Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Λειτουργικά καινοφανή εν Πειραιεί ένεκα ηγουμένου Εφραίμ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Εφραίμ, προέστη χθες, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιώς, όπου μετέφερε την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου προς προσκύνησιν υπό των πιστών. Όμως, στα Δίπτυχα της Θείας Λειτουργίας, αμέσως μετά το «Εν πρώτοις μνήσθητι Κύριε…», ο διάκονος βγήκε στην Ωραία Πύλη και εκφώνησε τα ακόλουθα: 
«Σεραφείμ του Σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου και υπέρ του προσκομίζοντος τα Άγια Δώρα ταύτα Κυρίω τω Θεώ ημών, Πανοσιοτάτου πατρός ημών και Καθηγουμένου Εφραίμ ιερομονάχου, του τιμίου πρεσβυτερίου της εν Χριστώ διακονίας και παντός ιερατικού τάγματος. Υπέρ ειρήνης και καταστάσεως του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών…». 
Ως γνωστόν, η παραπάνω εκφώνηση ανήκει στα Πατριαρχικά και στα Αρχιερατικά Συλλείτουργα και δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για λειτουργία ηγουμένου. Άλλωστε, είναι κοινός εκκλησιολογικός τόπος ότι ο ιερέας προσφέρει τα Δώρα εν ονόματι του Επισκόπου, του οποίου η υπογραφή υπάρχει στο αντιμήνσιο.
Με δεδομένο ότι ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ «ενθρόνισε» τον ηγούμενο Εφραίμ, ήτοι τον έβαλε (κατά την υποδοχή της Αγίας Ζώνης) στον Δεσποτικό θρόνο του Αγίου Νικολάου με πατερίτσα και εκείνος, ο οικείος ποιμενάρχης, στάθηκε στο παραθρόνιο φορώντας άπασαν και κρατώντας μπαστούνι (sic), συμπεραίνουμε ότι ο φίλτατος άγιος Πειραιώς εισάγει νέα λειτουργικά ήθη στην Εκκλησία, απάδοντα, όμως, προς την ορθόδοξη εκκλησιολογία. 
Επίσης, είναι δυνατόν πριν το Χερουβικό να βγαίνει ο ηγούμενος Εφραίμ για να διαβάσει ευχή προ της Αγίας Ζώνης, διακόπτοντας την κανονική ροή της Ευχαριστίας; Ποιο αγιορείτικο τυπικό προβλέπει κάτι τέτοιο; 
Για την ιστορία σημειώνουμε και το εξής. Με τον ηγούμενο συλλειτούργησαν αρχιμανδρίτες χωρίς να φέρουν σταυρό και επανωκαλύμμαυχο. Είναι, φυσικά, σωστό. Απλώς επισημαίνουμε ότι συλλειτουργούντες με τον μητροπολίτη τους φέρουν τα διακριτικά του οφφικίου τους. Με τον ηγούμενο Εφραίμ, όχι. 
Να δούμε τι άλλο θα δούμε εν Πειραιεί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ναι αλλά έψαλε ωραία ο Νταραβάνογλου! Επομένως δεν πειράζει...

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε πρώτα να συμβουλευτείτε το άρτι εκδοθέν «ιερατικό» της ΙΜΜ Βατοπαιδίου, το οποίο αποτελεί κριτική έκδοση με βάση αρχαία χειρόγραφα της Θ.Λειτουργίας και έπειτα να γράφετε τόσο εύκολα τις κριτικές σας.

π. Φώτιος

Related Posts with Thumbnails