Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

ΜΝΗΜΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ


Μνήμη Οδυσσέα Ελύτη σήμερα. 
Παραθέτουμε βίντεο του Υπουργείου Πολιτισμού που παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του ποιητή «Συν τοις άλλοις», (εκδόσεις Ύψιλον), το οποίο επέλεξε να διαβάσει η σύντροφός του, ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. 
Είκοσι πέντε χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, στις 18 Μαρτίου 1996 και η μνήμη του παραμένει άσβεστη! 
Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου επιλέγει να μας θυμίσει τι έλεγε ο ποιητής το 1976 σε συνέντευξή του απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου Γιώργου Πηλιχού "Τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον;":
"Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να 'ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις. Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του. 
Οπόταν αναρωτιέται κανείς: για τι παλεύουμε νύχτα-μέρα κλεισμένοι στα εργαστήριά μας; Παλεύουμε για ένα τίποτε, που ωστόσο είναι το παν. Είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, που όλα δείχνουν ότι δεν θ' αντέξουν για πολύ. Είναι η ποιότητα, που γι' αυτήν δεν δίνει κανείς πεντάρα. Είναι η οντότητα του ατόμου, που βαίνει προς την ολική της έκλειψη. Είναι η ανεξαρτησία των μικρών λαών, που έχει καταντήσει ήδη ένα γράμμα νεκρό. Είναι η αμάθεια και το σκότος. Ότι οι λεγόμενοι «πραχτικοί άνθρωποι» - κατά πλειονότητα οι σημερινοί αστοί - μας κοροϊδεύουν - είναι χαρακτηριστικό. Εκείνοι βλέπουν το τίποτε. Εμείς το παν. Πού βρίσκεται η αλήθεια, θα φανεί μια μέρα, όταν δεν θα 'μαστε πια εδώ. Θα είναι, όμως, εάν αξίζει, το έργο κάποιου απ' όλους εμάς. Και αυτό θα σώσει την τιμή όλων μας - και της εποχής μας". 
Η συνέντευξη αυτή περιλαμβάνεται στο βιβλίο "Συν τοις άλλοις", όπου συγκεντρώνονται συνεντεύξεις που έδωσε ο ποιητής στη διάρκεια μιας πεντηκονταετίας (1942-1992).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails