητώντας μια δεύτερη πατρίδα. Λόγω των βιωμάτων του αυτών δεν έπαψε στιγμή να δημιουργεί - εμφορούμενος από πανανθρώπινες αξίες - μετουσιώνοντας στο έργο του ό,τι ευγενέστερο και οικουμενικό, ξορκίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το κακό. 
Η Πάτρα του έδωσε το ωραίο ταξίδι. Εδώ στο απάνεμο λιμάνι της, βρίσκοντας παρηγοριά στην Τέχνη του, έδρεψε τους καρπούς της θαλπωρής, της γαλήνης, αλλά και της μοναξιάς. Η αγαπημένη του Μόρφου, στοίχειωνε τα όνειρά του για τον πολυπόθητο νόστο. Πάλεψε με τους λογισμούς και τους ρυθμούς της σκληρής πραγματικότητας, που τον καλούσαν να ξεχάσει. Με επιμονή, καρτερία και κουράγιο, έδωσε ό,τι ήταν δυνατόν να δοθεί, προσμένοντας κάτι πέραν της όποιας ανταμοιβής για τον αγώνα του. Την απόδοση δικαιοσύνης. Την υπέρτατη αξία που κινεί και συνεγείρει κάθε άνθρωπο της δημιουργίας, ο οποίος εμφορείται από ηθικές αξίες και εδραία την πεποίθηση ότι τίποτα δεν έχει χαθεί.
Δημήτρης Παπανικολάου, μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου 

Χ. Θεμιστοκλέους, Αυτοπροσωπογραφία

Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους (Μόρφου 1950 - Πάτρα 2012) 
Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, γεννήθηκε το 1950 στη Μόρφου. Αποφοίτησε από το εκεί Γυμνάσιο και μετά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, μετέβη στην Αθήνα, όπου εισάγεται το 1970 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, σημάδεψε τη ζωή του. Αποφοίτησε από την Α.Σ.Κ.Τ. το 1975 και μετά από σύντομη διαμονή στην Τήνο, διορίζεται στην Πάτρα, ως καθηγητής εικαστικών στο 3ο Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1976, γνωρίζει στην Πάτρα την Ελένη Δαβραντή - κόρη Μικρασιάτη πρόσφυγα - και το 1977 τελείται ο γάμος τους στις Γερακιές Κύπρου, εκεί όπου είχαν καταφύγει οι γονείς του μετά την εισβολή. Έκτοτε έζησε στην Πάτρα, διδάσκοντας και δημιουργώντας. Το περιώνυμο εργαστήριό του, γίνεται η δημιουργική κυψέλη για πολλούς ταλαντούχους νέους, τους οποίους ενέπνευσε δημιουργικά, δίδοντάς τους τα απαραίτητα εφόδια για τη εισαγωγή τους στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Τα παιδιά του, Ελωΐζος και Άγγελος, ακολούθησαν το παράδειγμά του, με λαμπρές σπουδές και σταθερά βήματα στον χώρο της Τέχνης. 
Ο Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2001, στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής που οργάνωσε ο Δήμος Πατρέων, του ανατίθεται η δημιουργία γλυπτού, το οποίο τοποθετήθηκε στην «Πλατεία Αχαιών Πεσόντων», ενώ την επόμενη χρονιά (2002), οργανώθηκε έκθεση των ζωγραφικών του έργων, στο «Κέντρο Τεχνών-πρώην σταφιδαποθήκες Barry». Το 2002, με την ευκαιρία της αδελφοποίησης των πόλεων Πατρών και Λεμεσού, συνδιοργανώθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάτρας, το Μορφωτικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας-Σπίτι της Κύπρου και τον Σύνδεσμο Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», έκθεση των Γλυπτών του, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Το 2014, το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, η Ένωση Εικαστικών Πάτρας και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή», οργάνωσαν στο Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, την αναδρομική-τιμητική έκθεση «Χαράλαμπος Θεμιστοκλέους, ο Ζωγράφος, ο Γλύπτης, ο Δάσκαλος», που τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Δείτε και παλαιότερη ανάρτηση μας για τον Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails