Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΓΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΓΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΤΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ


Το χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και του Γιώργου Κουρουπού "Μα πότε θα φτάσει αυτός ο μάγος;" μας συντρόφεψε και φέτος κι αυτή τη φορά στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 
Ένα τρυφερό όσο και ...περιπετειώδες παραμύθι που τελειώνει με τον τέταρτο μάγο, τον Αβασάλ, να μην προφταίνει τα Χριστούγεννα, να προσκυνήσει δηλ. εγκαίρως τον Χριστό, αλλά να ...μεταμορφώνεται σε Άγιο Βασίλη, που φυσικά σκορπάει δώρα. 
Στην αφήγηση ήταν η ίδια η συγγραφέας του παραμυθιού η Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία επειδή είναι και ποιήτρια έγραψε ένα παιδικό παραμύθι με σαφείς ποιητικές εικόνες και αναφορές.
Έγραψε στο πρόγραμμα η Ιουλίτα Ηλιοπούλου:
"Σκεφτόμουν καιρό να γράψω μια ιστορία διασκεδαστική με θέμα τα Χριστούγεννα. Ξεκίνησα δημιουργώντας τον ήρωα μου, τον τέταρτο Μάγο, τον Μάγο Αβασάλ και σιγά –σιγά τον άφησα να με οδηγήσει στις περιπέτειες του: Παράξενες συναντήσεις, αστείες αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις ,που όλο τον καθυστερούν και μοιάζει να ανατρέπουν την πορεία του προς την Φάτνη. Συχνά, όσο έγραφα, έθετα κι εγώ το ερώτημα- τι θα κάνει τώρα, προς τα πού να πάει; Για να απαντήσει ο ίδιος ο Μάγος Αβασάλ με νέες περιπέτειες, ο Μάγος που επιθυμούσε τόσο πολύ να γεφυρώσει τα Χριστούγεννα με την Πρωτοχρονιά, να μετατρέψει την ατυχία σε τύχη ,το εμπόδιο σε δημιουργική δυνατότητα. Έτσι κι έγινε! Με τον Γιώργο Κουρουπό μάλιστα, που ξέρει να δίνει, όχι μόνο στις λέξεις αλλά και στις ψυχές των ηρώων, ήχο και μελωδία, ο Μάγος βρήκε την ιδανική φωνή του και την πιο όμορφη εικόνα του μέσα από τις ευφάνταστες, τις ποιητικές ζωγραφιές του Γιάννη Κόττη. Είμαι σίγουρη πως μαζί σας θα βρει το πιο αγαπημένο κοινό του ,τα παιδιά κι όσους αισθάνονται έτσι!"
Η μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού ήταν ό,τι έπρεπε! Υπομνηματιστικά της αφήγησης, ευρηματικά, αλλά και εικονοποιητικά κι αισθαντικά. 
Ο ίδιος ο συνθέτης λέει για το έργο του αυτό: 
"Πάντοτε μου άρεσε να γράφω τραγούδια για παιδιά-όχι παιδιάστικα ή αφελή. Τα παιδιά έχουν ευαισθησία, φαντασία, πνευματικότητα. Σταδιακά θα αποκτήσουν και αισθητική. Στον Μάγο, εκτός από τα τραγούδια, σημαντικό ρόλο παίζουν τα μουσικά μέρη που «ζωγραφίζουν» το περιβάλλον και τα επεισόδια, που συνεχώς εναλλάσσονται. Από την άποψη αυτή, πρόκειται για ένα αληθινά μουσικό παραμύθι."
Η ζωγραφική του Γιάννη Κόττη εξαιρετική από κάθε άποψη. Λιτή μα και πλουμιστή όταν ήταν ανάγκη. 
Τι να πούμε για τον Σπύρο Σακκά; Κι εδώ εξαίσιος! Μουσικός και θεατρικός. Νιός και παππούς αξιαγάπητος μαζί. Δεκαετίες τώρα δεσπόζει στην μουσική ζωή του τόπου και μας οδηγεί το αστέρι του σε οδούς ονειρικές και μεθυστικές!
Η Δάφνη Πανουργιά μάγισσα μα και νεράιδα, εξίσου πειστική. Άστρο της καλής γιορτής!
Και οι μουσικοί παραμυθένιοι κι αυτοί: Πόπη Μαλαπάνη keyboard και πιάνο, Ναυσικά Τσάρα στο φλάουτο, Ηλίας Σδούκος στη βιόλα και Θοδωρής Βαζάκας στα κρουστά. 
'Ενα παιδικό παραμύθι που σέβεται το παιδί!
Γι' αυτό και η αίθουσα ήταν πλήρης και στις δύο παραστάσεις (28-29 Δεκεμβρίου 2019)
Και του χρόνου!
Π.Α.Α.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails