Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΡΕΣΙΤΑΛ ΤΗΣ ΤΑΝΙΑΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΒΙΟΛΙ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ένα πραγματικό ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας και υψηλής μουσικής αισθητικής, έδωσε χθες βράδυ (12 Ιουνίου 2016) η σολίστ στο βιολί και συνθέτρια Τάνια Σικελιανού, στο Δελφικό Ωδείο, στους Αμπελοκήπους. 
Η Τάνια Σικελιανού ερμήνευσε 15 έργα σύγχρονων συνθετών, ελλήνων και ξένων, για σόλο βιολί. Τα 8 από αυτά, είναι αφιερωμένα σ’ αυτήν, ενώ 4 παίχτηκαν σε πρώτη εκτέλεση. 
Συγκεκριμένα ερμήνευσε έργα των: E. Bloch, Κ. Μαντζώρου, Ν. Αθανασάκη, Τ. Καματερού, Β. Φιλιππαίου, Javier Torres Maldonado A.AZadi (α’ μέρος), Ν. Σκαλκώτα, Idin M. Mofakham, M. Feldman, Ν. Χαριζάνου, Ruud Roelofsen, Α. Γεωργιάδη και Ι. Ξενάκη (β’ μέρος). 
Αυτό το ρεσιτάλ δεν πληρώνεται. Πολύς κόπος, πολλή μελέτη, άκρα δημιουργικότης! 
Τα έργα ήταν όλα απαιτητικά και κάποια ιδιαίτερων απαιτήσεων, με σύγχρονες τεχνικές και δυσκολίες απόδοσης της πυκνής παρτιτούρας του συνθέτη. Όμως η Τάνια Σικελιανού απέδειξε την μεγάλη ικανότητά της στο να ερμηνεύει hard rock κομμάτια σύγχρονης μουσικής. Και βέβαια λόγω ακριβώς αυτής της ικανότητάς της, προκαλεί και νέες δημιουργίες, αφού σύγχρονοι συνθέτες γράφουν έργα γι’ αυτήν. 
Ο ήχος της είναι διαυγέστατος και μέσα από την ερμηνεία της κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή - χωρίς να καταφεύγει σε εύκολους εντυπωσιασμούς – αποδίδοντας με ειλικρίνεια κάθε φράση, ποίκιλμα, ισοκράτημα, γκλισσάντι ή τρέμολο. Και εν τέλει δημιουργώντας ατμόσφαιρα και προκαλώντας συγκίνηση. 
Να σημειώσω εδώ ότι η Τάνια Σικελιανού δεν παρέλειψε να παίξει και ένα έργο συνθέτριας της γενέτειράς της (της Πάτρας), δηλ. το έργο Remember της Βασιλικής Φιλιππαίου, διευθύντριας της Φιλαρμονικής Εταιρείας – Ωδείο Πατρών. 
Επίσης, θεωρώ ευφάνταστο και ταιριαστό το κλείσιμο της βραδιάς με το κομμάτι Mikka του Ιάννη Ξενάκη, το οποίο είναι και το πρώτο έργο του συνθέτη για σόλο βιολί (1971). 
Εύχομαι από καρδιάς στην Τάνια Σικελιανού να συνεχίσει ακάθεκτη έτσι δυνατά!

Η Τάνια Σικελιανού και ο συνθέτης Κώστας Μαντζώρος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails