Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΧΑΝΣ ΚΙΟΥΝΓΚ: "Η Εκκλησία πρέπει να ασχοληθεί με την πνευματικότητα του Ιησού"


Διαβάστε μια ακόμη ενδιαφέρουσα συνέντευξη, αγαπητοί συνοδίτες, του μεγάλου θεολόγου του καιρού μας Χανς Κιούνγκ στην Ελευθεροτυπία και την Φωτεινή Μπάρκα.

Μεταφέρω εδώ κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Σαράντα γυναίκες, κρυφές ερωμένες Ιταλών ιερέων, έγραψαν πρόσφατα γράμμα στον Πάπα απευθύνοντας έκκληση να άρει τον κανόνα της αγαμίας των κληρικών.

«Μακάρι να ήταν η κίνησή τους αποδοτική. Αγωνίστηκα κατά της αγαμίας των καθολικών κληρικών ήδη από τη Δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο του Βατικανού, τη δεκαετία του '60, επειδή κατ' αρχάς θεωρώ ότι είναι αντίθετη με το μήνυμα της Βίβλου. Ο Παύλος στην πρώτη Επιστολή προς Κορινθίους γράφει: "Κάθε άντρας πρέπει να έχει τη δική του σύζυγο", όχι καμία. Ο Πέτρος και οι Απόστολοι ήταν παντρεμένοι. Επιπλέον, η αγαμία συγκρούεται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε ανθρώπινο ον έχει το δικαίωμα στον γάμο. Αυτό που δεν γνωρίζουν οι πιστοί είναι ότι η αγαμία δεν είναι απόδειξη πίστης. Επιβλήθηκε τον 11ο αιώνα, όταν αποσχίστηκε η Δύση από την Εκκλησία (σ.σ. Μεγάλο Σχίσμα) και χιλιάδες ιερείς αντέδρασαν τότε κατά του νέου κανόνα. Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ότι εξαιτίας της αγαμίας έχουμε σήμερα όλο και λιγότερους ιερείς. Σχεδόν οι μισές ενορίες στη Γερμανία δεν θα έχουν παπάδες σε λίγο. Και μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα, όλο και λιγότεροι νέοι άντρες εντάσσονται στους κόλπους της Εκκλησίας. Οι επίσκοποι πρέπει επιτέλους να μιλήσουν και όχι να σιωπούν».

Γιατί το Βατικανό υποστηρίζει με τέτοιο σθένος την αγαμία;

«Για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι το ξέσπασμα κατά της σεξουαλικότητας και των γυναικών. Το να αρνείσαι τη σεξουαλικότητα των ιερέων είναι μια μορφή επιθετικότητας τόσο απέναντι στους ίδιους τους ιερείς αλλά και απέναντι στις γυναίκες, οι οποίες παρουσιάζονται ως διαφθορείς των αντρών και με ροπή προς την αμαρτία. Ο δεύτερος λόγος είναι η εξουσία. Εύκολα χειραγωγούν έναν ιερέα που δεν έχει πουθενά αλλού να στραφεί για ηθική ή οποιαδήποτε άλλη στήριξη».

Πολλοί συνδέουν την αγαμία με τη σεξουαλική κακοποίηση που τόσο ταλανίζει την Καθολική Εκκλησία.

«Ναι, συνδέεται. Βεβαίως, συναντάται και στις οικογένειες και στα σχολεία κ.α. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι σε ένα κλειστό σύστημα, όπως είναι οι εκκλησίες, όπου δεν επιτρέπεται καμία σεξουαλική σχέση, ο πειρασμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλο και περισσότεροι ομοφυλόφιλοι εντάσσονται στους κύκλους της Εκκλησίας γιατί αισθάνονται ασφαλείς».....

Έχω την εντύπωση ότι η Εκκλησία ως θεσμός το μόνο που δεν φροντίζει είναι να διαδώσει την πνευματικότητα του χριστιανισμού.

«Συμφωνώ. Ειδικά η Καθολική Εκκλησία, ο Πάπας, το Βατικανό ενδιαφέρονται μόνο για τον εκκλησιαστικό νόμο, ο οποίος χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο Ιησούς θα ανεχόταν την αγαμία ή δεν θα έδινε το χάπι στις γυναίκες, ούτε ότι θα αρνιόταν την κοινωνία στους διαζευγμένους. Η εξουσία επομένως είναι μόνο ο Ιησούς, και όχι ο Πάπας. Η Εκκλησία πρέπει να ασχοληθεί με την πνευματικότητα του Ιησού και όχι του Μεσαίωνα».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορώ πώς το έβαλες το κείμενο αυτό... Πολύ σωστό

Ανώνυμος είπε...

@05 Ιουνίου 2010 1:28 μ.μ.
Μάλλον αγνοείτε τι εστί διάκριση..... αλλά θα συμφωνείτε, πιστεύω, πως τα αναφερόμενα στη συνέντευξη που παραθέτει εδώ ο ιστολόγος μάλλον είναι αρκούντως γνωστά εκ των καθ' ημάς...... Η κατ΄ Ανατολάς Δύσις, που υποστηρίζει σθεναρώς την ύπαρξή της εν τοις καθ'ημάς ο αντι-οικουμενιστής π.Μεταλληνός, είναι εδώ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Βλέπεις αγαπητέ μου Παναγιώτη και ο ίδος ομολογεί ότι η Δύση αποσχήστηκε από την Εκκλησία,ελπίζω να το πρόσεξες.

Related Posts with Thumbnails