Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

AMEN.gr / Το Βατοπέδι, η μουσική και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα


Μια καινούρια Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων άνοιξε!

Το δίκτυο Amen.gr δημιουργήθηκε για την ανάδειξη και προβολή εκκλησιαστικών ειδήσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Δημιουργός και διαχειριστής της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων, Αmen.gr, είναι ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαχρήστου, εκκλησιαστικός συντάκτης της εφημερίδας
Καθημερινή και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.
Ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο site, που πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην εκκλησιαστική ειδησεογραφία και θα καλλιεργήσει την υπεύθυνη και ανεξάρτητη αρθρογραφία.
Στο άνοιγμα της Πύλης φιλοξενείται κι ένα δικό μας άρθρο, το οποίο έχει ως τίτλο:

Το Βατοπέδι, η μουσική και τα Ευρωπαϊκά προγράμματα…

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Η λίμνη Βιστωνίδα ήταν φυσικά το σημείο αιχμής για το «σκάνδαλο Βατοπεδίου», αλλά
πολλές άλλες δραστηριότητες της Μονής, κατά πάντα πρωτότυπες (όπως λ. χ. ο φερόμενος ως Σύλλογος Φίλων Θαλασσίου Σκι Μονής Βατοπεδίου), ήλθαν επίσης στην επιφάνεια.
Στο 27ο τεύχος (Νοέμβριος 2008) του περιοδικού Πεμπτουσία, που εκδίδει το Κέντρο Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού, φορέας που έχει ιδρύσει η Μονή Βατοπεδίου, υπάρχει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Βιστωνίδα, όπου τονίζεται η κυριαρχία της Μονής επί της λίμνης, και κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που αφορούν σε προγράμματα μουσικού περιεχομένου. Τα προγράμματα αυτά εντάσσονται στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 2000 – 2006 και έχουν τον τίτλο: «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας».

Φορέας που υλοποιεί τα προγράμματα αυτά είναι το Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, που έχει ιδρύσει, επίσης, το Βατοπέδι. Στο τέλος κάθε παρόμοιας καταχώρισης τονίζεται ότι «η ενέργεια συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο».
Και αν δεχθούμε ότι η Μονή νομιμοποιείται, ας πούμε, να προχωρήσει, μέσω σχετικού προγράμματος, στην ψηφιοποίηση, καταλογογράφηση – κατάταξη σε ενότητες του έργου του μουσικοδιδασκάλου και μελοποιού Ματθαίου του Βατοπεδινού, ως σάρκας εκ της σαρκός της, πώς εξηγούνται αντίστοιχα προγράμματα για τον μεγάλο μαΐστορα Ιωάννη Κουκουζέλη ή για τα έντυπα έργα των Τριών Διδασκάλων της Νέας Μεθόδου (1814) Γρηγορίου,
Χουρμουζίου και Χρυσάνθου;
Μήπως τελικά το Βατοπέδι προσπάθησε να αλώσει και τον χώρο της βυζαντινής μουσικής και έρευνας;
Τα προγράμματα αυτά βρίσκονται άρα σε τροχιά υλοποίησης; Αν ναι, τότε τα Πανεπιστήμιά μας και κυρίως τα τμήματα Μουσικολογίας που έχουν και τμήματα Βυζαντινής Μουσικολογίας είναι …μακριά νυχτωμένα!
Αυτή είναι δουλειά άκρως επιστημονική και κανονικά θα έπρεπε να γίνεται από τους
ειδήμονες. Ίσως, βέβαια, γίνεται από ειδικούς στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων. Αλλά ποιοι είναι αυτοί και ποια η σχέση τους με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα;
Και προσθέστε κι ένα ακόμη ανάλογο πρόγραμμα για το περιοδικό Πεμπτουσία: Μετάφραση στα αγγλικά και τα σερβικά κειμένων του περιοδικού – που χαρακτηρίζεται «επιστημονικό»- και δημιουργία αντίστοιχης διαδικτυακής έκδοσης!
Τι άλλο έχει μείνει που δεν έχει κάνει το Βατοπέδι τελικά;

Υ.Γ. Αλήθεια πόσο κοστίζει στο Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, συμφερόντων Βατοπεδίου, η διαφημιστική προβολή των δραστηριοτήτων του, ως φορέα υλοποίησης
κοινοτικών προγραμμάτων, μέσα από τις σελίδες της «Πεμπτουσίας», επίσης συμφερόντων Βατοπεδίου ; Γιατί συνήθως στα κοινοτικά προγράμματα προβλέπεται και ένα κονδύλιο για διαφημιστική προβολή…Οπότε αν ισχύει και σε αυτή την περίπτωση από τη μια τσέπη βγαίνουν και στην άλλη μπαίνουν…Είναι έτσι; Ισχύει;


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον χωρο της βυζαντινης μουσικης αλλοι προσπαθουν να τον αλωσουν . Ματαιοπονουν ομως. Στο βατοπεδι κατι ψιλοκαταφερανε .Ομως παραπερα δεν εχουν ελπιδες . Θα τους μεινουν τα ονειρα της .....Καραικης νυκτος .

Πολίτης είπε...

το βατοπέδι δυστυχώς μετατράπηκε σε επιχήρηση γιατί οι εκκλησιστικοί ταγοί κοιμούνται όρθιοι και δεν νοούνται τι ζημιά επιτρέπουν να γίνει στο χώρο των μοναχών. κάποια στιγμή η εκκλησία θα ξυπνήσει και θα βρει το βατοπέδι το αντίστοιχο της μονής Cluny, τότε ίσως είναι αργά.

manitari tou bounou είπε...

αχαααααααααααααααααα..........

Πάντως Χριστός ανέστη!

Related Posts with Thumbnails