Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009

ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ ΕΥΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΦΩΝΟ


Στο Jazz club Παράφωνο, στον πρώτο όροφο ενός θαυμάσιου νεοκλασικού στην Ασκληπιού, τριάντα χρόνια τώρα, παρελαύνει η ξένη αλλά και η ελληνική jazz. Είναι το στέκι, η μουσική σκηνή της, η εστία της.
Ο κόσμος που κάθε βράδυ πηγαίνει για να απολαύσει μια ξεχωριστή, διαφορετική κάθε φορά, βραδιά τζαζ, είναι συνειδητοποιημένος. Δεν πάει για να εκτονωθεί ή να περάσει την ώρα του, αλλά συμμετέχει με τον τρόπο του: Παρακολουθεί προσεκτικά το μουσικό δρώμενο, δεν θορυβεί, εκφράζεται με ενθουσιασμό όταν τον αγγίζει η επί σκηνής τελετουργία.
Όλα αυτά – κι άλλα ακόμη – διαπίστωσα το περασμένο Σάββατο, όταν πήγα να ακούσω το πρόγραμμα που παρουσίασαν ο Γιώργος Καλκάνης, πιάνο, η Δάφνη Πανουργιά, τραγούδι και η Κωνσταντίνα Κυριαζή, βιολί.
Μουσικές και τραγούδια των Claude Debussy, Villa Lobos, Kurt Weil, Sting, Thelonius Monk, Ερικ Σατί, Άστορ Πιατσόλα, Γιώργου Καλκάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Διονύση Σαββόπουλου κ.α. Από ένα μουσικό τρίο που «πέταγε»!


Ο τζάζμαν Γ. Καλκάνης το ευχαριστιέται πολύ κι αυτό περνάει αμέσως στο κοινό. Οι πιανιστικές «τζαζιές» του μεταμορφώνουν κλασικά κομμάτια σε ολόφρεσκα, σημερινά! Ταυτόχρονα ξέρει να κρατάει το απαραίτητο συστατικό του κλασικού, το οποίο είναι ευδιάκριτο κι έτσι εξελίσσει με φαντασία τη μελωδία, το μουσικό θέμα.
Η Κωνσταντίνα Κυριαζή στο βιολί έδωσε ρεσιτάλ δεξιοτεχνίας, τόσο στα σολιστικά μέρη της όσο και στην συνύπαρξή της με τον Καλκάνη στο πιάνο.
Για την φίλη Δάφνη Πανουργιά τι να πώ; Πάντα με συγκινεί, με την ωραιότητα της παρθενικής φωνής της και την ειλικρίνειά της επί σκηνής. Η ερμηνεία της στην Μπαχιάνα του Βίλα Λόμπος και στο Γιουκάλι του Κουρτ Βάιλ ξεσήκωσε, στην κυριολεξία, το κοινό.
Το οποίο μάλλον έμεινε ανικανοποίητο, γιατί ήθελε κι άλλο! Μα η ώρα ήταν περασμένη…Αλλά η μουσική γεύση ήταν ηδεία κι έτσι φύγαμε με μια γλύκα στην ακοή και την ψυχή…

Ευχαριστώ την φίλη Περίνα Ντούλου για τις φωτογραφίες από την μουσική παράσταση που τράβηξε για την Ιδιωτική Οδό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails