Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Η ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Διαβάζουμε πως την Τρίτη 25 Ιουνίου στις 6:30μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο της Βεροίας θα πραγματοποιηθεί η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου και στην συνέχεια θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας. Η τιμία κάρα θα παραμείνει για προσκύνηση των πιστών μέχρι την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019. 
Η Κάρα του Πρωτοκλήτου μεταφέρεται από την Πάτρα στην Βέροια για να …στολίσει τα ΚΕ’ Παύλεια, που διοργανώνει η Μητρόπολη Βεροίας. 
Ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος συνεχίζει ακάθεκτος την πολιτική του να μεταφέρει την Τιμία Κάρα και εντός Ελλάδος όπου του ζητηθεί. Μια πρακτική που θέσπισε ο ίδιος και δεν υπήρχε για 40 χρόνια στην Εκκλησία των Πατρών. Καταγράφουμε, για λόγους ιστορικούς, πότε η Τιμία Κάρα εξήλθε των Πατρών, από το 1964, οπότε επέστρεψε από τη Ρώμη, ως τις μέρες μας. 
- Επί Μητροπολίτου Πατρών Κωνσταντίνου (Πλατή) – ο οποίος είναι και ο ιεράρχης επί των ημερών του οποίου επέστρεψε η Κάρα - η Κάρα του πολιούχου Αγίου Ανδρέου μεταφέρθηκε στην Κύπρο το 1967, επί αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Τότε είχε εκτεθεί για προσκύνημα στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη σήμερα Καρπασία και η υποδοχή της Κάρας είχε γίνει στο λιμάνι της Αμμοχώστου. 
- Επί Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (Βαλληνδρά), η Κάρα ταξίδεψε και πάλι στην Κύπρο (1987) και στη Ρουμανία (1996). Στο Ιάσιο υποδέχθηκε την Κάρα ο τότε Μητροπολίτης Μολδαβίας, νυν Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ. Επίσης, η Κάρα μεταφέρθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας το 2001, οπότε την συνόδευσε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Στην τριαντάχρονη αρχιερατεία του Πατρών Νικοδήμου (1974-2004), η Τιμία Κάρα εξήλθε της πόλεως τρεις φορές και μεταφέρθηκε σε χώρες που θεωρούν τον Απόστολο Ανδρέα φωτιστή τους. 
- Επί μητροπολίτου Πατρών Χρυσοστόμου (Σκλήφα), και σε ένα διάστημα δεκατεσσάρων ετών η Κάρα μεταφέρθηκε στη Ρουμανία (2011), στην Κύπρο (2013) και – για πρώτη φορά – σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος: Μητρόπολη Σερρών (2008), Μητρόπολη Καισαριανής (2012), Μητρόπολη Μαντινείας (2014), Μητρόπολη Πειραιώς (2018), Μητρόπολη Βεροίας (2019). 
Επίσης, επί ημερών του νυν μητροπολίτου Χρυσοστόμου μεταφέρθηκε – για πρώτη φορά εκτός Πατρών – στη Ρωσία ο Σταυρός του μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου και σε μια μεγάλη περιοδεία εκτέθηκε σε προσκύνημα από τους πιστούς στην Αγία Πετρούπολη, στη Μόσχα, στο Κίεβο της Ουκρανίας και στο Μινσκ της Λευκορωσίας (2013). Κι ακόμα έχουμε την μεταφορά αποτμημάτων δακτύλου του Αγίου Ανδρέου – που ο Πατρών Χρυσόστομος έφερε στην επιφάνεια - τόσο στο εξωτερικό (Κύπρο και Ρουμανία) όσο και στο εσωτερικό (Μητρόπολη Τρίκκης κ.α.). 
Γνωρίζω ότι αυτά που καταγράφω δεν συγκινούν κανέναν. Όμως, το επ’ εμοί ως πατρινός και ως θεολόγος καταγγέλλω, για λόγους ιστορικούς, αυτή την πρακτική που δεν έχει καμία σχέση ούτε με την πατρινή παράδοση ούτε βέβαια με την εκκλησιαστική. Τα λείψανα των αγίων δεν υπάρχουν για να …στολίζουν τις τελετές μας. Δεν υπάρχουν για να τα περιφέρουμε αενάως τήδε κακείσε, με διάφορες προφάσεις κάθε φορά. Υπάρχουν για να απόκεινται όπου κείνται και για να μας μεταφέρουν το μήνυμα της κοινής Αναστάσεως εν τη εσχάτη ημέρα. Δε νομίζω ότι πάει κάποιου ο νους του σ’ αυτό το γεγονός, μεταφέροντας ιερά λείψανα από δω κι από κει. 
Η κατάσταση, βέβαια, στην Πάτρα ξέφυγε και πλέον δεν υπάρχει γυρισμός. Ο Πατρών Χρυσόστομος θα συνεχίζει απτόητος να χρησιμοποιεί τα λείψανα του Αγίου Ανδρέου για την προσωπική του πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails