Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΝΑ ΠΟΝΗΜΑ - ΣΥΜΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΤΑΜΒΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το «Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου», από το 1980, αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο, ενός αθέατου, στο μεγαλύτερο μέρος του, μουσικού μας πολιτισμού. Ο ακάματος και φιλόπονος δημιουργός του συλλέγει, ερευνά, διασώζει και αναδεικνύει την πλούσια και άγνωστη μουσική μας κληρονομιά. 
Ο Θωμάς Ταμβάκος, μουσικογράφος, ερευνητής, μουσικοκριτικός, συγγραφέας, επίτιμο μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών, του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και άλλων μουσικών φορέων, μας έδωσε στο πρόσφατο παρελθόν δύο πολύτιμα βιβλία – εργαλεία: Την επίσημη δικογραφία του Νίκου Σκαλκώτα και του Σπυρίδωνος Σαμάρα, εκδόσεις της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, που διευθύνει ο συνθέτης, μουσικολόγος και πιανίστας Θανάσης Τρικούπης. 
Τώρα έρχεται να μας φιλέψει κάτι εξίσου δυνατό: "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ (1914-2021). ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ (1965-2021) ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ (1963-2021)", 164 σελίδων, που μόλις εκδόθηκε από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης, με την αρωγή του Συλλόγου Φίλων Δραγατάκη και με σκοπό τη κατάθεσή του σε μουσικά ιδρύματα, φορείς και βιβλιοθήκες. 
Η έκδοση συμπίπτει με τη συμπλήρωση 20 ετών από την εκδημία του σπουδαίου συνθέτη (1914-2001). Πρόκειται για άλλο ένα πόνημα – συμβολή του Θωμά Ταμβάκου στην υπόθεση της νεοελληνικής και σύγχρονης λόγιας μουσικής. 
Δεν συμπληρώνει απλώς ένα κενό, αλλά δίνει το έναυσμα για σπουδή στο έργο του Δ. Δραγατάκη, το οποίο ίσταται πάντοτε ενώπιόν μας προς ανακάλυψιν. 
Η δουλειά που έχει κάνει είναι εξαντλητική, άριστα τεκμηριωμένη και αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για τον Δημήτρη Δραγατάκη, ο οποίος είναι ένας συνθέτης πολύ σημαντικός και το έργο του πρέπει να αναδεικνύεται συνεχώς. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι περιορισμένος αριθμός αντιτύπων διατίθεται προς πώληση από τον Μ.Ε.Ο. Παπαγρηγορίου-Νάκας (Πανεπιστημίου 39, Αθήνα). 
Παραθέτουμε στη συνέχεια υλικό από το βιβλίο καθώς και εκτενές βιογραφικό σχεδίασμα του συνθέτη Δημήτρη Δραγατάκη.
 
Ο Θωμάς Ταμβάκος με τον Δημήτρη Δραγατάκη 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails