Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

ΣΤΟ "ΑΛΗΘΩΣ" ΤΟΥ ΜΠΑΝΑΤΟΥ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΑΜΕ ΡΩΜΑΝΟ ΜΕΛΩΔΟ ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016, στον Ναό της Παναγούλας του Μπανάτου στη Ζάκυνθο, μια ακόμα δράση του “Αληθώς” του Μορφωτικού Κέντρου Μπανάτου με την συμμετοχή πολύ κόσμου. Η εκδήλωση ήταν ένα αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατό του. 
Την εκδήλωση προλόγισε ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας και στη συνέχεια ο θεολόγος και μουσικός Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος ανέπτυξε το θέμα: “Η πρόσληψη του Ρωμανού του Μελωδού, του Πίνδαρου της Εκκλησιαστικής Ποίησης, από τον Οδυσσέα Ελύτη”. 
Ο ομιλητής αναφέρθηκε αρχικώς στην σχέση του Ελύτη με την Ζάκυνθο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σχέση του Ελύτη με τον Ρωμανό τον Μελωδό. Ο Ρωμανός για τον Ελύτη διασώζει μέσα στον χριστιανικό κόσμο την πρισματική ποιητική έκφραση των αρχαίων. Ο Ελύτης στο δοκίμιό του για τον Ρωμανό σημειώνει με έμφαση:”παραμένει μοναδικός• ο πλησιέστερος και προς τους αρχαίους και προς τους σύγχρονους ποιητές μας• ένας κρίκος ανοξείδωτος ανάμεσα σε δύο μεγάλες περιόδους ενός και του ίδιου πολιτισμού. Αυτός επέτυχε να διατηρήσει και ν’ ανανεώσει τους εκφραστικούς πυρήνες που πρέπουν στο ήθος του ελληνικού λόγου.” 
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, η Χορωδία “Το όνειρο του παιδιού”, υπό την διεύθυνση του Χοράρχη της και Πρωτοψάλτη Μπανάτου κ. Δημήτρη Κάνδηλα, απέδωσε κοντάκια του Ρωμανού του Μελωδού, που βρίσκονται σε λειτουργική χρήση, κατά το ιδιάζον ύφος ψαλτικής των Ζακυνθίων. 
Στο τρίτο μέρος της βραδιάς, ο μουσικός και συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας στο πιάνο και η Αναστασία Γιακουμέλου στο τραγούδι, ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια από το “Άξιον έστί” του Οδυσσέα Ελύτη, στη μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου Διονύσιος και Δωδώνης Χρυσόστομος, ο καθηγούμενος της Μονής των Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Διονύσιος Λιβέρης, πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως Ζακύνθου, η κα Εισαγγελέας Ζακύνθου, οι ποιητές Διονύσης Σέρρας και Διονύσης Φλεμοτόμος, ο συνθέτης Δημήτρης Κυριακόπουλος, ο συγγραφέας και ερευνητής Γιάννης Δεμέτης, ο νεαρός συγγραφέας Διονύσης Μαλαπέτσας, η εικαστικός Θάλεια Ξενάκη, οι ιατροί Πέτρος Στραβοπόδης και Αθηνά Βούλτσου και πάμπολλοι άλλοι άνθρωποι των επιστημών και του καθημερινού μόχθου, ενώ ειδικό ρεπορτάζ έκανε το ΙΟΝΙΑΝ CHANNEL.
Στην βραδιά δέσποζε ένα πορτρέτο του Οδυσσέα Ελύτη δια χειρός του Ζακυνθίου εικαστικού Διονύση Πάλμα, συνοδευόμενο από έναν ξυλόγλυπτο Άγγελο – σπάραγμα από τον προσεισμικό διάκοσμο του Ναού της Παναγούλας.
Είναι σα να έλεγε ο Ποιητής προς τον Άγγελό του:
Άγγελε συ που κάπου εδώ γύρω πετάς 
Πολυπαθής και αόρατος, πιάσε μου το χέρι 
Χρυσωμένες έχουν τις παγίδες οι άνθρωποι 
Κι είναι ανάγκη να μείνω απ’ τους απέξω. 
[Ετεροθαλή, σ. 349]. 
[Φωτογραφίες: Παναγιώτης Στραβοπόδης]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails