Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Δημήτρης Ουλής: «Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΟ CELLULOID»


Στο πλαίσιο του προγράμματος "ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ", που πραγματοποιείται στην Ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού το βιβλίο του Δημήτρη Ουλή "Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΣΤΟ CELLULOID ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟΥ ΤΡΟΜΟΥ". 
Ο συγγραφέας συνομίλησε με τον Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, προϊστάμενο του Ι. Ναού, για το πρωτότυπο αυτό βιβλίο το οποίο είναι καρπός πολυετούς ενασχόλησης και "εφηβικής" αγάπης και ταυτόχρονα μία μελέτη, ένα στοίχημα και μία ανοιχτή πρόσκληση. Μελέτη, διότι επιχειρεί για πρώτη φορά στη νεοελληνική βιβλιογραφία να υπαγάγει τις ταινίες υπερφυσικού τρόμου στις επιστημολογικές απαιτήσεις της θρησκειολογικής έρευνας, και να καταστήσει σαφές ότι η έρευνα αυτή μπορεί να αποβεί εξαιρετικά γόνιμη για τη χριστιανική θεολογία. Στοίχημα, διότι φιλοδοξεί να δείξει ότι οι ταινίες υπερφυσικού τρόμου έχουν πολλά πράγματα να μας διδάξουν τόσο για τη φύση και την προέλευση του Κακού, όσο και για τη σχέση μας με τους ανθρώπους και τα αντικείμενα αυτού του κόσμου. Και τέλος... Ανοιχτή πρόσκληση σε μία συζήτηση για το Θεό, την Εκκλησία, τη Θρησκεία και τον πνευματικό κόσμο, η οποία έχει το θάρρος να μην αφορμάται από υψηλά θεολογικά κείμενα και πολιτισμικά τεκμήρια του μακρινού παρελθόντος, αλλά από τον καθρέφτη της εποχής της: τη δημοφιλή λαϊκή κουλτούρα (pop culture) και το κινηματογραφικό θέαμα.

   

Ο Δημήτρης Ουλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών –όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή, με θέμα την Ανθρωπολογία της New Age θρησκευτικότητας. Σπούδασε επίσης ακορντεόν, πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά της Μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Διδάσκει το μάθημα «Νέα Θρησκευτικά Κινήματα» στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και εργάζεται ως καθηγητής θεολόγος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι, επίσης, επισκέπτης καθηγητής Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο Ελληνικό Βιβλικό Κολλέγιο και καθηγητής ακορντεόν και Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής στο Ωδείο Ριζοπούλου. 
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν τους κλάδους της ιστορίας των θρησκειών και της ανθρωπολογίας της θρησκείας, με ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη «εναλλακτικών» μορφών θρησκευτικότητας και τη σχέση της θρησκείας με τη δημοφιλή λαϊκή κουλτούρα (pop culture). Είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων και πολυάριθμων μελετών, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά αλλά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Ο Έρωτας και η Νεοπλατωνίνη: μια Θεολογία της Σωματικής Επαφής (Αθήνα: Εξάντας, 2001), Unplugged: Αυτοβιογραφικές Σημειώσεις ενός Εφέδρου Λοχία (Αθήνα: Θρησκειολογία – Ιερά/Βέβηλα, 2006), Αλεξίσφαιρες ιδέες σε περίοδο κρίσης: Μία ανάγνωση της ταινίας V for Vendetta (Αθήνα: Α/συνέχεια, 2014), Η Ευδαιμονία της Άγνοιας: Ένα σχόλιο στην τριλογία The Matrix (Αθήνα: Α/συνέχεια, 2016), Φτωχός με Άπειρο Πλούτο (Αθήνα: Αρμός, 2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails