Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΤΙΝΟΣ...


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στις 2 Νοεμβρίου 2015 έγραφα εδώ στην Ιδιωτική Οδό
Κάποιος ανώνυμος «κύριος» ο οποίος προφανώς δεν ξέρει τι να κάνει την ζωή του, σκέφτηκε: «Δεν φτιάχνω μια σελίδα στο facebook – τρολάρισμα στον Ελύτη»; 
Και εδώ και κάμποσο καιρό κατέκλυσε το διαδίκτυο με τα αποτελέσματα της ανίας του. Σε ένα πλαίσιο βάζει στην άκρη την φωτογραφία του ποιητή, δίπλα γράφει ένα εξυπναδίστικο κειμενάκι – από γελοίο έως χυδαίο – και από κάτω φαρδιά πλατιά το όνομα του ποιητή: «Οδυσσέας Ελύτης». Την σελίδα του στο fb επιγράφει: «Ελύτης, ο ποιητής του Αιγαίου». 
Το ζήτημα δεν είναι μόνο ότι μπορεί να παραπλανηθεί ο κάθε αδαής και να νομίσει ότι αυτά τα έχει γράψει ή τα έχει πει ο Ελύτης, αλλά ότι το κίνητρο του τρολαρίσματος – και μάλιστα συστηματικά – προσβάλλει τελικά βάναυσα τη μνήμη του ποιητή, ο οποίος ήταν λάτρης της Ιδιωτικής Οδού και σε καμία περίπτωση δεν επεδίωκε την άσκοπη και άχρηστη έκθεση. 
Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες και αναλύσεις, διότι δεν με ενδιαφέρει να αποδείξω τα αυτονόητα. Όποιος έχει στοιχειώδες κριτήριο καταλαβαίνει ότι αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και αδιανόητη. 
Καλώ τον εμπνευστή της να σταματήσει πάραυτα αυτή την χυδαιότητα. Το κάνω, μάλιστα, σήμερα που είναι και η γενέθλιος ημέρα του ποιητή. 
Αλλιώς, ακολουθώντας πάντα την Ιδιωτική μου Οδό θα τον ξεσκεπάσω πανηγυρικά, με όλες τις νόμιμες συνέπειες. 
Λίγες μέρες αργότερα, το portal dete, αναπαρήγαγε το παραπάνω κείμενο, βάζοντας ως τίτλο: Επίθεση Πατρινού θεολόγου για «τρολάρισμα» στον Ελύτη. 
Κοινοποίησα την διαμαρτυρία μου στον χρήστη της συγκεκριμένης σελίδας στο fb, ο οποίος μου απάντησε από την σελίδα του: Δεν ήταν ανάγκη να μπείτε στον κόπο να διαφημίσετε τη σελίδα αλλά σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστούμε θερμά. 
Σήμερα, 6 Φεβρουαρίου 2016, ολοκλήρωσα τις νομικές ενέργειες και το θέμα παραπέμφθηκε στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ έκανα το χρέος μου. Η Δικαιοσύνη ας αποφανθεί. 
Από κει και πέρα, το ουσιώδες είναι τούτο το ερώτημα: Νομιμοποιείται ο οιοσδήποτε, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, να χρησιμοποιεί ασύδοτα ένα οποιοδήποτε όνομα – όχι του Ελύτη, του κάθε ανθρώπου – χωρίς καμία αφορμή, έτσι για να σπάει πλάκα; Και μάλιστα αυτό να μην έχει σταματημό; 
Είδα, με θλίψη, ότι στην συγκεκριμένη σελίδα που τρολάρει ανελέητα και καθημερινά τον Ελύτη, κάνουν like άνθρωποι εγγράμματοι, διδάκτορες και πάντως όχι τυχαίοι. Τους …εξιτάρει αυτή η πρακτική; Πώς θα τους φαινότανε να τους κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο; 
Ή στον Ελύτη επιτρέπεται επειδή είναι νεκρός; Φευ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails