Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ "ΣΥΜ-ΒΟΛΗ"


Το ηλεκτρονικό περιοδικό ΣΥΜ-ΒΟΛΗ αποτελεί ένα σοβαρό βήμα που προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, πρωτίστως σε νέους επιστήμονες με εξειδίκευση στον τομέα της θεολογίας, της φιλολογίας, άλλων ανθρωπιστικών αλλά και φυσικών επιστημών, ώστε με τα κείμενά τους να αναδείξουν και να συζητήσουν ζητήματα-προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς και τις ανθρωπολογικές και υπαρξιακές διαστάσεις των τεχνών. 
Κεντρικός άξονας της προσπάθειας - το περιοδικό εκδίδεται ηλεκτρονικά δύο φορές τον χρόνο - είναι ο διάλογος του σύγχρονου θεολογικού λόγου, όπως προκύπτει από την εκκλησιαστική αυτοσυνειδησία και ζωή, με τον σύγχρονο πολιτισμό, με έμφαση στις ανθρωπολογικές και, ως εκ τούτου, υπαρξιακές εκφάνσεις του. Το κάθε τεύχος που εκδίδεται άπτεται συγκεκριμένου ζητήματος-προβλήματος (συγκεκριμένης θεματικής ενότητας), το οποίο προσεγγίζεται με κείμενα, που το φωτίζουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες, καθώς ο κάθε επιστήμονας / συνεργάτης το συζητά με τη δημιουργική εκφορά απόψεων οι οποίες προκύπτουν από τη δική του επιστημονική εξειδίκευση. Την ίδια στιγμή, η διαθεματικότητα και η διεπιστημονικότητα επιδιώκονται και θα εκλαμβάνονται ως απόλυτα θετικά στοιχεία στα κείμενα που επιλέγονται προς έκδοση. Καθώς, κάθε πρόκληση του σύγχρονου κόσμου είναι υπόθεση σύνθετη και απαιτητική· ενώ, παράλληλα, η άποψη της Εκκλησίας και της θεολογίας θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ελευθερία και ευρύτητα πνεύματος, το περιοδικό μας, δεν αναζητεί τελικές απαντήσεις και αποστασιοποιείται από φανατικές ή εξτρεμιστικές προσεγγίσεις. Κριτήριο των επιμελητών σε κάθε επιλογή, η ανθρωποκεντρικότητα και το φιλάνθρωπο πνεύμα της εκκλησιαστικής ζωής.
Το νέο τεύχος, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, έχει τα ακόλουθα περιεχόμενα: 
Παναγιώτης Θωμά, Προλογικό σημείωμα 
Ευαγγελία Ματθοπούλου, Aντισημιτισμός: ιστορικές ρίζες και σύγχρονες μορφές του.
Δημήτρης Μπαλτάς, Όψεις του νεοφασιστικού φαινομένου στην Ευρώπη και τρόποι υπέρβάσής του
π. Βασίλειος Μπέμπης, Η ελληνορθόδοξη εκκλησία στις ΗΠΑ και το ποιμαντικό πρόβλημα του μονοπολιτιστικού πλουραλισμού στην εκκλησιαστική ζωή.
Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, Το οικουμενικό όραμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Νικόλαος Γ. Τσιρέβελος, Θρησκευτική εκπαίδευση και Θρησκευτικές ετερότητες. Το πέρασμα από την εθνικιστική κατανόηση της θρησκείας στην οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας και τον θρησκευτικό πλουραλισμό.
Στυλιανός Χ. Τσομπανίδης, Ο ορθόδοξος φονταμενταλισμός ως πρόκληση για την οικουμενική Ορθοδοξία και την Οικουμενική Κίνηση. Παθογένεια και θεραπεία.
π. Χριστόφορος Χρόνης, Η Τρίτη ηλικία στην πατερική γραμματεία και στα κείμενα των Θείων Λειτουργιών και η προκατάληψη που υφίσταται.
Παναγιώτης Θωμά, Άννα Πιτζή, Μαρία Χατζηαποστόλου, Οι κινηματογραφικές προβολές της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας. Δελτίο Αναστοχασμών.
Χρυσόστομος Α. Σταμούλης, Η ακρότητα του σταυρού. Από τη βεβαιότητα της αντιστροφής στη βεβαιότητα της διάνοιξης.
Στη συνέχεια παραθέτουμε εδώ το κείμενο το Δρος Φιλοσοφίας Δημήτρη Μπαλτά. 

1 σχόλιο:

Κατερίνα είπε...

Χαίρετε.Μπράβο σας,σας είμαστε ευγνώμονες που ενημερώνετε κι εμάς,που δεν έχουμε ειδικές γνώσεις για τα σοβαρά έντυπα του θεολογικού χώρου,βάζοντας μάλιστα και ενεργό λινκ για να μπορεί ο καθένας να απολαύσει κάποιο απ'τα υπέροχα άρθρα της "Συμ-βολής".
Εξαιρετικό και το άρθρο του κου Μπαλτά για το νεοφασιστικό φαινόμενο αλλά και εκείνο του κου Τσομπανίδη για τον "Ορθόδοξο Φονταμενταλισμό".Ο κ. Μπαλτάς καίρια επισημαίνει ότι η νέα μόδα/τάση/τρεντ που "φοριέται" στα σάιτ/έντυπα των νεοφασιστικών ομάδων είναι η Ισλαμοφοβία και το αντιμεταναστευτικό μίσος.Μάλιστα ορθότατα υπογραμμίζει ότι το "Εθνικό Μέτωπο" της Λεπέν στη Γαλλία μπορεί να μην εκφράζει ανοιχτά "χιτλερικές" απόψεις,διαπρέπει,όμως,στο δηλητηριώδες σπορ της διασποράς χολής και μένους κατά των πιό ευπαθών και κατατρεγμένων αυτού του κόσμου:των μεταναστών και των προσφύγων.Και έχουν και το απύθμενο θράσος να πλασάρονται και για καθολικοί!!!Ο μισανθρωπισμός και η απανθρωπιά κατά των αδυνάτων βαφτίζονται και "υπεράσπιση της ταυτότητας" της Γαλλίας!

Related Posts with Thumbnails