Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Σταύρος Α. Κουμπιάς κατά την χθεσινή προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στην αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών είπε, όπως ήδη έχω γράψει φίλοι μου, τα καίρια και ουσιαστικά. Δεν αναφέρθηκε στο παρελθόν, την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Γένος και τα λοιπά χιλιοειπωμένα, αλλά στο σήμερα και στην συμβολή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην αφύπνιση, την καταλλαγή και τον διάλογο.
Φρόντισα, μέσω μιας φίλης του ιστολογίου, να εξασφαλίσω την ομιλία του Πρυτάνεως κ. Σταύρου Κουμπιά και την δημοσιεύω αυτούσια.

Παναγιώτατε,
Σας υποδεχόμεθα με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση κατά την δεύτερη ιστορική επίσκεψή Σας στο Πανεπιστήμιό μας, του οποίου είσθε Επίτιμος Διδάκτωρ.
Η παρουσία Σας στο Πανεπιστήμιό μας προδίδει ιδιαίτερη τιμή, αλλά και το έργο και οι λόγοι Σας για τα μεγάλα θέματα της εποχής μας αποτελούν για μας πηγή έμπνευσης, γόνιμου προβληματισμού και ενίσχυσης.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, Παναγιώτατε, παρακολουθούμε τις άοκνες προσπάθειες και τον αγώνα Σας για καταλλαγή, εξάλειψη του φανατισμού, την ενδυνάμωση των σχέσεων αγάπης, κατανόησης και αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις, την επικράτηση των αρχών της κοινωνικής δικαιοσύνης για την ειρηνική συνύπαρξη και συναδέλφωση των λαών μέσω του Διαπολιτισμικού Διαλόγου, ο οποίος, Διάλογος, όπως χαρακτηριστικά ετονίσατε στον μνημειώδη λόγο Σας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τον παρελθόντα Σεπτέμβριο, ευρίσκεται στη ρίζα της ανθρώπινης ύπαρξης. Επίσης, τις εργώδεις προσπάθειές Σας για την σωτηρία του περιβάλλοντος, η άφρων εκμετάλλευση του οποίου οδηγεί στην καταστροφή.
Εξ άλλου σήμερα, Παναγιότατε, ευρισκόμεθα ενώπιον μιας παγκοσμίου κρίσης, οφειλομένης μεταξύ άλλων και σε αυτό, που λίαν προσφυώς έχετε αποκαλέσει «εξαλλαγή και κατάχρηση των θεσμών».


Καθημερινώς παριστάμεθα μάρτυρες της ραγδαίας υποβάθμισης όχι μόνο του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των πολιτιστικών και ηθικών αξιών. Η αντίληψη, η οποία είχε προβληθεί, ότι η τεχνολογική και οικονομική πρόοδος από μόνη της θα συνέβαλε στην κατανόηση, αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία των ανθρώπων διαψεύδεται από τα πράγματα και οδηγεί σε διαφθορά, σκληρά αδιέξοδα, μεγάλες ανασφάλειες και έντονες κοινωνικές εντάσεις. Ήδη συνειδητοποιούμε ότι το οικοδόμημα, το οποίο τόσο αυτάρεσκα οικοδομήθηκε πάνω σε αυτές τις αντιλήψεις τείνει να καταρρεύσει. Είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός της πορείας της κοινωνίας μας με βάση τις αιώνιες αξίες της ελευθερίας, του σεβασμού της προσωπικότητας του ατόμου, της αγάπης προς τον πλησίον, της αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προστασίας του ανθρώπου, ιδιαίτερα του αδύναμου και πάσχοντα, από την σκληρότητα και την αδικία των ισχυρών. Η συμβολή της Εκκλησίας σε αυτόν τον αγώνα μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτική.

Γνωρίζουμε, Παναγιώτατε, ότι σε Σας προσβλέπουν, εκτός των ορθοδόξων χριστιανών και πολλοί άλλοι σε οικουμενικό επίπεδο ανεξαρτήτως θρησκευτικών αντιλήψεων, σε Σας, τον πνευματικό ηγέτη με την κρυστάλλινη σκέψη και τον διαυγή λόγο, για τη συνέχιση αυτού του αγώνα για την επικράτηση των αιωνίων αυτών αξιών. Δια τούτο Σας υποδεχόμεθα με ευλάβεια και αισιοδοξία. Με ευλάβεια γιατί το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ευρίσκοντας έκφραση στο πρόσωπο Σας έχει κληθεί να εκφράσει την ενότητα και παγκοσμιότητα της Ορθοδοξίας, πέραν από κάθε ιστορική, τοπική, χρονική ή εθνική οριοθέτηση, να πρεσβεύει μία πίστη που εδράζεται στην αγάπη προς τον πλησίον, ιδιαίτερα τον αδύναμο και πάσχοντα, την κατανόηση, την ελπίδα, την ομόνοια, να καταδείξει την επικαιρότητα των μηνυμάτων της Χριστιανοσύνης και με αισιοδοξίαν, που απορρέει από την πολιτεία και το έργον Σας αφ’ ης ανήλθατε στον Πατριαρχικόν Θρόνον «εις διακονίαν και μαρτυρίαν της Ορθοδοξίας, εις οικοδομήν της Χριστιανικής ενότητας». Και αγωνίζεσθε για τον σκοπόν αυτόν Παναγιώτατε, με πραότητα, πειθώ και με αμεσότητα, καινοτομώντας σ’ έναν κόσμο σκληρό και άδικο, ένα κόσμο που αλλάζει ταχύτατα, παραμένοντας ένας ταπεινός πρέσβης του Χριστιανικού πνεύματος της αγάπης.

Δράττομαι δε της ευκαιρίας, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται, Σεβαστοί Πατέρες, Κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Κύριοι Βουλευταί, Κύριε Νομάρχα Αχαϊας, Κύριοι Δήμαρχοι, Κύριοι Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων της πόλεως, Κύριοι πρώην Πρυτάνεις, Κύριοι Αντιπρυτάνεις, Κύριοι Κοσμήτορες των Σχολών, Κύριοι Πρόεδροι των Τμημάτων, Κύριοι Συνάδελφοι, Αγαπητές Φοιτήτριες και αγαπητοί Φοιτητές και Αγαπητοί Προσκεκλημένοι, να ευχηθώ εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίο με την συμπλήρωση χθες, 2η Νοεμβρίου 2008, δέκα επτά ετών από της ενθρονίσεώς Του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, να του χαρίζει ο Θεός υγεία, δύναμη και έτη πολλά, προκειμένου να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το τεράστιας σημασίας πνευματικό έργο που επιτελεί ως άξιος διάδοχος των μεγάλων προκατόχων Του.
Τέλος, να μου επιτρέψετε Παναγιώτατε, σε ανάμνηση της σημερινής επισκέψεώς σας στο Πανεπιστήμιο Πατρών να σας επιδώσω πλακέτα, στην οποία έχει χαραχθεί το έμβλημα του Πανεπιστημίου, το οποίο απεικονίζει τον Πρωτόκλητον Απόστολον Ανδρέα, επί Σταυρού σχήματος Χ, στον οποίον αφιερώθηκε το Πανεπιστήμιο κατά τον εγκαινιασμό του.
Σας ευχαριστώ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν απολαύσαμε έναν τόσο περιεκτικό λόγο και απο τον μητροπολίτη μας,ο οποίος αναλώθηκε σε ακατάσχετο βερμπαλισμό,και σπατάλησε χρόνο, ως να ήτο αυτός το τιμώμενο πρόσωπο;Εύγε κ.πρύτανι.

Ανώνυμος είπε...

Λόγος, στάχυ μεστότατο!

Πανσές είπε...

είμαι διπλά ευτυχής
γιατί έχουμε τέτοιους πνευματικούς δασκάλους στον τόπο μας
και
γιατί τα παιδιά μου φοιτούν στο Π.Π
επι ημερών Σταύρου Κουμπιά.
Σημείο φωτεινό η Πρυτανεία του
καθώς και το έργο των άξιων Αντιπρυτάνεών του.
Κάποια στιγμή, κ.Ανδριόπουλε, θα πρέπει να σας απασχολήσουν τα έργα
και ημέρες της συγκεκριμένης Αρχής του Π.Π, που απο ανύπαρκτο στον χάρτη της χώρας- καλά για την πόλη δεν συζητάμε-μοιραία και άβουλη πάντα, ως οι άρχοντές της- έχει αποκτήσει λαλιά και πρόσωπο.
Εύγε στον κ.Πρύτανη
και πάλι ΕΥΓΕ!

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ.ΚΟΥΜΠΙΑ.....ΦΟΒΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ...ΠΙΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ...
ΜΠΡΑΒΟΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΔΥΝΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΟΥ ΒΡΙΚΕ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ....ΟΛΑ ΜΗΔΕΝ...ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ....ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΣΑΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ...ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ...

Ανώνυμος είπε...

Γνωστή η τακτική σας...Πάτα ο Μητροπολίτης είναι λαθος ε?
Ασχετοι!!!!!
Εχετε γίνει γραφικοί!!!

Ανώνυμος είπε...

γραφικοί, γραφικώτατε...

Related Posts with Thumbnails