Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΩΣ ΑΜΦΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ


π.α. ανδριόπουλος 
Υποτίθεται πως, σύμφωνα με αυτά που μαθαίνουμε στη Λειτουργική, τα άμφια της Αγίας Τραπέζης είναι το Κατασάρκιο (η εξέλιξη της σινδώνος), η Ενδυτή, το Ειλητό και το Αντιμήνσιο. 
Όμως στις μέρες μας βλέπουμε πως άμφιο της Αγίας Τραπέζης είναι και η ελληνική σημαία, αφού ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος την εναπέθεσε στην Αγία Τράπεζα! 
Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, ημέρα της επετείου της απελευθερώσεως των Ψαρών από τον Τουρκικό ζυγό, ο Χίου Μάρκος τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ψαρών και σύμφωνα με ανακοινωθέν της Μητρόπολης Χίου: «Ο Σεβασμιώτατος εχοροστάτησεν στην Ακολουθία του Όρθρου και αφού ενεδύθη κυανόλευκα άμφια, μετά την απόλυση του Όρθρου, ετέλεσε προ της επισήμου εισόδου του Ιερού Ναού την τελετή αγιασμού των θυρανοιξίων. Εισερχόμενος στον Ιερό Ναό προέβη στην ‘’πλύση’’ της Αγίας Τραπέζης με ύδωρ και ροδόσταγμα και εν συνεχεία την επάλειψή Της, καθώς και του κίονος με άγιον Μύρον. (Τίμια λείψανα δεν ετοποθετήθησαν δεδομένων των εγκαινίων του Ι. Ναού την ημέρα που εγεννήθη ο Κανάρης και στον οποίο Ναό προσεκύνησε πριν και μετά την πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδος στη Χίο). Εν συνεχεία καθιέρωσε 30 αντιμήνσια, και αφού ετοποθέτησε το ‘’κατασάρκιον’’, λόγω της εθνικής και ιστορικής σημασίας του Ι. Ναού, εφήπλωσε επ’ αυτού την Ελληνική Σημαία και εν συνεχεία τα καλύμματα.» 
Φαντασθείτε, αγαπητοί συνοδίτες, να έκαναν το ίδιο όλοι οι μητροπολίτες του Αιγαίου, «λόγω της εθνικής και ιστορικής σημασίας»! 
Τελικά η Αγία Τράπεζα, το ιερό Θυσιαστήριο, πάνω στην οποία τελείται η αναίμακτη απολυτρωτική Θυσία του Χριστού στο διηνεκές, η αγία Τράπεζα που συμβολίζει τον ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου, είναι «ελληνική» και δεν το ξέραμε; 
Και αν στα Ψαρά συντρέχουν «εθνικοί λόγοι» - άπαγε! - για την κατάθεση της ελληνικής σημαίας πάνω στην Αγία Τράπεζα, στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας, στο κέντρο της Αθήνας, τι λόγοι μπορεί να συντρέχουν για να τη βάλει ο εκεί εφημέριος ως «ποδιά» στην Αγία Τράπεζα;
Συμπέρασμα: Η πολλή «ελληνικότητα» βλάπτει σοβαρά την υγεία του σώματος της Εκκλησίας. Το πρώτο που θα έπρεπε να γίνει είναι να σταματήσει ο κλήρος να βομβαρδίζει τους πιστούς – αρκετοί από τους οποίους είναι λίαν επιρρεπείς – με το δόγμα «Χριστός και Ελλάδα», «Ελληνορθοδοξία» και τα τοιαύτα. 
Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται για να γίνει οπότε σε λίγο οι Εκκλησίες δεν θα είναι του Χριστού αλλά του Κανάρη και της Μπουμπουλίνας! Βοήθειά μας!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μα με συχωρειτε το Αιγιου (και η Κουλουρα του) εχει καποια σχεση με τη βορειο Ηπειρο? Διοτι ο Αμβρόσιος (δεν ξερω αν συμμετειχαν και φουστανελάδες εθνοπρεπως) εκανε μνημοσυνο του Κατσιφα, ως τι το εκανε ως ...οικειος ποιμενάρχης???

Ανώνυμος είπε...

Αν και είναι εκτός θέματος το σχόλιο του προηγούμενου σχολιαστή, μιας και ανέφερε τον Αμβρόσιο αλήθεια έχει αποσύρει για β΄φορά την παραίτησή του;;!!

Ανώνυμος είπε...

Τη θητεία του την υπηρέτησε ο συγκεκριμένος επίσκοπος ή κρύφτηκε κάτω από τα ράσα όπως πλείστοι των αρχιερέων και όψιμων εθνικοφρόνων.
π. Ν.Σ.

Related Posts with Thumbnails