Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Για τον εκρωσισμό της Αφρικής στον “Εθνικό Κήρυκα” της Αμερικής


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου* 
ΑΘΗΝΑ. Η ρωσική εισβολή στην Αφρική, δηλαδή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συνοδεύεται, φυσικά, από την αντίστοιχη προπαγάνδα.
Οι Ρώσοι ανήρτησαν βίντεο στο διαδίκτυο όπου Αφρικανοί κληρικοί δικαιολογούν την απόφασή τους να προσχωρήσουν στο Πατριαρχείο Μόσχας. Υπάρχει το αστείο επιχείρημα –αλλά σκόπιμα προβεβλημένο από τους Ρώσους– ότι προσχώρησαν γιατί δεν ήθελαν να συσχηματιστούν με την «αίρεση», από τη στιγμή που το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Ομως, στο βίντεο οι κληρικοί που υπάγονται πλέον στον Μόσχας λένε για το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: «Ηταν εγωιστές, αλαζονικοί, προωθούσαν τον νεποτισμό και τον διαχωρισμό, πλουτίζοντας, σπαταλώντας χρήματα και πόρους της Εκκλησίας. Εκφοβισμός, απειλές, κακομεταχείριση Αφρικανών κληρικών και λαϊκών – σαν να μην ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι με αυτούς, με το ίδιο αίμα στις φλέβες μας. Κακή διοίκηση που έχει διαταράξει και έχει σταματήσει το ποιμαντικό και ιεραποστολικό μας έργο, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της Εκκλησίας στην Αφρική. Γι’ αυτό, προτείναμε ότι θα ήταν καλό εάν η Ρωσική Εκκλησία ερχόταν εδώ στην Αφρική για να μας ελευθερώσει από αυτή την αιχμαλωσία για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε τον Θεό με πνεύμα και αλήθεια, διδάσκοντας τους ανθρώπους στη σωστή πίστη της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από τότε που το Πατριαρχείο Μόσχας άνοιξε τη δικαιοδοσία του εδώ, η ζωή των Ορθοδόξων λαϊκών και ιερέων άρχισε να βελτιώνεται. Οι Αφρικανοί Χριστιανοί λαμβάνουν εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και πνευματική καθοδήγηση. Είμαστε ευγνώμονες στην Ιερά Σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας για την απόφαση να βοηθήσει την Αφρική πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά». 
Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται και αναπτύσσεται πλέον μια «μεσσιανική» ρωσική επιχειρηματολογία για τη σωτηρία της ιεραποστολής της Αφρικής! 
Ενας κληρικός μας λέει τα εξής διαφωτιστικά: «Ο λόγος της μετάβασής μου στην Εξαρχία είναι καθαρά ιεραποστολικός. Με ενέπνευσε το γεγονός ότι η Ρωσική Εκκλησία ήταν πάντα ιεραποστολική και υπάρχουν καλά παραδείγματα – εννοώ αυτό που συνέβη στην Ιαπωνία. Υπάρχει τώρα μια ιαπωνική εκκλησία όπου τα πάντα είναι στα ιαπωνικά και η ιεραρχία είναι γιαπωνέζικη. Και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τη δημιουργία της Εξαρχίας, γιατί η λειτουργία της Εξαρχίας φαίνεται να είναι να αναπτύξει μια τοπική Αφρικανική Εκκλησία που να έχει χώρο για ανθρώπους κάθε χρώματος, γλώσσας και πολιτισμού. Ετσι θα είναι μια πραγματικά καθολική Ορθόδοξη Εκκλησία για την Αφρική». 
Επομένως, οι Ρώσοι, που είναι ο απόλυτος ορισμός του εθνοφυλετισμού, λανσάρονται ως πρεσβευτές μιας υπερεθνικής Ορθοδοξίας (sic). Αυτοί που θέλουν να εκρωσίσουν την οικουμένη, πηγαίνουν στην Αφρική ως εκφραστές της Καθολικής Ορθοδοξίας. 
Οι Ρώσοι στην Αφρική προελαύνουν ως «καθαροί» Ορθόδοξοι, ως δύναμη πλούτου, φυσικά, αλλά και ως η Εκκλησία που αναλαμβάνει να οργανώσει μια «Αφρικανική Εκκλησία» και όχι μια «Ελληνική» που υπάρχει μέχρι σήμερα. 
Η θεωρία του «Ρωσικού κόσμου» εφαρμόζεται στην Αφρική στον κύβο ΤΩΡΑ! Και μάλιστα απροκάλυπτα. 
Οι της Ιεραποστολικής ίσως θα πρέπει να κοιτάξουν λίγο τι διαμορφώνεται στην Αφρική. Γιατί πολλοί απ’ αυτούς εν Ελλάδι, κλείνουν το μάτι στη Μόσχα ηδονικά… 
* Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος είναι καθηγητής Θεολογίας, μουσικός, συγγραφέας και υπεύθυνος του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών ειδήσεων «Φως Φαναρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails