Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

"ΠΝΟΗ" ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΔΑΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟΥΡΓΟ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Λυκούργος Αγγελόπουλος - Σωτηρία Αδάμ 

Στην εκδήλωση - αφιέρωμα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο (1941-2014), που πραγματοποιήσαμε με τον Θωμά Ταμβάκο στην Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στις 16 Mαΐου 2016, παρουσιάστηκε και ένα έργο της συνθέτριας - μουσικολόγου Σωτηρίας Αδάμ, η οποία υπήρξε συνεργάτης του Λυκούργου Αγγελόπουλου. 
Κλαρινέτο έπαιξε ο Γιάννης Καραχάλιος. 
Η ίδια γράφει για το έργο της αυτό:
 «Πνοή» 2016 
 για κλαρινέτο και ηλεκτρονικούς ήχους
Αφιερωμένο στον Λυκούργο Αγγελόπουλο
Σπαράγματα μουσικών φράσεων του κλαρινέτου διακόπτονται από ήχους της καθημερινότητας και της φύσης. Το κλαρινέτο κινείται στα όρια της μουσικής του έκτασης, από την «ζεστή» χαμηλή περιοχή έως την «σπαρακτική» υψηλή περιοχή, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές παιξίματος, οι οποίες ενσωματώνονται στην μορφή του έργου, σαν δομικά στοιχεία. 
Ο μουσικός χώρος επεκτείνεται στα όριά του και ο μουσικός χρόνος επιταχύνεται και επιβραδύνεται ανάλογα με την πυκνότητα των ηχητικών γεγονότων. Στο μέσο του έργου, ξεκινά η ανοδική πορεία της μελωδικής γραμμής, η οποία με την λιτότητα και καθαρότητά της, μας οδηγεί σε μια νέα διάσταση απεραντοσύνης και αχρονίας. Εκεί συναντάμε την φωνή του Λυκούργου Αγγελόπουλου να ψάλλει την αιώνια ικεσία «Μη αποστρέψης το πρόσωπο σου από του παιδός σου, ότι θλίβομαι∙ ταχύ επάκουσόν μου πρόσχες τη ψυχή μου, και λύτρωσαι αυτήν». 
Τα ηχητικά γεγονότα αραιώνουν και απομένουν οι ήχοι του αέρα, της θάλασσας και της αιώνιας «Πνοής».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails