Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΠΟΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΜΒΡΟ
Ο Σύλλογος Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου, παρουσιάζει το Σάββατο 19 Ιουνίου και ώρα 6 το απόγευμα, στο Μουσείο του Πέρα, την φωτοαναστατική επανέκδοση του πρώτου ιστορικού πονήματος για την Ίμβρο, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1845 και εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικότατο βοήθημα για την ιστορία της Ίμβρου, αλλά κι ένα υπόδειγμα ιστοριογραφίας.
Η επανέκδοση του Υπομνήματος είναι βασισμένη σε αντίγραφο της πρώτης έκδοσης που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, περιλαμβάνει το πρωτότυπο κείμενο σε φωτοαναστατική ανατύπωση και πλήρεις μεταφράσεις του κειμένου στα νεοελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά, αλλά και σπάνιους χάρτες του νησιού.
Ο Ανδρέας Μουστοξύδης (1785-1869) ήταν ιστορικός, φιλόλογος και αρχαιολόγος, από τους πρώτους Έλληνες μελετητές που εργάστηκαν σύμφωνα με τις νέες ευρωπαϊκές μεθόδους ιστοριογραφίας.
Ο Βαρθολομαίος Κουτλουμουσιανός ο Ίμβριος (1773-1851) υπήρξε εξέχων δάσκαλος του Γένους και των εκκλησιαστικών γραμμάτων. Έζησε ολόκληρη τη ζωή του περιπλανώμενος από τόπο σε τόπο διδάσκοντας τα ελληνικά γράμματα, συγγράφοντας και οραματιζόμενος ένα καινούριο μέλλον για την πατρίδα του, την Ίμβρο, με γνώμονα μια σύγχρονη και συστηματική παιδεία. Το όνομά του φέρει και ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν με εισηγήσεις τους, ο λογοτέχνης Γιώργος Ξεινός και η Ayse Ozil και ο Βαγγέλης Κεχριώτης που διδάσκουν στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Αξίζουν, πραγματικά, θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Συλλόγου Στέλιο Μπερμπέρη και τα μέλη του Συλλόγου για την ιδέα και την έξοχη υλοποίησή της. Η μετάφραση του ιστορικού αυτού πονήματος σε τρεις γλώσσες, το καθιστά προσιτό στο ευρύ κοινό και αναδεικνύει την ξεχωριστή περίπτωση των συγγραφέων αλλά και του μοναδικού νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails