Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Η ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΖΩ ΝΤΑΛΜΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Η Ζωζώ Νταλμάς (Ζωή Σταυρίδη, Κωνσταντινούπολη, 1900 ή 1905 - Αθήνα, 2 Αυγούστου 1988) ήταν μια αληθινή κοσμοπολίτισσα ηθοποιός, χορεύτρια και καλλιτέχνις της Όπερας στο μεσοπόλεμο. Το πρόσωπό της χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο για να αποτυπώσει τη γυναικεία μορφή στο πακέτο της μάρκας των τσιγάρων ελληνικής προέλευσης, «Sante» (1931). 
Η Νταλμάς μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στο καλλιτεχνικό Ωδείο Γραικού και στη συνέχεια έκανε σπουδές στο Μιλάνο. Αναδείχθηκε σε πρωταγωνίστρια της μουσικής σκηνής, με περιοδείες σε Αθήνα, Αίγυπτο και αλλού στο εξωτερικό, ενώ σύστησε και δικό της θίασο με παραστάσεις σε πολλά θέατρα της Ελλάδας, που πραγματοποίησε κατά τις δεκαετίες του ’20 και του ‘30. Επίσης, εμφανίσθηκε σε κινηματογραφικές ταινίες σε Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία.
Φημολογείται ότι συνήψε ερωτικό δεσμό με τον πρόεδρο της Τουρκίας  Κεμάλ Ατατούρκ, από το 1925 έως και τον θάνατό του, το 1938. 
Στο βίντεο που παραθέτουμε εδώ, η αειθαλής Ζωζώ Σαπουντζάκη μιλάει από καρδιάς για την μεγάλη αρτίστα Ζωζώ Νταλμάς, την οποία γνώρισε από κοντά, συνεργάστηκε μαζί της και έχει πολλά κοινά στοιχεία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails