Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ - ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Αρμός», παρουσίασαν το νέο βιβλίο της Μαρίας Χατζηαποστόλου, «Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησε τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη», τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, στο Ιστορικό Καφέ των Χανίων «Κήπος» στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.
Για το βιβλίο μίλησαν οι κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Α.Π.Θ.-Μουσικός, κ. Αντώνης Σανουδάκης, Επίτιμος Καθηγητής Ιστορίας Π.Α.Ε.Α.Κ.-Συγγραφέας, κ. Γιάννης Σμαραγδής, Σκηνοθέτης και η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου, Επιστημονική Συνεργάτις της ΟΑΚ-Συγγραφέας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ.
Πρόκειται για μία επιστημονική μελέτη που βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της κ. Μαρίας Χατζηαποστόλου πάνω στο έργο των δύο μεγάλων συγγραφέων. Κατά τη Δρα Χατζηαποστόλου, «Ο Καζαντζάκης κραυγάζει για Θεό, παλεύει για Θεό, ενώ ο κυρ Αλέξανδρος του ψιθυρίζει ερωτικά, καθώς η δική του κραυγή είναι καλά κρυμμένη μέσα στη σιωπή».


Κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, τόνισε ότι μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει μια συγκριτική μελέτη της σκέψης των δύο σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων, «διότι δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς σχετίζεται ο μέγας “αιρετικός” Νίκος Καζαντζάκης με όλες τις αμφισβητήσεις τις οποίες έχει δεχτεί –κυρίως μέσα από τον χώρο τον θρησκευτικό με τον “άγιο” των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούμε να διαιρούμε ανάμεσα σε “ιερό” και “βέβηλο”».
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σανουδάκης ανέφερε ότι «στην συνάντηση αυτή έχει ενδιαφέρον να δούμε, εκτός από τις ομοιότητες ή τις διαφορές μεταξύ Καζαντζάκη και Παπαδιαμάντη, τις απόψεις τους για το καθαρά θεολογικό θέμα και σε ζητήματα που αφορούν την κοσμολογία, την έννοια της ελευθερίας, τη θέση της γυναίκας κ.ά. Σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει ταυτότητα, σχέση, συγγένεια ανάμεσα στον Παπαδαμιάντη και Καζαντζάκη».
Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, υπογράμμισε ότι το παρόν βιβλίο, «είναι μια προσπάθεια να προβληματιστούμε για τις αγωνίες του σύγχρονου ανθρώπου, όπως ακριβώς έκαναν μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, τόσο ο Παπαδιαμάντης όσο και ο Καζαντζάκης. Σε κάθε εποχή ο Άνθρωπος πρέπει να παραμένει το κεντρικό σημείο προβληματισμού…».
Στην εκδήλωση συμμετείχε, επίσης, μέσω οπτικοακουστικού υλικού ο σκηνοθέτης Ιωάννης Σμαραγδής, ο οποίος μίλησε για τα κοινά σημεία που τον συνδέουν με τη συγγραφέα, καθώς και για τις δύο κινηματογραφικές ταινίες του, που αφορούν τους δύο συγγραφείς.
Η συγγραφέας έχει αφιερώσει το παρόν βιβλίο στον Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά, ενώ το εξώφυλλο του βιβλίου έγινε διά χειρός Μιχάλη Μιχαήλ.

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails