Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟΥ

Στα δύο τελευταία φύλλα της εφημερίδας "Προοδευτική Εύβοια' (17 & 24/9/2021), που ίδρυσε και διηύθυνε επί δεκαετίες ο αείμνηστος Δημήτριος Δεμερτζής, ο άξιος συνεχιστής της έκδοσης, ο Κωστής Δεμερτζής, μουσικολόγος, νομικός και παλλά άλλα, δημοσιεύει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον. 

Δύο ληξιαρχικές πράξεις θανάτου της οικογένειας των Σκαλκωτέων: την ληξιαρχική πράξη του θανάτου του θείου του, Κωνσταντίνου, που ήταν αυτός που είχε μάθει βιολί τον μεγάλο Νίκο Σκαλκώτα όταν ήταν παιδάκι, και του ίδιου του Ν. Σκαλκώτα. 

Τα τεκμήρια (έγγραφα, φωτογραφίες) και τα λοιπά στοιχεία που παραθέτει ο Κωστής Δεμερτζής, δεινός μελετητής του Σκαλκώτα, είναι όχι μόνο σημαντικά αλλά και συγκινητικά. Ο σχολιασμός που κάνει είναι αρκούντως διαφωτιστικός για περαιτέρω συμπεράσματα και αξιολογήσεις γεγονότων και καταστάσεων, ειδικά μετά τον θάνατο του συνθέτη (20 Σεπτεμβρίου 1949). 

Για μιαν "εμπειρία ληξιαρχείου", λοιπόν, παραθέτουμε εδώ τις δύο σελίδες του πολύτιμου αυτού αφιερώματος στον αεί Σκαλκώτα. Της Ελλάδας και της οικουμένης! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails