Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ: "ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ;"


«Φάγαμε Ήττα;»
Μαρία Χατζηαποστόλου 
Διδάκτωρ Θεολογίας Α.Π.Θ.  

 «Ὁ Χριστὸς πόνεσε, κι ἀπὸ τότε ὁ πόνος ἅγιασε˙ πολέμησε, ὣς τὴν τελευταία στιγμή, ὁ Πειρασμὸς νὰ τὸν πλανέψει, κι ὁ Πειρασμὸς νικήθηκε˙ σταυρώθηκε ὁ Χριστός, κι ἀπὸ τότε νικήθηκε ὁ θάνατος» 
Νίκου Καζαντζάκη, Ὁ Τελευταῖος Πειρασμός 
Θα σας πω μία ιστορία… Την ομορφότερη ιστορία του κόσμου. Δύο χιλιάδες χρόνια πριν, γεννήθηκε στην Ανατολή ένας παράξενος βασιλιάς. Παράξενος όπως ήταν, δεν επέλεξε τη θαλπωρή ενός σπιτιού ή την πολυτέλεια ενός παλατιού για να γεννηθεί, αλλά τη χοϊκή ατμόσφαιρα ενός ανήλιαγου στάβλου. Όταν ήταν παιδί έπλαθε με τα χεράκια του, μικρά ανθρωπάκια από άμμο και πηλό στα οποία έδιδε πνοή από την πνοή του. Κι όσο περισσότερη αγάπη τους έδινε τόσο εκείνα ζωντάνευαν. Κι όσο εκείνα ζωντάνευαν, τόσο ο μικρός γελούσε. Και μεγάλωσε ο βασιλιάς και πορεύτηκε στον κόσμο μαζί με τους αμαρτωλούς, γιατί πολύ τους αγάπησε. Και συγχώρησε τις πόρνες και θεράπευσε τους ασθενείς. Και χάρισε το φως σε τυφλούς και ανέστησε νεκρούς. Και άνοιξε τα μάτια της ψυχής των ανθρώπων και μεταμόρφωσε τη φύση των πραγμάτων. Ώσπου η άγια παρουσία του ενόχλησε την εξουσία του καιρού του, η οποία τον αιχμαλώτισε και τον ενέπαιξε και τον βασάνισε και τον σταύρωσε, τερματίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την επίγεια πορεία του. Ή μήπως όχι; 
Αν ο Χριστός μίσησε κάτι στον κόσμο που τόσο αγάπησε, δεν ήταν άλλο από τη βεβαιότητα των Φαρισαίων. Τούτη τη στείρα πραγματικότητα της αλαζονείας, μέσα στην οποία κλειστές υπάρξεις περιχαρακώνονται εωσφορικά στον εγωισμό τους και αρνούνται να έλθουν σε κοινωνία με τον άλλο. Γιατί το κακό προέρχεται από τους πάσης φύσεως Φαρισαίους όλων των εποχών και οδηγεί στην ανυπαρξία της ύπαρξης. Όταν η αίρεση γίνεται κανόνας και εξορίζει την αληθινή φωνή της Ορθόδοξης παράδοσης, τότε είναι που έρχονται οι «βεβαιόπιστοι» που δεν διστάζουν να σκοτώνουν καθημερινά τον άνθρωπο κι έτσι τον ίδιο το Θεό, μέσα από την ανελέητη απόρριψη του θαύματος: «ἀποκριθεὶς δὲ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν˙ ὦ γενεὰ ἄπιστος καὶ διεστραμμένη! ἕως πότε ἔσομαι μεθ᾿ ὑμῶν; ἕως πότε ἀνέξομαι ὑμῶν;».
Ολόκληρο το κείμενο στη συνέχεια. 

Η Μαρία Χατζηαποστόλου για το βιβλίο του Χρυσόστομου Σταμούλη ΦΑΓΑΜΕ ΗΤΤΑ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails