Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΔΟΜΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ


Πάρις Δόμαλης
Τις τελευταίες μέρες, με μεγάλη μου λύπη, διαβάζω πολλά σχετικά με το Αρσάκειο. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτό είναι τελείως παραπλανητική. Πολλά sites και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο το παρουσιάζουν σαν το “σχολείο των σκανδάλων”, έναν χώρο εξ’ ολοκλήρου συνδεδεμένο με συμπεριφορές ανάρμοστες ή και εγκληματικές πολλές φορές. Δεν θα σταθώ στην κίνηση των 285 αποφοίτων που υπέγραψαν την επιστολή. Θεωρώ αξιέπαινη οποιαδήποτε προσπάθεια αποκάλυψης και καταγγελίας τέτοιων περιστατικών. 
Όταν όμως διάβασα τα περί “διαχρονικής νοοτροπίας” θορυβήθηκα διότι μία τέτοια διατύπωση στρέφεται αδιακρίτως ενάντια όλων των εκπαιδευτικών κατηγορώντας τους για συγκάλυψη ή και για παρεμπόδιση αναφοράς περιστατικών προσβάλλοντας τους συνολικά. 
Η κίνηση #MeToo έχει τη δύναμη να αλλάξει την κοινωνία μας προς το καλύτερο. Ωστόσο η προοπτική εκτροπής είναι ορατή. Και εξηγούμαι: Αυτή την επιστολή δυστυχώς εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι άνθρωποι και sites αμφιβόλων προθέσεων, ενδεχομένως με σκανδαλοθηρικά κίνητρα, εκκινώντας από προσωπικές έριδες, χρησιμοποιώντας την υστερόβουλα ως δούρειο ίππο για να διαβάλλουν το σχολείο συνολικά και να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες. Η παραπάνω τακτική υποβαθμίζει την ποιότητα της κίνησης και έτσι χάνεται το πραγματικό νόημα της. 
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω παρακολουθούμε στη δημόσια σφαίρα ένα γενικευμένο και αδικαιολόγητο κύμα μίσους προς τα Αρσάκεια Σχολεία. Πολλοί κάνουν λόγο για “ελίτ” και “αριστείες” δημοσιεύοντας ανακριβή άρθρα γραμμένα, κοινώς, στο πόδι από ανθρώπους που δεν ξέρουν ούτε που είναι το Αρσάκειο. Ενδεικτική της προχειρότητας η φωτογραφία που συνόδευε κείμενα που απεικονίζει το Αρσάκειο Μέγαρο που στεγάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας! 
Η ευκολία της ανώνυμης διαδικτυακής καταγγελίας είναι επικίνδυνη, ανεύθυνη και ανεξέλεγκτη στη μιντιοκρατούμενη εποχή μας. Για να λυθεί το όποιο πρόβλημα υπάρχει χρειάζεται επωνυμία, σαφήνεια, σοβαρότητα και απόδειξη. Αλλιώς το πρόβλημα θα μένει άλυτο και θα διαιωνίζεται. 
Η κλήση από την εισαγγελία δεν είναι εκφοβισμός ούτε “δικαστικός εκβιασμός”. Το αντίθετο μάλιστα. Πως θα λυθεί το όποιο πρόβλημα υπάρχει εάν δεν λάβουν γνώση οι αρμόδιοι για τον χρόνο, τον τόπο του εκάστοτε συμβάντος και το όνομα του φερόμενου ως δράστη; Επίσης το “τσουβάλιασμα” της λεκτικής – ψυχολογικής βίας (έννοιες που είναι πολύ ευρείες) με την σεξουαλική κακοποίηση είναι πραγματικά απαράδεκτο. Σε κάθε περίπτωση όμως επώνυμης ή και ανώνυμης καταγγελίας δεν επιτρέπεται να προσβάλλεται συνολικά το προσωπικό του Αρσακείου. 
Η προσφορά του Αρσακείου σε μία ιστορική διαδρομή 185 ετών είναι ανεκτίμητη. Για 6 χρόνια ήμουν μαθητής στο Αρσάκειο. Ήρθα σε επαφή με άριστους εκπαιδευτικούς, πραγματικούς δασκάλους. Πέρα από το επίπεδο της γνώσης και την ποιότητα της εκπαίδευσης που είναι αδιαμφισβήτητα, το Αρσάκειο με δίδαξε δύο σημαντικά πράγματα. Το πάθος και το ήθος. Μόνο όταν ασχολείσαι με κάτι λίγο παραπάνω, όταν κάνεις το παραπάνω βήμα, τότε καταλαβαίνεις την αγάπη σου γι’ αυτό. Και αυτό το σχολείο με μύησε σ’ αυτό. Πολλά ερεθίσματα, πολλές προσλαμβάνουσες με εκδηλώσεις, συνέδρια, συζητήσεις, τέχνη, αθλητισμό, φιλανθρωπικές δράσεις που διαρκώς “δουλεύουν” μέσα σου και σου επιτρέπουν να ανοίξεις τα φτερά σου. Και μιλάω για το πάθος για πρόοδο. Ότι πέρα από τα μαθήματα και την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο προσφέρει και κάτι άλλο, κάτι μεγαλύτερο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσω των Αγώνων Λόγου και Τέχνης, γράφοντας και σκηνοθετώντας δύο ταινίες μικρού μήκους, ανακάλυψα και καλλιέργησα τη μεγάλη μου αγάπη για τον κινηματογράφο και έτσι όταν αποφοίτησα, δεν δίστασα παράλληλα με το Πανεπιστήμιο να γραφτώ και σε σχολή Σκηνοθεσίας ώστε να σπουδάσω και σινεμά. Γιατί όχι; 
Αυτή την ευκαιρία μου την έδωσε το Αρσάκειο και μου δίδαξε να κυνηγάω τις ιδέες, τα όνειρά μου και να είμαι διαρκώς ερωτευμένος μ’ αυτά. Οι σπουδαίοι καθηγητές μου με εφοδίασαν με γνώση και αξίες, με στήριξαν και με αγάπησαν. Και τους χρωστάω πολλά. Εκτιμώντας τους βαθιά λοιπόν τους δηλώνω ότι είμαι εδώ, μαζί τους και δεν τους ξέχασα ποτέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails