Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Προς τον κ. Δήμαρχο Πάτμου

Ελευθέριο Πέντε

Κοινοποίηση: στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, στον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου κ. Νικόλαο Κουτούζο και τα μέλη του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου

Κύριε Δήμαρχε,

Με θλίψη, όσοι ασχολούμαστε με τον πολιτισμό, παρακολουθούμε την έκπτωση του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, το οποίο διέγραψε μια λαμπρή πορεία στο παρελθόν.

Φέτος, η διοργάνωση περιορίστηκε σε τρεις εκδηλώσεις, οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για φεστιβάλ.

Επίσης, στο Φεστιβάλ συμμετείχαν η σοπράνο Σόνια  Θεοδωρίδου, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης και  η επταμελής Ορχήστρα Μόμπιλε, σε διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη, του και καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.

Άρα, μιλάμε για μια εξαιρετικά περιορισμένη διοργάνωση, αφού οι παραπάνω συντελεστές εκτείνονταν και στις τρεις εκδηλώσεις. Δεν υπήρχε, δηλαδή,  μια ευρύτερη συμμετοχή  συντελεστών, ώστε να δικαιολογείται ο όρος «φεστιβάλ».

Ενστάσεις υπάρχουν και για την συμμετοχή της κας Σόνιας Θεοδωρίδου  στο έργο «Ύμνοι Αγγέλων σε Ρυθμούς Ανθρώπων», αφού ο Σταύρος Κουγιουμτζής το έγραψε έχοντας υπ’ όψιν του τον Γιώργο Νταλάρα, δηλαδή μια λαϊκή φωνή.

Τώρα, ας πάμε στην αμετροέπεια των βιογραφικών.

Με ποια λογική το Φεστιβάλ υιοθετεί την πρόταση ότι η κα Σόνια Θεοδωρίδου «αποτελεί μαζί με την Μαρία Κάλλας και την Αγνή Μπάλτσα το τρίπτυχο των κορυφαίων ελληνίδων λυρικών καλλιτεχνών»; Αν αυτό πιστεύει η κα Σόνια Θεοδωρίδου, είναι δικαίωμά της, αλλά από τη στιγμή που γράφεται δημόσια θα πρέπει να δεχτεί και τον αντίλογο. Γιατί  ποιος κριτικός του διεθνούς στερεώματος ή και εγχώριος, έγραψε ποτέ κάτι τέτοιο; ΚΑΝΕΙΣ. Ούτε στον μουσικό κόσμο ή στο κοινό υπάρχει η συνείδηση ότι η κα Θεοδωρίδου μπορεί να συγκριθεί με την Κάλλας και την Μπάλτσα. Άλλωστε ασχολείται πλέον με τον Σάκη Ρουβά (sic) και ο λυρικός εαυτός της …υπνώττει βαθέως…

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Θόδωρος Ορφανίδης στο μισό βιογραφικό του υπεραίρεται  ότι …έβγαλε στη σκηνή τον Σάκη Ρουβά για να τραγουδήσει το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη και από κάτω είχε 20.000 κόσμο! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Είναι αυτό δικαίωση και καταξίωση ενός σοβαρού μαέστρου συμφωνικής μουσικής ή όπερας;

Κύριε Δήμαρχε,

Πρέπει να καταλάβετε ότι το Φεστιβάλ έχει εκτραπεί σε μη σοβαρές ατραπούς. Μιλάμε για το ιερό νησί της Πάτμου και η ευθύνη βαρύνει και εσάς για τις επιλογές σας.

Το Φεστιβάλ έχει ήδη περιπέσει σε ανυποληψία.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να το συνεφέρετε.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Θεολόγος – μουσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails