Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟ FB


Αθήνα, 8 Μαρτίου 2016 
Προς τον διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών 
Κύριε διευθυντά, 

Στο φύλλο της 20-21ης Φεβρουαρίου 2016 της εφημερίδας σας (και στο ένθετο νησίδες) δημοσιεύτηκε κείμενο του συντάκτη σας κ. Θωμά Τσαλαπάτη, με τίτλο «Εγώ δεν ήμουνα Ελύτης (Ελύτη μ’ έκανες εσύ)», στο οποίο υπάρχει αναφορά στο πρόσωπό μου: «Μήνυση κατέθεσε, λέει, κάποιος κύριος Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, λέει, απέναντι στη σατιρική σελίδα του facebook “Ελύτης ο ποιητής του Αιγαίου”». 
Στο κείμενό του ο κ. Τσαλαπάτης υπεραμύνεται της ιστοσελίδας που σατιρίζει τον Ελύτη και την χρήση του στην ιντερνετική εποχή. Υπεραμύνεται του ανώνυμου δημιουργού της σελίδας και υποστηρίζει ότι η σάτιρα της εν λόγω σελίδας «προσφέρει στην ελληνική ποίηση πολύ περισσότερα από πολλές άλλες χρήσεις του ποιητικού έργου του Ελύτη». Αν τέτοια και τόση είναι η προσφορά της σελίδας αυτής, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να φανερωθεί ο εμπνευστής της για να του αποδώσουμε τις πρέπουσες τιμές. Γιατί, αλήθεια, να κρύβεται; 
Ο κ. Θωμάς Τσαλαπάτης στις 6 Απριλίου 2015 δημοσίευσε στο ιστολόγιό του μια συγκινητική ανάρτηση για την κοίμηση του πατέρα του: Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά πάρε και τον πατέρα: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ (1948-2015). 
Αν εγώ τρολάρω την συγκεκριμένη ανάρτηση και την μνήμη του πατέρα του, πώς θα του φαινόταν του κ. Τσαλαπάτη; Γιατί, για μένα, όπως και για πολλούς άλλους, ο Ελύτης είναι πνευματικός μας πατέρας και δεν ανεχόμαστε να τον τρολάρει ο κάθε ανώνυμος αργόσχολος, στο όνομα δήθεν της ελευθερίας ή της δημοκρατίας. Κι αυτό είναι για μένα γενικός κανόνας. Δεν τρολάρω κανέναν και δεν σπάω πλάκα με κανέναν γιατί αυτό απορρέει από την ανθρωπολογία μου. 
Επίσης, πώς θα του φαινόταν του κ. Τσαλαπάτη να τρολάρω τη νέα του ποιητική συλλογή Άλμπα; Τον διαβεβαιώ ότι μπορώ να το κάνω πολύ καλά, αλλά δεν μου το επιτρέπει η αγωγή μου. 
Ο στίχος του κ. Τσαλαπάτη «Μα μην συντάσσεις μάταιες ερωτήσεις», μου αρέσει πολύ και τον έχω πάντοτε στο μυαλό μου. Και τον απευθύνω, παραλλάσσοντάς τον ελαφρώς, σε κάθε επίδοξο τρόλερ του κάθε Ελύτη: Μα μην συντάσσεις μάταιες αναρτήσεις. 
Τόση και τέτοιας ποιότητας ματαιότητα δεν την θέλουμε. Μας αρκεί αυτή του βίου… 
Με εκτίμηση 
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails