Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΥΟΜΕΝΗ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Τι να κάνω αγαπητοί φίλοι; Πρέπει να ικανοποιώ και τα αιτήματά σας όσο μου είναι μπορετό. Σήμερα ανταποκρίνομαι στο συνεχές – ως ιαχή – αίτημα του None: «Θέλω Παντάνασσα» και δημοσιεύω κατ’ αποκλειστικότητα, γιατί τα τοπικά ΜΜΕ δεν ενδιαφέρθηκαν, την απόφαση της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων «σχετικά με προσωρινή τοποθέτηση ή μη λυόμενου – ξύλινου ναΐσκου επί της έμπροσθεν του Ιερού Ναού πλατείας Παντανάσσης».
Ως γνωστόν το γεγονός ότι επλήγη ο ναός από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου οδήγησε στη σκέψη κατασκευής λυόμενου ναού στην πλατεία. Επειδή όμως η απόφαση της Εφορείας ήταν αρνητική, «ανηγέρθη» παράγκα στο παρακείμενο πάρκινγκ, που είναι ιδιοκτησία του ναού.
Ας δούμε το σκεπτικό της αρμοδίου υπηρεσίας:


«Δεν εγκρίνεται καταρχήν η κατασκευή του πρόχειρου λυόμενου ναού επί της έμπροσθεν του ναού πλατείας Παντανάσσης επειδή πρόκειται για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, χώρου απαραίτητου για την καθημερινή εκτόνωση της πυκνοκατοικημένης αυτής περιοχής αλλά και της προστασίας των κατοίκων της σε περίπτωση σεισμού ή άλλης φυσικής καταστροφής για την οποία θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δήμου και λοιπών συναρμοδίων υπηρεσιών.
Επιπλέον, όσον αφορά στην προστασία του ναού και του περιβάλλοντα κηρυγμένου χώρου, η κατασκευή αυτού του κτίσματος του οποίου δεν είναι γνωστός ο όγκος και η μορφή, θεωρείται ότι θα θίξει το προστατευόμενο μνημείο τόσο γιατί θα παρεμποδίζει την απρόσκοπτη θέα προς το ναό, λόγω του περίοπτου της πλατείας, όσο και γιατί θα καταλάβει χώρο απαραίτητο για τις μελλοντικές εργασίες στο ναό».
Πανηγυρικώς ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, λίγες μέρες μετά το σεισμό, η κατασκευή του λυόμενου ναού στην πλατεία. Τελικώς δεν επετεύχθη το αρχικώς ποθούμενον κι έτσι σιωπηρώς πήγαμε στην παράγκα, για την οποία, το ξαναλέω, διαμαρτύρομαι πρώτα ως Πατρινός και μετά ως χριστιανός.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά δεν ήξεραν αυτοί οι αθεόφοβοι της Μητρόπολης. Δεν ρώταγαν; Τόσο πολύ βλάπτει να ρωτήσεις τους αρμοδίους πριν αυτοσχεδιάσεις;
Τελικώς, ο Μητροπολίτης Πατρών είναι -συν τοις άλλοις κακοίς- και επιμηθέας...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή; "κοσμεί τε και νέμει δυνάμεις ως πρέπει" κατά τον του αρχαίου ημών Πλάτωνος Πρωταγόραν;

Ανώνυμος είπε...

Όχι φίλε. Το επιμηθέας είναι γραμμένο με μικρό "ε" και όχι με κεφαλαίο, Ώστε να αποκλείεται η αναφορά στον Πλατωνικό μύθο. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά...

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για ενημέρωση. Τώρα μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος.

Ανώνυμος είπε...

και όνειρα γλυκά None

Ανώνυμος είπε...

Τα εγκαίνια του νέου περικαλούς ναιδρίου πότε θα λάβουν χώρα;

Ανώνυμος είπε...

μη χειρότερα,
δηλαδή, ενω προυπήρχε ιδιοκτησία δίπλα στον υπάρχοντα ναό, επιχειρήθηκε η κατάληψη της πλατείας..;
συνειρμικά, σήμερα πληροφορήθηκα πως καταψηφίστηκε η φορολόγηση της εκλησσίας για τα ακίνητα που διαθέτει..
αυτά τα πράγματα δεν τιμούν κανέναν πολίτη, πόσο μάλλον την ίδια την εκλήσία...

Ανώνυμος είπε...

και απονηρευτα....

Ανώνυμος είπε...

Τι ασχετη αναφορά ειναι αυτή; μετά από τις δοξολογίες για τον πατριάρχη και το ανευ προηγουμένου γλύψιμο ξαναθυμηθηκες την Παντάνασσα; Αυτά ειναι παλιές τελειωμένες ιστορίες.Η κατάληψη της πλατείας ήταν χαζή σκέψη Κυριος οιδε τίνων κηφήνων της Μητροπόλεως. Φυσικά δεν εγκρίθηκε. Παρακάτω τι; Τι σε νοιάζει εσένα που στήθηκε ενα κτισμα σε οικόπεδο του Ναού για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ενοριτών. Ενορίτης είσαι ανθρωπέ μου; Οσον αφορά την αισθητική δεν ειναι το κτίσμα που την χαλαει αλλά πολλά αλλα μεταξύ των οποίων και ορισμένες απο τις αναρτήσεις σου. Κι κάτι για τις φορολογίες κ.λ.π. Κανονικά επρεπε να δημευθεί υπερ του κράτους ΟΛΗ η περουσια της Εκκλησίας ( και των ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ) με αντάλλαγμα όσα χρειάζονται για τις δαπάνες τους βάσει προυπολογισμών.

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΒΗΛΌΥΣ ΡΥΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε' ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑΓΩΝΙΩΣ ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΚΑΣ;;;

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 5.08 αν δεν ξέρεις οτι ο Δημος Πατρέων (αλλη ανωμαλία αυτός)ειναι υπευθυνος για τον καλλωπισμο και την καθαριότητα των πλατειών να φροντίσεις να πληροφορηθείς

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ Παναγιώτη άνοιξα σήμερα την αϊδή φυλλάδα του ξάδελφού σου αλέκου και έκανα εμετό...Σε ένα φύλλο έχει τον (μάλλον) αδελφό του Κολιόπουλου η ξάδελφο δεν ξέρω τι είναι και παιρνάει από μπροστά του και λέει από κα΄τω εδώ ο Πατριάρχης δίνει συμβουλές στον φοιτητή κολιόπουλο!!!!
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
αχαΧΑΧΑΧΑΧΑχΑΧΑΧΑΧΑχΑΧΑΧ
αχΧΑΧΑΧΑΧ
Ρε μιλαμε είναι για γάλια οι άνθρωποι....Καλά δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος ό,τι γίνεται καραγκιώζης και οτι αυτά που κάνει είναι γελοία????
Δεν μπορώ να καταλάβω...Ποσο κιτσ???

Ανώνυμος είπε...

Δλδ, θα πρέπει το κράτος να πληρώνει τις δαπάνες των χώρων;
Υποθέτω πως απλά θα έπρεπε η εκκλησία να αναλάβει κάποια στιγμή τις φορολογικές ευθύνες της (Ακίνητη και κινητή περιουσία, μισθοδοσία κληρικών κλπ). Δεν είναι πυρηνική φυσική αυτό που λέω, σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, αυτό θα γινόταν...

Ανώνυμος είπε...

Αμ δεν κατάλαβες καλά τι λέω ανώνυμε 9.24 Να αναλάβουν τις ευθύνες τους λέω αλλά να μην εχουν κυριότητα γιατι ειδες τι γίνεται. τώρα που τους πήραν την Βιστωνίδα θα ζητήσουν τον Πατραικό κόλπο!! ή τιποτα άλλο εξ ισου απιθανο και τα πασης φυσεως αφεντικά τους θα επικαλούνται τα χρυσόβουλα.....

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά η παράγκα λειτούργησε πρώτη φορά στις 8.9.08,έκτοτε έβαλε λουκέτο.Τόσο δύσκολο ήταν να κατασκευασθή ό,τι υπελείπετο;Κανά σεισμόπληκτο σε κουτσοχώρι είναι;

Ανώνυμος είπε...

To παρεκκλήσιο της Παντάνασσας θα λειτουργήσει κανονικότατα από αύριο. Με σαρανταλείτουργο Χριστουγέννων και δυο Λειτουργίες κάθε Κυριακή, όπως γινόταν στο μεγάλο ναό.
Καταλάβατε κ. Ανδριόπουλε;
Θα λειτουργεί κανονικότατα.

Ανώνυμος είπε...

Στην Παντάνασσα παράγκα αφιερώνω την παράγκα του Διονύση. Προσέξτε γιατί δεν είναι καθόλου άσχετο.

Όπου κοιτάζω να κοιτάζεις
όλη η Ελλάδα ατέλειωτη παράγκα
Παράγκα, παράγκα, παράγκα του χειμώνα
κι εσύ μιλάς σαν πτώμα

Ο λαός, ο λαός στα πεζοδρόμια
κουλούρια ζητάει και λαχεία
Κοπάδια, κοπάδια, κοπάδια στα υπουργεία
αιτήσεις για τη Γερμανία

Κυράδες, φιλάνθρωποι παπάδες
εργολαβίες, ψαλμωδίες και καντάδες
Η Ευανθούλα κλαίει πριν να κοιμηθεί
την παρθενιά της βγάζει στο σφυρί

Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει στα καφενεία μπιλιάρδο, καλαμπούρι και χαρτί
Στέκει στο περίπτερο, διαβάζει
φυλλάδες με μιάμιση δραχμή

Όχι, όχι, αυτό δεν είναι τραγούδι
Είν’ η τρύπια στέγη μιας παράγκας
Είν’ η γόπα που μάζεψε ένας μάγκας
κι ο χαφιές που μάς ακολουθεί

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που σας ωθεί σε τόση εμπάθεια. Προσοχή κ. Ανδριόπουλε εχετε επαρση μεγάλη. Μπορεί να ειστε ενας ανθρωπος με καποια ταλέντα αλλά αυτό δεν σας επιτρέπει να παρεκτρέπεστε. Ντροπή σας για την σύγκριση που κάνατε. Παράγκα του καραγκιόζη το χώρο που χρησιμοποιείται προσωρινά για λατρεία του Θεού; και κάτι άλλο. Εχετε επισκεφτει τον χώρο που αποκαλείτε "παράγκα"; Αν ναι,υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε. Εθελοτυφλείτε. Ο χώρος ειναι ευπρεπέστατος.
Δεν κρύβομαι πίσω από την ανωνυμία, κάποια στιγμή θα εκπλαγείτε οταν συνειδητοποιήσετε την ταυτότητα μου.

Δ.Γ.

panagiotisandriopoulos είπε...

Aγαπητέ Δ.Γ.
Δέχομαι ό,τι μου αποδίδετε και άλλα χειρότερα ακόμα.
Σας καλώ όμως να σκεφθείτε - έτσι για την ιστορία του πράγματος.
Θα τελούνται δύο (!!) Θ. Λειτουργίες σε δύο τραπέζια, αφού δεν υπάρχει - και δεν πρόκειται - εγκαινιασμένη Αγ. Τράπεζα.
Και αυτός ο... λατρευτικός χώρος θα γίνει αύριο πνευματικό κέντρο, όπως είπαν οι υπεύθυνοι, ήτοι καφενείο για τα μνημόσυνα.

Ανώνυμος είπε...

Οπως εσείς ξέρετε καλύτερα απο εμένα,υπάρχει τρόπος να γίνει Θεία Λειτουργία χωρίς εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα. Ειναι αδύνατο να πιστέψω ότι οι παλαιοί τουλάχιστον ιερείς του Ναού δεν εχουν υπόψη αυτο το τόσο σημαντικό θέμα.
Τωρα τι θα γίνει μετά το κτίσμα δεν μπορώ να το υποθέσω. Αυτό ελέχθη χθες σε κανάλι απο κάποιο δημοσιογράφο στα πλαίσια του ρεπορτάζ που έκανε και οχι επισήμως.
Επειδή όμως σήμερα το κτίσμα στεγάζει χωρο λατρείας επιμένω οτι δεν ειναι κόσμιο για σας να αναφέρεστε με τον όρο "παράγκα". Ειναι τουλάχιστον αντιαισθητικό.

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

ρε Δ.Γ. είσαι μάρκα!! αν έχεις πάει έστω και μια φορά στην Πατάνασσα δεν μπορεί αυτό το πράγμα να μην το δεις παράγκα!! έλεος η ευσέβεια σου μας σκότωσε... αιωνία η μνήμη

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 9.08 απαντάω για να μη νομίσεις οτι με...αποστόμωσες. Μονο γιαυτο. Γιατι το επιπεδο σου αυτο δείχνει. Δεν το παιζω ευσεβής αλλά βλεπω το θεμα ρεαλιστικά. Το πρόβλημα ειναι αν εσυ εχεις δει ποτε σου την Παντάνασσα και τον περιβάλλοντα χώρο ή κάνεις τον εξυπνο απο καμιά ...ραχούλα!

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

Συνανώνυμε Δ.Γ.
Προφανώς είσαι και συ με τον Αλέκο, την συμπάθεια του ιστολόγου, που γράφει σήμερα για την παράγκα "κόσμημα"!!!!!!!!
Ο περιβάλλων χώρος πάρκινγκ είναι, δεν το 'χεις δει;
Εκτός και με τα δικά σου μάτια είναι πάρκο. Πολύ ρεαλιστής είσαι

Ανώνυμος είπε...

Τελειωνει το θεμα εδω. Μιλαω για την Παντάνασσα και καταλαβαίνουν το parking και το κτίσμα. Τελος λοιπον και πιστέψτε ότι σας αρέσει.

Δ.Γ.

Related Posts with Thumbnails