Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ - ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΥΧ ΣΤΗΝ ΒΑΡΣΟΒΙΑ


Mια προσευχητική συναυλία, επιτρέψτε μου αγαπητοί συνοδίτες, πραγματοποίησε απόψε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο κέντρο της Βαρσοβίας. Ήταν μια διοργάνωση του Κέντρου Σκέψης Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', που έθεσε υπό την αιγίδα της η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Πολωνία, με πρωτοβουλία του Πρέσβυ Γαβριήλ Κοπτσίδη.
Πολύς κόσμος κατέκλυσε από νωρίς τον ναό, ο οποίος ήταν γεμάτος μια ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας. Με την είσοδο της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας είχε δημιουργηθεί ήδη το αδιαχώρητο. Το συγκινητικό και αξιοθαύμαστο ήταν ότι όλος αυτός ο κόσμος ήταν όρθιος και παρακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια, στην κυριολεξία, τους ύμνους που απέδωσε η ΕΛΒΥΧ.

φωτό: Γιάννης Πανουσάκης
Το πρόγραμμα της συναυλίας δεν ήταν εύκολο. Τροπάρια από όλες τις ωδές του Μεγάλου Κανόνος, στίχοι από το αργό "Τη υπερμάχω...", αρχαία μέλη της Μεγάλης Εβδομάδος (Αλληλουάριο των Νυμφίων, Ιδού ο Νυμφίος το αργό), αλλά και εκλογή από τα Εγκώμια της Μ. Παρασκευής με τη στιχολογία του Αμώμου, το περιώνυμο "Σιγησάτω πάσα σαρξ...", που ψάλλεται αντί χερουβικού το Μ. Σάββατο κ.α.
φωτό: Γιάννης Πανουσάκης

Ο κόσμος ακίνητος και με προσήλωση συμμετείχε στην μυσταγωγία που διαμόρφωσε η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία. Μπορώ να πω ότι ήταν μια συναυλία - ακολουθία.
Τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα, ο οποίος δεν προσήλθε λόγω ασθενείας, εκπροσώπησε ο ελληνομαθέστατος Επίσκοπος Γεώργιος, Βικάριος της Μητροπόλεως Βαρσοβίας, ο οποίος στο τέλος της συναυλίας εξήρε το έργο της χορωδίας και του Λυκούργου Αγγελόπουλου, και είπε στους Πολωνούς ότι γνωρίζει αυτό το σημαντικό έργο της ΕΛΒΥΧ από τον καιρό που σπούδαζε Θεολογία στην Αθήνα.
Ο Επίσκοπος Γεώργιος εξέφρασε την ευχή και επιθυμία του σύντομα να βρεθεί και πάλι στην Πολωνία η ΕΛΒΥΧ.


Την συναυλία παρακολούθησε και ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Πολωνία κ. Γαβριήλ Κοπτσίδης, ο οποίος μετά την συναυλία παρέθεσε δείπνο στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του Λυκούργου Αγγελόπουλου και των μελών της χορωδίας.
Περί του δείπνου σε επόμενη ανάρτηση.
Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι προσήλθαν στη συναυλία και πολλοί Έλληνες που ζούν ή εργάζονται στην Βαρσοβία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΣΟΣΑΡΑΚΟΣΤΗ-ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ
"Της εγκρατείας τον καιρόν αγιάζων, ο πανσεβάσμιος Σταυρός καθοράται..." Με αγαλλίαση Εκκλησιοπρεπή παρατηρούμε πως η συναυλία-ακολουθία της λατρευτής μας ΕΛΒΥΧ στη Βαρσοβία έλαβε χώρα κατενώπιον του Τιμίου και Ζωοποιού και Τρισμακαρίστου Ξύλου, ήτοι του Σταυρού του Βασιλέως της Δόξης, προτεθέντος εις προσκύνησιν υπό των πιστών καθ΄όλη την Δ΄εβδομάδα των Νηστειών. Ευλαβώς παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από την Πρώτη Πατριαρχική απόδειξη επί τω Αγίω Πάσχα(1992), της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.Βαρθολομαίου: ".. ... Η Γ΄ Κυριακή(των νηστειών), οιονεί συνοψίζουσα όσα αι δύο προηγούμεναι(Κυριακαί) διεκήρυξαν περί των σχέσεων Κτίστου και κτίσεως, αλλά και αποτελούσα εν ταυτώ το κέντρον της Αγίας και Μεγάλης Τεσαρακοστής, προβάλλει πανηγυρικώς εις προσκύνησιν τοις πιστοίς το μόνον συνεκτικόν σύμβολον και όργανον της καταλλαγής και σωτηρίας, ήτοι τον τίμιον του Κυρίου Σταυρόν. ... .. Τω υπέρ ημών Παθόντι και Αναστάντι Χριστώ πάσα δόξα και τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν. Άγιον Πάσχα 1992". Είησαν πολλά τα έτη του Παν/του και Οικουμενικού μας Πατριάρχου, ως και του Μακ/του Αρχιεπισκόπου Βαρσοβίας και Μητροπολίτου πάσης Πολωνίας κ.Σάββα, ως και του Μουσικ/τάτου χοράρχου-Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως- της ΕΛΒΥΧ και απαξαπάντων των μελών αυτής. Καλήν Ανάστασιν!

Related Posts with Thumbnails