Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΑΦΝΗ ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ


Στο 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής (30 Ιουνίου – 11 Ιουλίου), με θέµα: «Η Αρχαία Ελλάδα πηγή έµπνευσης», που θα πραγματοποιηθεί στην Χίο, η Δάφνη Πανουργιά, μεταξύ άλλων, θα συμπράξει και με το συγκρότημα "ΛύρΑυλος" του Παναγιώτη Στέφου, το οποίο ασχολείται ειδικά με την αρχαία ελληνική μουσική και την διάδοσή της με διάφορους τρόπους στο σήμερα. 
Με αφορμή το επερχόμενο αυτό μουσικό γεγονός, παραθέτουμε δείγματα από αρχαία ελληνικά άσματα που ερμήνευσε η Δάφνη Πανουργιά, αρκετά χρόνια πριν, συνεργαζόμενη με τον Πέτρο Ταμπούρη. 
Ο ΘΡΗΝΟΣ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΙΔΗ 
Η απόδοση του Θρήνου του Σιμωνίδη στην νεοελληνική: 
Είσαι άνθρωπος, και γι' αυτό ποτέ μην πεις τι μέλλει αύριο να συμβεί, μήτε να προβλέψεις, σαν δεις κανέναν να ευτυχεί, για το πόσο καιρό θα κρατήσει αυτό. Γιατί τόσο γοργό σαν την αλλαγή της μοίρας δεν είναι ούτε το φτερούγισμα της μακρόπτερης μύγας... 
Ο Σιμωνίδης ο Κείος ήταν Έλληνας λυρικός ποιητής (556-469). Ασχολήθηκε γενικά με όλα τα είδη της λυρικής ποιήσεως. Συνέθεσε ελεγείες, χορικά ποιήματα, επινίκιους ύμνους, διθυράμβους, παιάνες, παρθένεια, θρήνους και επιγράμματα, εκ των οποίων άριστα θεωρούνται αυτά για τους πεσόντες των Θερμοπυλών και του Μαραθώνος. Εφηύρε τον επίνικο και εισήγαγε τον θρήνο στο χορικό τραγούδι. 
O Θρήνος του Σιμωνίδη από την Δάφνη Πανουργιά, όπως τον ερμήνευσε στην δισκογραφική δουλειά του Πέτρου Ταμπούρη "Μέλος Αρχαίον" - Η μουσική των ανθρώπων (cd 1). 




ΣΙΜΩΝΙΔΗΣ O ΚΕΙΟΣ
Περί της μεταβολής των πραγμάτων

Ἄνθρωπος ἐὼν μήποτε φάσηις
ὅ,τι γίνεται αὔριον,
μηδ᾿ ἄνδρα ἰδὼν ὄλβιον,
ὅσον χρόνον ἔσσεται·
ὠκεῖα γὰρ οὐδὲ τανυπτερύγου μυίας
οὕτως ἁ μετάστασις!

Σύγχρονη απόδοση
Εἶσαι ἄνθρωπος καὶ γι'αυτό ποτὲ μὴν πεῖς
τὶ πρόκειται νὰ γίνει αὔριο,
μηδὲ ὅταν δεῖς κάποιον νὰ εὐτυχεῖ,
γιὰ πόσον χρόνο θὰ κρατήσει αὐτό·
διότι κι ἀπὸ τῆς γοργόφτερης μύγας
πιὸ ταχεῖα εἶναι ἡ μεταβολὴ τῶν πραγμάτων (τῆς τύχης)!
(Γιώργος Λαθύρης)



Μεσομήδους
Ύμνος στη Μούσα Καλλιόπη 
Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά 
Μουσική διασκευή και βάρβιτος: Πέτρος Ταμπούρης 
Παίζει η ορχήστρα Συναυλία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails