Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Ο ΕΟΡΤΑΖΩΝ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σαν σήμερα, Κυριακή των Μυροφόρων, εόρταζε τα ονομαστήρια του, ο μακαριστός Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος. 
Και σκέπτομαι πως σε σχέση με την περιρρέουσα σημερινή εκκλησιαστική πραγματικότητα, στην εποχή της μιντιοκρατίας, την εποχή που οι μητροπολίτες γράφουν οι ίδιοι τα δελτία τύπου μετά από κάθε Θ. Λειτουργία, για να δημοσιευθούν πάραυτα στο διαδίκτυο...
Ο Πατρών Νικόδημος: 
- Δεν έδωσε ποτέ μακροσκελείς (ούτε σύντομες) συνεντεύξεις για να προβάλλει το όποιο έργο του. Δεν συναγελαζόταν με δημοσιογράφους ούτε, φυσικά, διανοούνταν να γράψει ο ίδιος ένα «δελτίο τύπου». Είχε την αρχοντιά να περιφρονεί, χωρίς διάθεση καταφρόνησης, το όλο σύστημα των ΜΜΕ. 
- Δεν κολάκευσε ποτέ το ποίμνιό του με ουρανομήκεις φράσεις, του στυλ «ευλογημένος λαός», «αγαπώ τους Πατρινούς» κ.α. παρόμοια. Μακράν από αυτόν κάθε μορφή λαϊκισμού. Γενικώς δεν αρεσκόταν στα πολλά και έξαλλα λόγια, που αφθονούν στα εκκλησιαστικά περιβάλλοντα. 
- Δεν ήταν ταχύς στο να ακούσει καταγγελίες ή σχόλια για άλλους ανθρώπους. Αντιθέτως έκοβε την συζήτηση που πήγαινε να ανοίξει με ανάλογο περιεχόμενο. Διγλωσσία και υποκρισία ήταν άγνωστες πρακτικές γι’ αυτόν. 
- Δεν «τιμούσε» τους κληρικούς, τους ψάλτες και άλλους λαϊκούς με διάφορα «οφφίκια», όπως γίνεται κατά κόρον στην εποχή μας από πολλούς και συνιστά, ουσιαστικά, μια απάτη. 
- Δεν επιθυμούσε εκκλησιαστικές φιέστες, που αφθονούν στον καιρό μας. Υποδοχή και περιφορά λειψάνων, εικόνων και άλλων κειμηλίων επί των ημερών του δεν γίνονταν.
- Δεν ήταν ανασφαλής, ώστε να διακατέχεται από το άγχος μήπως "τσαλακωθεί" η εικόνα του.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΩΝΊΑ Η ΜΝΉΜΗ ΑΥΤΟΎ!!Νικόδημος στην Πάτρα δε νομίζω να ξαναέλθει!!!

Ανώνυμος είπε...

Πόσο δίκιο έχεις. Τώρα τα καταλαβαίνουμε που....

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ, ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ:ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΟΥΣΕ ΤΙΣ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΕΣ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΜΥΝΟΤΑΝ ΟΤΑΝ ΔΕΧΟΤΑΝ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ!

Ανώνυμος είπε...

Όχι μόνο στην Πάτρα αλλά στην Ελλάδα όλη δεν πρόκειται να βγει πάλι Νικόδημος
Όσοι τον ζήσαμε ξέρουμε
Ας είναι Αιώνια του η μνημη

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον η Πάτρα δεν τον εκτιμούσε τόσο αλλά τώρα που βλέπει τη ρηχότητα, τα ευχολόγια, την εικόνα και τις "εκδηλώσεις", τις "δομές" και τας "πανηγύρεις"....

Τοιούτος ημιν έπρεπε!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί άραγε τον αναζητούμε τόσο πολύ τώρα; Κληρικοί και λαϊκοί.

Ανώνυμος είπε...

«Αιωνία του η μνήμη» είχε αρχοντιά.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο μεγάλη διαφορά υπάρχει με τη σημερινή θλιβερή εικόνα ! Κρίμα !

Ανώνυμος είπε...

Μητροπολίτης Πατρών Νικόδημος.
ΑΡΧΟΝΤΑΣ!!!!!!!!!!!!!
Την ευχή του να έχουμε.
Αιωνία η μνήμη του!

Related Posts with Thumbnails