Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΝΥΝ ΕΠΕΣΤΗ Ο ''ΚΑΙΡΟΣ" Ο ΠΑΝΤΑΣ ΑΦΥΠΝΙΖΩΝ


O Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος ΚΑΙΡΟΣ, αγαπητοί συνοδίτες, που μόλις τον τελευταίο καιρό άνοιξε πανιά, δεν είναι μια "διασπαστική" κίνηση ή ένας ακόμα θεολογικού περιεχομένου σύλλογος. Είναι επιταγή των καιρών.
Δεν υπάρχουν περιθώρια πια για αυτοδικαιώσεις και εφησυχασμούς. Το τείχος των αυτονόητων και των μέχρι χθες δεδομένων έχει προ πολλού γκρεμιστεί. Άρα, πρέπει να συζητήσουμε από την αρχή και σοβαρά την υπόθεση που λέγεται μάθημα Θρησκευτικών στην Ελλαδική εκπαίδευση στον 21ο αιώνα.
Εάν ο μακαριστός Χαλκηδόνος Μελίτων έλεγε πριν 40 χρόνια για την πορεία της Εκκλησίας στον κόσμο ότι: "Η χθες παρήλθε προ πολλού, ούτε κάν την σήμερον ζώμεν, μας προέλαβεν η μεθαύριον", καταλαβαίνετε ότι ο ΚΑΙΡΟΣ άργησε κιόλας! Επέστη πάντως, κι αυτό είναι μια ελπίδα. Όσοι υπογράψαμε προσβλέπουμε στον αεί διάλογο με τον σύγχρονο κόσμο, ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών να έχει χαρακτήρα διαχρονικό και οικουμενικό.
Στη συνέχεια παραθέτω το σημερινό δελτίο τύπου του Συνδέσμου, που αφορά στην δυναμική εκκίνησή του.

Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες ενέργειες για την προώθηση της διαδικασίας έγκρισης τού Καταστατικού λειτουργίας του, ανακοινώνει στο ιστολόγιό του τα ονόματα των Θεολόγων που υπέγραψαν μέχρι σήμερα τη Διακήρυξη Αρχών. Ο σημαντικός αριθμός των 372 Θεολόγων από όλη την Ελλάδα -μεταξύ των οποίων πτυχιούχοι, αδιόριστοι, μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικοί και καθηγητές από τις Θεολογικές Σχολές της χώρας και του εξωτερικού- που αγκάλιασε μέχρι στιγμής το εγχείρημα, υπογραμμίζει εμφατικά την αποδοχή του και σηματοδοτεί τη διάθεση του θεολογικού κόσμου να συμβάλλει στη δημιουργία ενός «παραδείγματος» που θα ενσαρκώνει τον πολυδιάστατο και ειλικρινή διάλογο της Θεολογίας με την κοινωνία, ώστε να ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τις προσδοκίες του καιρού μας.
Όπως ήδη δηλώθηκε στη Διακήρυξη Αρχών, στόχος μας είναι η αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεολογικές περιχαρακώσεις, τις άγονες αντιπαραθέσεις, την κενή ρητορεία και τους συνδικαλιστικούς ελιγμούς. Ήδη συγκροτούνται και στελεχώνονται από μέλη του ΚΑΙΡΟΥ επιστημονικές ομάδες έρευνας, εργασίας και προβληματισμού για το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Παράλληλα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται κύκλοι μαθημάτων, ώστε να καλυφθούν οι χρόνιες ανάγκες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών Θεολόγων. Τέλος, τα μέλη της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΚΑΙΡΟΥ συναντώνται και διαμορφώνουν το πλαίσιο επικοινωνίας και διαλόγου με τους φορείς που εμπλέκονται στη θρησκευτική εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε πως η έγνοια και η ενασχόλησή μας με την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα πηγάζει κυρίως από την άμεση τριβή και καθημερινή άσκηση στον απαιτητικό στίβο της Παιδείας, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πίστη στον καθοριστικό και επίκαιρο λόγο και ρόλο της Θεολογίας.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Πανελλήνιο Θεολογικό Σύνδεσμο ΚΑΙΡΟΣ για την αναβάθμιση της θρησκευτικής εκπαίδευσης μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιό μας
http://kairostheologoi.wordpress.com/. Σύντομα επίσης θα τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας http://www.kairos.net.gr. Η κατάσταση με τους Θεολόγους που θα ήθελαν να υπογράψουν τη Διακήρυξη Αρχών και να ενταχθούν στον ΚΑΙΡΟ παραμένει ανοιχτή. Όσοι από τους συναδέλφους το επιθυμούν, μπορούν να έλθουν σε επικοινωνία για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση με τα κατά τόπους μέλη της Διοικούσας Επιτροπής στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

ΑΙΓΑΙΟ, ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ: Αργυρόπουλος Ανδρέας, arganda@sch.gr
ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Παπαδόπουλος Γεώργιος, pidasos@otenet.gr
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αμπατζίδης Θεόφιλος, 5makri@otenet.gr
KΕΝΤΡΙΚΗ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ: Μαυροκωστίδης Γρηγόρης, grimavro@yahoo.gr
ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΠΤΑΝΗΣΑ: Σταματέλου Νόνη, nonstam@hotmail.com
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Καζλάρη Πηγή, pikaz@otenet.gr
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Παπασωτηρόπουλος Χριστόφορος,
chirstofpapasotiropoulos@sch.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Π.Ανδριόπουλε,
εσείς ως μέλος της ΕΛΒΥΧ μάλλον τρέφετε την ίδια αγάπη προς την παράδοση της εκκλησιαστικής υμνογραφίας με αυτήν του δασκάλου σας Λυκ.Αγγελόπουλου.
Και όμως τόσο καιρό δεν έχετε πεί ούτε λέξη για τις μοντερνιστικές πρωτοβουλίες κάποιων μητροπόλεων να μεταφράζουν κατά το δοκούν στην δημοτικιά τα εκκλησιαστικά κείμενα, τις οποίες υποστηρίζουν και οι διασπαστές θεολόγοι του "Καιρός".
Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε τη γνωμη τη δική σας αλλά και των θιασωτών της εν Φαναρίω ΜΧΕ .

Ανώνυμος είπε...

http://thriskeftika.blogspot.com/2010/03/blog-post_6714.html


σχόλια για τον Καιρό, ως διασπαστική κίνηση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και δεκανίκι άλλων φορέων

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Νυν επέστη ο καιρός μετανοίας των ριψάσπιδων και των Πήλιων Γούσηδων του παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Related Posts with Thumbnails