Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Πηγαίνοντας την περασμένη Τρίτη στη Ναύπακτο για ολιγόωρη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πέρασε τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, θαύμασε το μεγάλο έργο και στάθηκε, σε σύντομη ομιλία του, στον βαθύ συμβολισμό του:
«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ο συμβολισμός της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου που ενώνει τις δύο πλευρές του Πατραϊκού και του Κορινθιακού, δύο εξαιρετικά σημαντικών εκ περιβαλλοντικής απόψεως κόλπων, αποτελώντας παράλληλα σύμβολο ενότητας.
Επεκτείνω και διευρύνω τη σημασία του συμβολισμού, λέγοντας ότι κάθε γέφυρα ενώνει δύο κόσμους, δύο ακτές, δύο πλευρές. Έχουμε σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ανάγκη γεφυρών και υλικών και πνευματικών, οι οποίες θα γεφυρώνουν χάσματα ιδεολογίας, προκαταλήψεων, δυσαρέστων ιστορικών συμβάντων και θα λειτουργούν ως σύνδεσμος φιλίας, αγάπης, δημιουργικής συνεργασίας των κόσμων και των πλευρών που ενώνει κάθε γέφυρα.


Τονίζω σε κάθε ομιλία μου ότι σήμερα έχουμε ανάγκη κάθε ευκαιρίας για τη συνεργασία των ανθρώπων και των λαών, διότι ο κόσμος ταλαιπωρείται όχι μόνον με την πρόσφατον παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά και με πολλά προβλήματα κυρίως ηθικής φύσεως και τάξεως, διότι ο άνθρωπος σήμερα απομακρύνθηκε από το Θεό ως μη όφειλε.
Μέσα εις αυτά τα πλαίσια είναι που το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο διεξάγει διαλόγους και μεταξύ των διηρημένων χριστιανών και μεταξύ των πιστών των διαφόρων μονοθεϊστικών θρησκευμάτων, αλλά και ευνοεί τον διάλογο μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Και η γέφυρα είναι ένα είδος «διαλόγου» αφού φέρνει κοντά δύο κόσμους και τους ενώνει και τους οδηγεί στον πραγματικό διάλογο, κάνοντας τα προβλήματα να επιλύονται με περισσοτέραν αλληλογνωριμίαν, με αμοιβαία κατανόηση, με καλή διάθεση και θέληση».

Αυτά είπε ο Πατριάρχης. Και ο έχων ώτα…

6 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Υπέροχο το κείμενο του γεφυρισμού. Ευχαριστούμε για τη μέθεξη!!!

Ανώνυμος είπε...

αυτο λεω κι εγω κ Ανδριοπουλε! Ο διάλογός ειναι ο,τι καλύτερο. Εσεις ομως στην περίπτωση του Μητροπολίτου δεν το εφαρμόζετε. Αντιθέτως οταν αυτο εγινε εσεις την επομενη μερα κιολας τον βρήζατε στις εφημερίδες! Σε αυτους που ΔΕΝ ΜΙΛΑΤΕ κ Ανδριοπουλε, εχετε σκεφτει να ομιλήσετε καποτε και να τους εξηγησετε τον λόγο;
Μαθηματα περι ΔΙΑΛΟΓΟΥ και υποδειξεις να κανετε σε αυτον που εικονιζεται στον καθρεπτη σας καθε πρωι!
Ευχαριστω....

Ανώνυμος είπε...

Τί έγινε ρε παιδιά όλοι οι Δεσποτάδες θα ανακηρυχθούν επίτιμοι διδάκτορες;Στο romfea.gr είδα ότι ο Μεσογαίας θα ανακηρυχθή επίτιμος της Θεολογικής...στο Βόλο θα στηθή ανδριάντας του μακαριστού Χριστοδούλου..για ποιό λόγο, τί σημαντικό έπραξε;

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο...Πιστεύω οτι τον αδειασε τον παναγιωτη....Κανενα σχόλιο??
Τέλειος φιλε...

Ανώνυμος είπε...

polu wraio kai ali8ino keimeno. to eipe stin nafpakto kai as to akousoume stin patra..

Ανώνυμος είπε...

Πάνο μου, συγχαρητήρια, πολύ μού άρεσε αυτή η φωτογραφία τής γέφυρας, έτσι με το κυματάκι καί τον γαλάζιο ουρανό...

Δέν πρόσεξα άν είχε καί σύνεφα από πάνω, στάκα μισό λεπτό να ξανακυτάξω...

Related Posts with Thumbnails